Radu Chirita la TV Ziare.com: Constitutia trebuie modificata de la zero

Joi, 18 Martie 2010, ora 08:01
6416 citiri
Radu Chirita la TV Ziare.com: Constitutia trebuie modificata de la zero
Foto: Gazeta de Cluj

Lect. univ. dr. Radu Chirita, titularul cursului de drept constitutional al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, considera ca o modificare a Constitutiei actuale este absolut necesara deoarece actuala lege fundamentala genereaza numeroase blocaje in functionarea institutiilor statului.

"O modificare a Constitutiei se impune, ramane de vazut in ce termeni si in ce conditii", a tinut sa sublinieze acesta intr-o emisiune la TV Ziare.com.

In opinia sa, Romania are astazi un fals Parlament bicameral. "In realitate este un sistem unicameral cu doua camere.

Avem un parlament ales la aceeasi data, pe baza acelorasi criterii, majoritatile politice sunt aceleasi, iar cele doua camere au cam aceleasi atributii. Ar trebui ca actualul sistem de organizare al Parlamentului sa fie modificat, fie unicameral, fie bicameral, dar cu cele doua camere alese dupa criterii diferite si cu atributii diferite. In prezent avem o struto-camila care impiedica functionarea normala a statului", a declarat specialistul.

Radu Chirita mai sustine ca legea fundamentala actuala ar trebui modificata "de la articolul 1 pana la ultimul", iar modificarile ar viza extrem de multe aspecte, deoarece actuala Constitutie este atat de imperfecta incat lucrul acesta genereaza multiple conflicte intre institutiile statului.

Prioritati: organizarea Parlamentului, a Curtii Constitutionale si stoparea ordonantelor de urgenta

Astfel, in opinia sa, cateva aspecte ar fi fundamental de revizuit. In primul rand, structura si modul de functionare al parlamentului, stabilindu-se foarte clar daca se merge pe varianta de parlament unicameral sau pe cea de bicameralism, dar cu atributii complet diferite care sa justifice existenta celor doua camere.

In al doilea rand, ar trebui clarificat modul de organizare si competentele Curtii Constitutionale. "Haosul de azi e datorat si proastei functionari a CCR. Este nejustificata utilizarea CCR, compusa din judecatori alesi pe criterii politice, care sa se ocupe de rezolvarea unor litigii politice", a exemplificat acesta, precizand ca ar trebui "fie aleasa o CCR cu caracter mai degraba politic si sa ii fie scoase litigiile juridice din competenta, fie o CCR formata strict din juristi, cu persoane alese pe criterii juridice care sa nu se ocupe de probleme politice".

In plus, noua Constitutie ar trebui sa reglementeze foarte clar regimul ordonantelor de urgenta, care in prezent scapa de sub control si reduc din puterile legislative ale Parlamentului.

Ca opinie personala, Radu Chirita si-a exprimat sustinerea pentru un parlament unicameral din mai multe motive, printre care si acela ca altfel ar aparea "o inevitabila lupta de a atrage competenta de la o camera la alta".

"Mai important insa este sa avem parlamentari buni, pentru a avea un parlament bun. Oamenii sunt cei care il fac mai bun sau mai rau", a punctat acesta.

Legea electorala, tot o "struto-camila"

Pe de alta parte, Radu Chirita apreciaza ca procurorii ar trebui separati de judecatori in toate domeniile, in CSM, ca formare profesionala, in cariera lor, dar ei nu ar trebui scosi de sub tutela Ministerului Justitiei.

Referitor la batalia dusa in Senat in aceste zile pe functia de presedinte al acestei camere, el spune ca este rezultatul aceluiasi sistem constitutional actual incert, in care dispozitiile sunt extrem de interpretabile, fiind greu de spus din punct de vedere juridic daca odata cu pierderea puterii un presedinte al Senatului isi mai pastreaza locul sau poate fi revocat din functie.

Si legea electorala este tot "o struto-camila" in opinia sa, pentru ca se voteaza uninominal dar se repartizeaza mandatele reprezentativ, ceea ce este incorect.

Sanse minime pentru o noua Constitutie pana in 2012

De asemenea, noua Constitutie ar trebui sa reglementeze si statutul parlamentarilor care parasesc partidul dupa alegeri, dar este greu de spus in ce mod, cata vreme Romania isi doreste un sistem de vot uninominal. Noua Constitutie va trebui insa sa prevada foarte clar ce reprezentativitate va avea un parlamentar, data de partidul din care face parte sau de cetatenii care l-au ales.

Intrebat ce sanse sunt ca sa avem o noua Constitutie pana la alegerile viitoare, Radu Chirita a raspuns ca acestea sunt minime. "Actuala configuratie politica pare sa nu permita strangerea majoritatii necesare. Exista riscul sa se ajunga la un compromis legat de textul Constitutiei, si acesta solutie nu va rezolva prolemele ci le va accentua (...) Punctele de vedere sunt atat de divergente incat nu cred ca pana la alegerile viitoare va fi posibil sa avem o noua Constitutie", a declarat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#revizuire Constitutie, #Radu Chirita modificari Constitutie, #parlament unicameral bicameral , #stiri politice