Puscas: "Guvernul improvizeaza in politicile europene"

Miercuri, 20 Iunie 2007, ora 13:30
710 citiri
Puscas: "Guvernul improvizeaza in politicile europene"

Amanarea prezentei premierului la Comisia de afaceri europene din Parlament pentru prezentarea pozitiei pe care Romania o va sustine la Consiliul European e o dovada ca legislativul este evitat, iar guvernul improvizeaza din nou in privinta politicilor europene, a declarat miercuri Vasile Puscas, citat de NewsIn.

Premierul Tariceanu nu s-a mai prezentat miercuri la Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului, careia urma sa-i prezinte pozitiile ce vor fi sustinute de Romania la Consiliul European si a anuntat presa ca intalnirea a fost reprogramata la cererea comisiei, fapt negat de membrii acesteia.

Deputatul PSD, membru al Comisiei de afaceri eurpene si fost negociator sef cu Uniunea Europeana, considera absolut necesara prezenta in Parlament a premierului, pentru a da informatii privind pozitia Romaniei legata de Tratatul constitutional, "una dintre temele fundamentale ale evolutiei Uniunii Europene".

"Este inca o dovada ca Parlamentul este evitat, ca nu este co-decizional in ceea ce priveste pozitia Romaniei, ca suntem in fata improvizatiilor in ceea ce priveste politicile europene si, din pacate, vom da dovada de impredictibilitate ca stat", a opinat Puscas, adaugand ca indecizia si impredictibilitatea din procesul decizional intern se rasfrange si asupra comportamentului extern al Romaniei. "Lucrurile astea se vad din pacate si de la Bruxelles si se vad si se simt si de catre cetatenii Romaniei", a mai spus parlamentarul PSD.

Fostul negociator sef cu UE a aratat ca este interesat de modul in care va fi sustinuta de catre Romania introducerea in Tratatul constitutional a Cartei Drepturilor Fundamentale. "Acum, un grup de parlamentari din Romania, de o anumita etnie, solicita in Parlamentul European anumite chestiuni care sunt divergente punctului de vedere al Romaniei si al guvernului Romaniei. Sunt chestiuni care tin chiar de aceasta Carta. Ce sa mai inteleaga cetateanul roman si cel european?", a spus Puscas.

Puscas viza initiativa a trei europarlamentari UDMR care au reclamat luni, la Parlamentul European, "comportamentul negativ si discriminatoriu al guvernului roman" si au depus un proiect de declaratie pentru reinfiintarea Universitatii de stat Bolyai, care, daca va fi votata in plenul european, va deveni pozitie oficiala a PE.

Pe de alta parte, Puscas a reamintit ca este esential ca premierul si presedintele sa mearga la summit-ul de la Bruxelles cu dubla sustinere, "statala si a cetatenilor", asa cum este cazul fiecarui stat membru. "Dansii se duc acum numai cu sustinerea statala. Nu se duc cu sustinerea cetatenilor (n.r. care ar fi fost exprimata prin punctul de vedere al Parlamentului). Ce vor pleda acolo? Insemna ca nu vor pleda dubla sustinere, asa cum este esenta acestui tratat, ci numai punctul de vedere al domniilor lor", a spus parlamentarul PSD.

"Ne-ar fi interesat sa aduce amendamente opiniei exprimate recent de premier, de ministrul de externe si de seful Departamentului pentru Afaceri Europene. Noi eram pregatiti sa venim cu amendamente la aceasta pozitie, referitor la Carta Drepturilor Fundamentale, la sistemul de votare si procesul decizional. eram pregatiti sa vorbim despre modul in care trebuie sa functioneze institutiile europene si mai ales cum trebuie sa se conecteze la procesul acesta decizional institutiile romanesti", a spus deputatul PSD, care nu a dorit sa detalieze fiecare tema in parte.

El a precizat ca o va face intr-o dezbatere care ar trebui sa se organizeze dupa ce deciziile la nivel european vor fi fost deja luate. Oricum, a aratat acesta, intalnirea cu premierul Tariceanu programata pentru saptamana viitoare va fi tardiva, in contextul in care joi si vineri se hotaraste la Bruxelles continutul Tratatului cosntitutional.

Desincronizare cu Europa

Puscas a avertizat asupra pericolului de a ramane desincronizati de la procesul decizional european. "Romania prierde trenuri de finantare si sincronizare cu procesele europene si ramane in continuare o tara nu doar geografic la marginea UE", ci va fi in situatia in care sa nu beneficieze pe deplin de avantajele unui stat membru.

Un alt pericol pentru Romania ar fi ca, la Bruxelles, presedintele Basescu si premierul Tariceanu sa demonstreze divergente de opinie in ceea ce priveste pozitia Romaniei.

"Sa ne fereasca Dumnezeu, acolo se exprima Romania, nu se exprima niciun lider si nicio institutie din Romania. Eu sper ca - neexistand sincronizarea cu Parlamentul - macar sa existe o sincronizare in zbor, desi probabil vor circula cu avioane diferite. Sper ca Romania sa nu ajunga o tara impredictibila, care sa exprime puncte de vedere personalizate si nu ca actor", a conchis fostul negociator sef cu UE, Vasile Puscas.

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a dat marti asigurari ca o astfel de situatie va fi evitata. "Va asigur ca niciodata, la vreun summit al Consiliului European, nu va exista o pozitie divergenta intre cele doua institutii. (Administratia Prezidentiala si Guvern n.r.). Noi construim dosarul pentru Consiliul European impreuna cu Ministerul de Externe si cu Presedintia. Nu exista in pregatirea dosarului puncte de vedere diferite", a spus acesta.

Pozitia Romaniei a fost exprimata la inceputul acestei saptamani de catre seful diplomatiei Adrian Cioroianu, in urma reuniunii CAGRE de la Luxemburg. Romania se pronunta pentru un "tratat redus la esentele sale, cu conditia ca punctul de plecare in orice negociere viitoare a unui tratat simplificat sa ramana continutul tratatului constitutional in forma in care el a fost deja ratificat de o serie de tari membre, inclusiv Romania".

Romania ar putea renunta la folosirea termenului "Constitutie", "chiar daca este o concesie realmente importanta", potrivit lui Cioroianu, dar sustine ca ar trebui pastrate simbolurile - drapel, imn, moneda comuna - importante nu numai din punct de vedere simbolistic, ci trimit la esenta proiectului european. Totusi, Romania s-a propuntat in acord cu celelalte state pentru renuntarea la aceste simboluri.

Referitor la persoanlitatea juridica a UE, Romania o sustine cu fermitate. UE trebuie sa beneficieze de ea, aceasta fiind o conditie fundamentala pe care Bucurestiul ar vrea sa o vada inclusa in noul tratat.

Sistemul de vot este o tema in care pozitia Bucurestiului este aceea a majoritatii statelor membre si opusa Poloniei, sustinuta partial doar de Cehia.

In privinta Cartei Drepturilor Fundamentale, Romania pare oarecum indiferenta in acest sens. Ea poate "sa fie inclusa sau doar sa se faca trimitere la ea in viitorul tratat redus la esente". "Putem accepta ca ea sa nu fie inclusa in textul tratatului, dar sa se faca o trimitere clara la ea in text, iar Carta sa-si pastreze forta juridica care o poate pune in caloare", a spus Adrian Cioroianu.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...