Razboiul Rece din Arctica

Autor: Ana Ilie
Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 23:33
4708 citiri
Razboiul Rece din Arctica

Pe masura ce incalzirea globala topeste tot mai mult ghetarii si calota glaciara, dezvelind pamantul de dedesubtul acestora, bogat in resurse, puterile lumii deschid aici un nou front de lupta.

Schimbarea climatica nu va declansa doar o catastrofa de mediu, ci si o lupta politica intre guvernele lumii.

Cele cinci puteri din zona arctica, SUA, Rusia, Norvegia, Canada si Danemarca, sunt cuprinse de frenezie, incercand sa isi asigure drepturiel teritoriale asupra unor parti nerevendicate dar disputate din cea mai mare zona salbatica ramasa in lume, scrie Times Online.

Expertii estimeaza ca aici s-ar gasi rezerve masive de hidrocarburi - pana la 13% din rezervele nedescoperite de petrol si 30% din rezervele nedescoperite inca de gaze naturale din intreaga lume.

Exploatarea acestor rezerve nu este o chestiune de zile, ci de ani. Spre exemplu, Rusia, in uriasul camp petrolifer Shtokman, a descoperit ca nu prea are tehnologia necesara si ca ar fi nevoie de sume exorbitante pentru a scoate deocamdata ceva de acolo.

La fel a patit Norvegia in campul petrolifer Goliath, tot in Marea Barents ca si Shtokma. Insa viitoarele decenii vor aduce tehnologii noi, asa ca cei cinci se bazeaza pe aceste vise pentru a pune mana acum pe cat de mult teritoriu pot.

In afara resurselor naturale, tarile invecinate in aceasta regiune sunt constiente ca un Ocean Arctic fara gheata (da, este posibil, daca se mentin tendintele actuale!) ar avea o importanta sporita din punct de vedere strategic.

Rusia, interesata in cel mai inalt grad de securitatea sa nationala, se confrunta astfel cu perspectiva unei a patra granite a frontului- o putere ostila ar putea sa-i atace bazele navale si exploatarile de hidrocarburi situate de-a lungul coastei nordice.

Si Statele Unite inteleg punctul de vedere al Rusiei, intrucat si in cazul lor s-ar putea intalni o situatie in care nave ostile, navigand pe langa Alaska, s-ar putea apropia prea mult de instalatiile de exploatare a hidrocarburilor de la Prudhoe Bay si de radarele amplasate de-a lungul coastei.

Groenlanda si Islanda au si ele o importanta strategica vitala in regiune, intrucat controleaza rutele navigabile trans-atlantice.

Este limpede deci de ce hidrocarburile si geopolitica dicteaza actuala goana dupa pamanturile din zona arctica.

Desi pana de curand aceasta regiune era ignorata deoarece era un mediu prea ostil, cele cinci puteri au redescoperit ca au mari interese aici. Revendica acum regiunile care inconjoara Polul Nord. Dreptul international a favorizat, de-a lungul istoriei, trasarea unor linii drepte de la un punct central la granitele statelor pentru rezolvarea unor astfel de dispute.

In cazul de fata, pornind de la Polul Nord, regiunea disputata s-ar imparti ca o placinta, in felii aferente fiecarui stat. Astfel, SUA si Norvegia ar fi favorizate.

Evident, ceilalti ar prefera o alta abordare, anume cea "mediana" sau "echidistanta" - trasarea unei linii echidistante fata de cel mai apropiat punct al coastei lor. Canada si Danemarca s-ar folosi de acest principiu pentru a trasa o "platforma continentala exterioara" care s-a extinde pana la 560 de kilometri in largul coastelor lor.

Ca si cum aceasta disputa nu ar fi suficient de complicata, lupta nu se limiteaza la regiunea din jurul Polului Nord. Rusia si Norvegia isi disputa Marea Barents, Canada si Danemarca se bat pe Insula Hans, aflata langa Groenlanda, si, in fine, Canada si SUA se cearta pe cate o felie importanta din Marea Beaufort.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#razboi resurse Arctica, #zona arctica impartire resurse , #stiri politice