Razboiul contra Iranului, la mana Rusiei

Autor:
Sambata, 10 Octombrie 2009, ora 22:48
4843 citiri
Razboiul contra Iranului, la mana Rusiei

Zilele trecute, cotidianul New York Times a publicat un articol in care dezvaluia ca Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) detine informatii potrivit carora Iranul se afla foarte aproape de constructia armei nucleare.

Concomitent, Sunday Times relata ca scopul recentei vizite secrete a premierului israelian Benjamin Netanyahu la Moscova a fost acela de a-i informa pe rusi despre faptul ca Israelul are cunostinta despre oamenii de stiinta rusi care lucreaza la dezvoltarea programului nuclear iranian.

Mesajul ce s-a dorit a fi transmis prin aceste presupuse scurgeri in presa este unul dublu, crede George Friedman intr-o analiza pentru Stratfor : Iranul se afla intr-o etapa finala in ceea ce priveste dezvoltarea primei sale arme nucleare, iar Rusia este direct responsabila de acest lucru.

Din punctul de vedere al Israelului, declaratiile recente in care oficialii de la Tel Aviv considera esuate negocierile de pana acum cu Teheranul sugereaza ca acestia cunosc situatia programului nuclear iranian mai bine decat s-a crezut initial.

SUA cred ca Moscova nu va merge pana la capat, desi rusii au indicat drept posibila participarea lor la sanctiunile asupra produselor petroliere rafinate care intra in Iran.

Se doreste astfel transmiterea unui dublu mesaj. In primul rand, iranienii sunt avertizati ca situatia este aproape de punctul in care poate degenera si, in consecinta, orice tentative de amanare a negocierilor vor esua pentru ca se cunoaste stadiul real al programului nuclear iranian.

In al doilea rand, este imperios necesar ca Moscova sa realizeze acum ca nu cooperarea sa in privinta sanctiunilor asupra Iranului este cea care conteaza, mai importante fiind consecintele asupra relatiilor bilaterale cu SUA, Marea Britanie, Franta si Germania.

Cu toate acestea, desi a contribuit la cresterea capacitatii sale militare, este putin probabil ca Moscova sa fi sprijinit direct Teheranul in constructia unei arme nucleare, deoarece Rusia nu isi doreste un Iran care sa detina o astfel de arma si nici nu vrea sa riste alienarea relatiilor sale cu SUA.

Pana atunci, insa, este de asteptat ca Iranul sa constientizeze ca un razboi impotriva sa este posibil, iar rusii sa inteleaga ca relatiile lor cu SUA sunt in pericol. In aceasta situatie, este de dorit sa se alature americanilor in privinta sanctiunilor, fortand astfel Iranul sa-si abandoneze programul nuclear.

O alta optiune ar fi ca Rusia sa sprijine in continuare Iranul, motiv pentru care solutia cea mai potrivita ar fi un nou razboi. Se pare deci ca varianta ce va fi aleasa va depinde de actiunile viitoare ale Moscovei.

Din cauza Rusiei, problema iraniana a fost transformata intr-una care necesita actiune imediata, in prezent administratia Obama incercand sa dea un impuls nou negocierilor avute cu iranienii si rusii.

Arsene Cosmin Madalin

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Iran posibil razboi, #SUA razboi Iran , #stiri politice