PSD si PD-L au batut palma pe educatie si salarizare unica

Luni, 31 August 2009, ora 13:44
5149 citiri
PSD si PD-L au batut palma pe educatie si salarizare unica

PSD si PD-L s-au inteles luni, in cadrul sedintei de Coalitie, cu privire la asumarea raspunderii Guvernului pe legile educatiei si a salarizarii unice.

Vicepremierul Dan Nica a declarat luni ca in cadrul sedintei de Coalitie, premierul Emil Boc a prezentat care sunt proiectele pe care are de gand sa isi asume raspunderea.

"Este vorba de primul proiect care include masuri de restructurare si masuri economice, care fac parte din planul anti criza, cum ar fi neimpozitarea profitului reinvestit si alte masuri, convenite cu FMI. Un al doilea pachet care a fost anuntat este cel care se refera la legea unica a salarizarii. Pe aceasta tema vor avea loc si marti discutii, in special cu cei din Justitie.

Proiectul legii unice a salarizari trebuie sa corespunda obiectivului echitabilitatii. Pe aceasta cale infirm speculatiile ca vor fi categorii vor pierde. Iar un alt principiu important este acela ca cei care intra in sistem vor avea un salariu egal cu cei care sunt deja in sistem", a mai declarat social democratul.

La Educatie au aparut nuante

In ceea ce priveste asumarea raspunderii, Dan Nica a declarat ca s-a discutat si al treilea pachet, cel al Educatiei, unde au intervenit cateva nuante.

"Daca primele doua pachete sunt pachete de legi care au si obligatie de termen in urma negocierilor cu UE si FMI, in privinta Educatiei, punctul nostru de vedere, al PSD, a fost ca trebuie sa existe si o dezbatere. Acest pachet de legi trebuie sa fie pentru 20 de ani si sa nu mai avem 120 de modificari, care sa includa si o mai buna flexibilizare a sistemului educational care sa corespunda si pietii muncii", a declarat vicepremierul.

Dan Nica a spus ca premierul Emil Boc a discutat despre pachetul de legi care a fost prezentat de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

"Ecaterina Andronescu a organizat multe discutii si intalniri in care s-a dorit explicarea fiecarui punct. Asumarea se va face pe pachetul pe care ea l-a propus. In Parlament vor mai urma dezbateri, se intentioneaza ca conform prerogativelor finalizarea procesului de asumare a raspunderii vor mai fi necesare consultari. Si luni dupa amiaza o sa prezentam la intalnirea PSD+PC acest pachet de legi.

Nu s-a dat un termen pentru asumarea legii Educatiei, insa ministrul vrea pe 2 septembrie, vreau sa va mentionez ca acest lucru este prerogativa primului ministru si nimeni nu il poate impiedica. Luni vor incepe procedurile in Parlament in care se vor stabili etapele si timpii parlamentari, ca fiecare sa isi aduca propuneri pe marginea legilor pentru Educatie", a mai adaugat Dragnea.

Asumarea celor trei proiecte de legi a starnit neintelegeri

Anuntul premierului Boc, privind asumarea raspunderii Guvernului pe legile educatiei si a salarizarii unice in domeniul bugetar pe data de 2 septembrie, a fost pricina unor neintelegeri in Coalitie, cei de la PSD spunand ca nu sunt de acord cu aceasta masura.

Premierul Boc numea asumarea raspunderii "un test de fidelitate" si unitate la nivelul Coalitie. PSD propunea insa o dezbatere publica privind legile educatiei.

Disputa a fost aprinsa in ceea ce priveste educatia, in conditiile in care PSD sustin pachetul de legi realizat de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, iar cei de la PD-L pachetul realizat de comisia prezidentiala condusa de Mircea Miclea.

Dezbaterile aprinse pe educatie au dus la numeroase zvonuri privind o rupere a coalitiei.

Ulterior, s-a convenit ca pachetul de legi pe educatie sa fie format din masuri preluate si din pachetul Miclea si din pachetul Andronescu. Intalnirea dintre cele doua tabere nu a adus insa niciun rezultat concret, in conditiile in care nicio tabara nu agrea masurile propuse de celalalta.

Si legea salarizarii unice a bugetarilor a fost subiectul unor dezbateri aprinse, de data aceasta intre reprezentantii Ministerului Muncii si cei ai sindicalistilor. Dupa luni intregi de negocieri, s-a ajuns la o serie de grile de salarizare agreate si de sindicate si de guvernanti.

La sfarsitul lunii iunie insa, Ministerul Muncii a prezentat Guvernului proiectul legii si grilele de salarizare, reducand insa salariile cu 40% fata de nivelul la care convenisera in urma discutiilor cu sindicatele.

Aceasta lege ar fi urmat sa elimine inechitatile din sistemul bugetar, ducand la cresterea salariilor foarte mici si o inghetare a salariilor foarte mari.

Aprobarea si aplicarea acestei legi este una din cerintele acordului cu Fondul International Monetar. Reprezentantii Fondului au anuntat, la inceputul lunii august, ca sunt de acord cu o amanare a aprobarii legii pentru ca autoritatile sa poata realiza evaluari privind impactul acesteia asupra sistemului bugetar.

Livia Stroie si Irina Ursu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#asumare raspundere Guvern, #legi educatie salarizare , #stiri politice