Recviem pentru limba romana - moartea vine pe portativ

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Septembrie 2009, ora 23:40
6681 citiri
Recviem pentru limba romana - moartea vine pe portativ

Schimbarea vine sub toate formele in Romania si nu este intotdeauna buna. Muzica pop romaneasca a inceput, incet-incet, sa ingroape limba romana.

Romanii, care se mandresc cu unicitatea lor lingvistica, cu pozitia lor de "insula latina in marea slava", care au o limba atat de muzicala incat se muleaza perfect pe cantece, au ajuns sa foloseasca doar limba engleza in piesele pop ascultate de noua generatie. Este recviemul limbii romane, crede Andrew Kerr, un Disc Jockey specializat in muzica Europop, care ia lectii de romana in Atlanta, SUA. Intr-un editorial pentru publicatia online Balkan Insight, DJ-ul deplange motivele pentru care romanii au renuntat sa-si mai foloseasca limba natala pentru a-si exprima sentimentele prin cantec.

"Cand am inceput sa ascult muzica pop romaneasca la sfarsitul anului 2000, am fost incantat de cum suna limba romana...Ascultam multa muzica romaneasca la radiourile nationale. Cantecele in limba romana erau transmise cam la 15 minute si 100% din trupele romanesti cantau in limba natala", povesteste el.

Opt ani mai tarziu, intr-o noua vizita in Romania, la o prima vedere, DJ-ul a constatat ca aproximativ jumatate din artistii romani difuzati de o televiziune autohtona de muzica incepusera sa cante in limba engleza. Spre exemplu, in ultimele sase luni din 2008, doar 30% din cantecele romanesti din top 40 mai foloseau limba romana.

Situatia este relativ usor de explicat: trupele romanesti au inceput sa aiba succes in strainatate.

In 2002, trupa Akcent canta in romaneste, insa pana in 2008 nu mai spuneau nicio silaba in alta limba decat engleza. In 2003, Activ canta in romana, insa dupa un succes international in 2005 cu o piesa in engleza, un "cover" dupa o piesa a lor in romana, engleza le-a dominat versurile. O trupa talentata, Hi-Q, care a dat mai multe piese antrenante de top, a scos in 2009 prima sa piesa in intregime in engleza.

In fine, una din cele mai de succes trupe romanesti este Morandi; versurile lor sunt in engleza de cel putin doi ani.

Nu trebuie uitat ca cel mai mare hit cantat in romana este "Dragostea din tei" a trupei moldovenesti O-zone. In 2008, fostul solist de la O-zone, Dan Balan, a inceput un nou proiect in stilul Europop, numit Crazy Loop - in limba engleza.

Pana si trupele romanesti de rock underground au facut trecerea de la limba romana - aceasta a ramas in intregime apanajul trupelor mai vechi, Holograf si Iris, "trupele pe care parintii le mai asculta".

Situatia nu sta la fel in toate tarile Europei: la radiourile germane, franceze si olandeze, la fel ca si in topurile din aceste tari, rata pieselor in limba nativa, comparativ cu cele in engleza, este de 50/50.

Artistii care renunta la romana in favoarea limbii engleze au motive serioase pentru aceasta decizie. Statutul englezei in Europa inseamna ca sansele ca piesele lor in aceasta limba sa apara in topurile din alte tari sunt mai ridicate, aducandu-le mai multi lei/euro in buzunare.

"Salut moartea unei limbi nationale in topurile muzicale din tara cu aceeasi tristete pe care o simt cu privire la disparitia unei specii frumoase de pasari", conchide Andrew Kerr.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#moarte limba romana, #critica muzica romaneasca , #stiri politice