Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Provocarile Iranului - se cauta un dusman extern la fel ca in Moldova?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 00:32
2693 citiri
Provocarile Iranului - se cauta un dusman extern la fel ca in Moldova?
Foto: Reuters

Intre Teheran si Londra se duce zilele acestea o lupta diplomatica ce aminteste de schimbul de "amabilitati" dintre Chisinau si Bucuresti, din luna aprilie.

Se expulzeaza, si de-o parte si de alta, diplomati, sunt interogati cu brutalitate angajatii locali ai ambasadei britanice din Iran si se prefigureaza, de-acum incolo, perspectiva unor "sicane" diplomatice semnificative.

Pastrand proportiile, jocul "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte" dintre Teheran si Londra seamana izbitor cu ce s-a intamplat intre Romania si Moldova in urma cu doar cateva luni.

La fel, dupa proteste de strada ce contestau rezultatele alegerilor ce au consfintit victoria partidului de guvernamant, puterea moldoveana isi "arata muschii", incercand sa arunce vina pentru revoltele din tara pe "inamicul extern", Romania. S-au expulzat diplomati si jurnalisti, ba chiar si consultantii romani ai unui partid de opozitie.

Presedintele in exercitiu Vladimir Voronin a aratat atunci cu degetul peste Prut in directia Bucurestiului, indicand de unde vine "nelinistea" care i-a cuprins pe tinerii moldoveni.

Expulzarile in serie ar fi trebuit sa demonstreze ca cei dati afara din R. Moldova au instrumentat, la ordinele Bucurestiului, "implicarea unor persoane din Romania in evenimentele din 7 aprilie".

Ambasadorul Romaniei in Moldova Filip Teodorescu a fost declarat persona non-grata la 8 aprilie, imediat dupa demonstratiile violente din centrul Chisinaului.

In aceleasi zile tulburi au fost dati afara din tara jurnalistii romani detasati la Chisinau pentru a relata despre manifestatiile tinerilor, si a fost blocata intrarea cetatenilor romani in R. Moldova, reintroducandu-se regimul vizelor.

In Iran, situatia exploziva determinata de manifestatiile tinerilor cu privire la rezultatele controversate ale alegerilor prezidentiale este pusa, de autoritati, tot pe seama "interventiei puterilor straine", in acest caz Marea Britanie si SUA.

Doar britanicii au cazut deocamdata victime acestei politici - jurnalistii au fost expulzati din tara sau impiedicati sa-si faca meseria, diplomatii au fost trimisi la Londra, iar angajatii locali de la ambasada britanica au fost retinuti si interogati.

Regimul iranian, in frunte cu Ayatollahul Khamenei, a denuntat Marea Britanie ca fiind "cea mai rea din toate puterile externe", asa ca a purces la "epurari" masive.

Marea Britanie a ramas, deocamdata, singura "oaie neagra" pe care mai poate da vina Teheranul, intrucat deschiderea presedintelui american Barack Obama catre lumea islamica a facut SUA o tinta mai putin "convenabila".

Regimul de la Teheran a declansat o politica de intimidare si hartuire fata de Londra, care, ca si in cazul certei dintre Chisinau si Bucuresti, nu are ca scop denuntarea "ingerintei externe" decat la suprafata.

In profunzime, scandalul este declansat pentru a distrage atentia comunitatii internationale de la represaliile si abuzurile cu care Iranul a ales sa isi trateze tinerii proreformisti care cer renumararea voturilor.

Ramane de vazut in ce fel va evolua actuala stare de fapt. Pana acum, raspunsul Marii Britanii a fost cumpatat, in pofida provocarilor. Daca insa relatiile continua sa se deterioreze, e greu de crezut ca britanicii nu vor gasi o cale de a presa Teheranul si interesele acestuia.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Iran proteste alegeri, #Iran Marea Britanie, #Irania acuza occident , #stiri politice