Ziare.com

Reformam sau ingropam Romania?

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 01 Septembrie 2009, ora 18:32

   

Reformam sau ingropam Romania?
Praful s-ar putea alege din reforma educatiei, cu binecuvantarea premierului Emil Boc, daca, intr-adevar, Guvernul isi va asuma raspunderea pe Codul Andronescu, dupa cum a anuntat, vicepremierului Dan Nica, dupa sedinta de ieri a Coalitiei.

Mai mare aberatie nici ca s-ar putea.

Codul Andronescu nu respecta decat in mica masura principiile Pactului pentru Educatie semnat de toate partidele, metine un invatamant politizat, centralizat si imbacsit, cosmetizand doar sistemul de testare, inclusiv bacalaureatul.

Codul Andronescu mentine un invatamant excesiv teoretizat, fara alternativa scolilor profesionale, si cu mult prea multe clase obligatorii, 12. Am obliga in continuare elevii sa faca mai multa scoala decat pot sau vor, lipsindu-i de posibilitatea de a invata temeinic o meserie in care sa exceleze apoi.

Si clanurile din invatamantul universitar ar putea sta linistite: nici urma de criterii de performanta in Codul Andronescu, iar incompatibilitatile intre membrii aceleiasi familii s-ar opri la rudenia de gradul 1 si numai in caz de subordonare directa (trocul intre profesori, tu o angajezi pe fiica mea, eu il iau pe baiatul tau, va fi la mare cinste).

Si sindicatele ar putea sta linistite: profesorii nu vor fi evaluati anual in functie de rezultatele elevilor si nici numarul de catedre nu se va reduce, pentru ca va ramane la fel de multa materie in inutila.

Pentru un asemenea Cod nici nu e nevoie de asumarea raspunderii, pentru ca ar trece oricum ca vantul si ca gandul prin Parlament, ca orice reglementare care nu implica nicio reforma. Ar fi de inteles o astfel de procedura speciala pentru un cod curajos, modern, reformist, care sa deranjeze interesele din sistem, motiv pentru care sa nu poata fi adoptat altfel.

Cumpana lui Emil Boc

Nu i-am "suspectat" niciodata in mod autentic pe premier si PD-L ca si-au facut din reforma educatiei un obiectiv prioritar. Daca ar fi fost asa, inca de la inceput ar fi revendicat acest portofoliu, iar ministrul lor ar fi facut proiectul de reforma pe scheletul Miclea.

In timpul scandalului "Spiru Haret", premierul a dat semne ca intelege macar potentialul electoral al acestei reforme si a anuntat ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe un proiect ce va avea la baza principiile elaborate, dupa o munca de trei ani, de comisia Miclea. PSD a contraatacat cu Codul Andronescu facut pe genunchi, in trei saptamni, in fratietate cu sindicatele.

Luni dimineata, dupa declaratia lui Dan Nica, premierul parea ca ar fi capitulat, iar dinspre tabara PD-L, Radu Berceanu lansa mesaje tolerante. Spre seara, Emil Boc s-a revigorat insa din nou declarand ca nu mai sta in aceasta functie pentru a face animatie.

Este foarte probabil ca revigorarea sa-i fi venit de la Cotroceni, caci e greu de crezut ca presedintele Traian Basescu ar fi acceptat cu multa seninatate ingroparea unuia dintre proiectele sale principale de reforma, un proiect, trebuie sa recunoastem, salutar si absolut necesar.

Este insa si ocazia lui Emil Boc de a-si arata vana de om politic puternic, care-si respecta principiile si cuvantul.

Ce s-ar intampla daca ar fi promovate totusi principiile comisiei Miclea?

D-na Andronescu s-ar opune si ar fi revocata pentru ca nu a respectat principiile Pactului pentru Educatie. Iese PSD de la guvernare? Foarte putin probabil si daca totusi iese, ce? Vine motiunea de cenzura? Se poate. Si ce daca? Niciunul dintre parlamentari nu este dispus sa renunte la trei ani de mandat si sa-si asume tocmai acum, in plina criza, cheltuiala unei campanii electorale, asa ca nici gand de criza politica si anticipate.

Si nici macar anticipatele n-ar fi mai rele decat o guvernare fara logica, fara principii si antireformista. Pana la urma, dincolo de calcule electorale si demagogie, aceasta este miza autentica a momentului: in ceasul al XII-lea reformam Romania sau o ingropam?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3762 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cei 100.000 de securisti si activisti iesiti la pensie!!!

Papa de la bugetul de stat 1,8 miliarde de euro anual iar cei 5/6 angajati din serviciile secrete, vreo 7 la numar, papa si ei cam 1,5 miliarde de europa de la acelasi buget de stat. Reducind pensiile si numarul celor din servicii se pot obtine economii de 3.3 miliarde de euro pe an. Sa traiti bine aici sunt banii din imprumutul de la FMI.

 

tanty caty antireformista, trebuie sa plece

Nu mai e nevoie sa aduc argumente despre antireforma promovata de tanty caty, mironosita, parsiva si ridicola, crea vrea doar vopsirea in roz a sistemului actual, d-na Ene le-a expus in parte.tanty caty si cooperativa smecherilor din sindicate doresc in primul rand mentinerea actualui sistem de tocare a banului public fara nici o reesponsabilitate, doresc mentinerea ineficientei, incompetentei, si a lipsei de performante.Sper ca pm sa aiba luciditatea sa faca o reforma radicala care sa taie raul de la radcina si nu tina seama de ifosele de fecioara neprihanita si de inger protector al educatiei, pe care le afiseaza cu obstinatie tanty caty, de cate ori are ocazia.Sunt sigur ca psd va ramane la guvernare, chiar daca tanty caty va pleca cu un sut in fund, din palatul Victoria, dupa cum merita dupa toata cacealmaua cu reforma, pe care a tras-o cu zambetul pe buze, atat de diafan.Sa traiti, binee!

 

salariile si pensiile bugetarilor impozitate cu pina la 90%

Lupta dintre Boc si profitorii santajelor politice acumulate in 20 de ani de guvernari sindicaliste si irationale va fi o lupta grea si inegala,profitorii si beneficiarii pensiilor si salariilor de lux avind de partea lor,atit justitia cit si securitatea si toate institutiile statului care sunt pline de profitori.In aceasta situatie singura solutie este impozitarea progresiva a veniturilor de la buget,solutia cu adoptarea legii unice de salarizare este nerealista din doua motive :primul ca va fi contestata in justitie si sansele de aplicare se vor lungi pina la falimentul tarii si al doilea motiv este ca aceasta lege nu ar rezolva problema salariilor , pensiilor si sporurilor exagerat de mari care conform principiului "un bun cistigat nu poate fi anulat" nu vor scadea,discrepanta va ramine.Pentru Boc si Pogea singura solutie de necontestat este impozitarea pe care au dreptul sa o faca. Trebuie luate urgent masuri pentru ajustarea veniturilor de la buget iar una dintre cele mai sigure si de necontestat solutii este impozitarea progresiva a SUMEI tuturor veniturilor de la buget,incluzandu-se aici: salarii,pensii,prime de orice tip ,sporuri de orice tip,bonificatii,venituri din participari la consilii de administratii si in general toti banii primiti de la bugetul statului. Impozitarea trebuie sa tina cont de venitul minim pe economie si de limita maxima spre care tindem si care este de 15 salarii minime.O grila de impozitare realista ar fi urmatoarea:
SUMA TUTUROR VENITURILOR
intre sal.min. 600 lei
5xsal.min. 5x600=3000 lei 16%
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ce depaseste 5x600=3000 lei
pana la 10x600=6000 lei 30%
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ce depaseste 10x600=6000 lei
pana la 15x600=9000 lei 60%
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tot ce depaseste 15x600=9000 lei 90%
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Acest sistem ar rezolva fara complicatii si cumularea pensiilor si salariilor mari,si problema sporurilor nejustificate si cred ca si din punct de vedere juridic o asemenea lege nu ar putea fi contestata,guvernul avind dreptul sa impoziteze veniturile de la buget asa cum doreste. O asemenea masura ar face ca efectele crizei sa fie suportate cu solidaritate de majoritatea populatiei.

 

Mda

O intrebare foarte buna!La cea ce se vede la ora actuala in politica cred ca nu prea mai avem ce reforma:o solutie ar fi sa IMPORTAM POLITICIENI !
Tara se duce de rapa si politicienii se cearta pe impartirea ciolanului!!!!Parca am fi o Republica Bananiera din Africa!
Rusine,rusine,rusine politicieni romani!Nu serviti cauza cetateanului in NICI UN CAZ!

CODURI.

Cod.Cam ciudata notiunea.Te duce cu gandul la cifrurile spionilor.Ma rog,asa sa fie.
RETETA.
Se iau cele doua sau trei coduri(nu pesti).
Se pun intr-un malaxor sau un mixer mai mare.
Se amesteca bine,bine,nn.
Se scoate terciul rezultat.
Ce bun e! Toti e (!) multzumiti!
Guvernul nu se sparge.Toti raman la ciolan.
Ce bine e!Ce bine e!La ciolan desigur.

Romania e deja ca si ingropata de scandalurile guvernului...

iar PSD nu face decit sa dea startul a noi si noi scandaluri, cu si fara dovezi...

O buna intrebare care-i viseaza exclusiv pe comunistii din PSD si securistii din PC.

Poate ca cele doua partide nu pot fi scoase juridic in afara legii pentru genocidul economic de care sunt vinovati,dar votul trebuie sa-i elimine definitiv din viata politica.
Ne-am saturat de comunisti cu "fatza umana".

ROMANIA E CA SI UN BOLNAV IN MOARTE CRITICA SI NUMAI DE NOI ROMANII DEPINDE SA O SALVAM

Ce sa mai reformazi in Romania de astazi?
Poate hotia sa fie numita altfel, sau poate reformam prostia, sau... de ce nu:
- sa reformam reforma!

Frati romani bugetari ori extra-bugetari - statul roman trebuie inlocuit din radacina, instituriile sunt aceleasi de dinainte de ,89, si-au schimbat doar numele, iar in fruntea lor se gasesc aceiasi sau urmasii lor.
Mai mult rau decat bine, au facut noile institutii si agentii infiintate sprea a crea noi posturi de recompensa agaricilor politici, impostori si incompetenti, care paraziteaza bugrtul de stat.
Va garantez ca nici o mie de miliarde de euro nu le-ar fi suficienti intr-un an, la cat de hulpavi sunt acesti "demni" urmasi bolseviki!
Sa nu spuneti ca noi taranistii murim de dragul conducerii acestui stat mutant, cum de fapt tot tragem semnale:
- romani treziti-va!
Din somnul si indiferenta voastra au aparut: "gigi","costel","eba", "ionel", "traienel", "mirciulica", "lenuta" si tot neamul lor de parveniti, straini neamului nostru romanesc, ale caror interese n-au in clin sau maneca cu voi.
Pentru "EI", VOI romanii sunteti doar niste simple nume si un electorat ce trebuie pacalit periodic, ca sa-si atinga scopurile.
Acesti indivizi sunt mai mult ca sigur mercenari in solda dusmanilor acestei tari si natii!
Cu atitudinea si modul de abordare stramba a politicii, au reusit sa duca in derizoriu mecanismele de baza ale democratiei, care azi mai mult ca oricand e in mare pericol.
Unirea face puterea si e suficient sa vreti si scapam definitiv tara de acesti leprosi in ale politicii!
Deschideti si acest link:
http://www.facebook.com/group.php?gid=200614625390

Vad si nu-mi vine sa cred

Sunt de acord ca invatamantul e mult prea teoretic si ca trebuie sa revenim la prognoza si adaptare la piata muncii. Ceea ce este incredibil este activitatea sindicatelor. Ce negociaza? Coeficienti pentru 2015? Aberant. Ar trebui recuzati toti liderii de la nivel central. Ei trebuie sa negocieze aplicarea legii de majorare a salariilor din educatie si, pentru ca tot se pricep, sa obtina un coeficient cat mai mare ( nu credea nimeni in 50% ). Profesori cu gradul I si 40 de ani vechime nu exista decat, poate, barbati care sa fi fost initial invatatori si sa-si fi completat apoi studiile. Stiu ca se aduna la vechime si anii de facultate in situatia iesirii la pensie si eu voi avea 36 de ani de invatamant si 40 de ani vechime cu studii cu tot. Deci cand voi lua salariul acela maxim? Dupa ce ies la pensie?
In alta ordine de idei, parintii care si-au luat copiii in strainatate, ii aduc inapoi pentru ca acolo nu se face scoala. Invatamantul ar trebui lasat teoretic pana la clasa a VIII-a si specializat la liceu sau in scoli vocationale. Cat despre salarizare: admir tupeul celor din justitie. In societatea de azi este riscant si sa mergi pe strada, si sa judeci infractori, si sa intri intr-o clasa de elevi. Scumpii guvernanti ar trebui sa inteleaga ca fara cei din educatie nu ar exista nicio alta profesie si ca ne-am saturat sa traim prost.

 

UN OM IN PRAG DE PENSIE NU POATE ADUCE PROGRESUL IN NICIUN SISTEM!!!!

Cu regret o spun dar URLA COMUNISMUL IN ANDRONESCU!!! Nu numai ca are exercitiu majoritar intr-un invatamant de tip comunist dar nici nu-i capabila sa inteleaga sistemele educationale din alte tari.

Aceasta femei este manevrata de toti pseudouniversitarii din PSD, care nu numai ca nu stiu o limba straina dar nici romana nu o stiu bine, si se numesc PROFESORI UNIVERSITARI, PARLAMENTARI DE ROMANIA!!!

Clientela politica si clanurile familiale au distrus educatia. Ei sunt cei care si acum se opun restructurarii prin pozitiile cheie pe care le detin!!

 

Cine, Abramburica?

Nu are nici "CEA MAI MINIMA" (conform declaratiilor ei :) ) urma de comunism in ea. E pur si simplu abramburista nu comunista...
DUH! Un ministru al Educatiei care sa spuna asta cu "CEA MAI MINIMA"...

Cu alte cuvinte , PSD .... TREBUIE sa-si asume raspunderea .

Pentru ca este incapatanarea lor , mai exact a tandemului Geoana-Vanghelie .
Sa nu uitam ca Dna ministru Andronescu este "garantat Vanghelie " . Sa nu uitam ca lectii cu privire la invatamant - ce este el , ce vrea si pentru ce trebuie copii sa invate !(sic) - ne da Dl.Vanghelie - PSD .
Care este sprijinit de Dl.Geoana si de intregul PSD .
Ceva trebuie facut iar Dl.prim-ministru Boc nu mai este dispus sa asiste cu mainile legate la un circ de-a dezbaterea democratica si de-a "Mircea , fa-te ca lucrezi !" .
Asta au tinut mortis sa propuna , asta vor avea copii romanilor de-acum incolo .
Cine crede ca Dl. prim-ministru Boc este dispus sa se lase imbrobodit si tarat in chestiuni marunte , se inseala .
Atat Dl. prim-ministru Boc cat si intregul PD-L sunt dispusi sa plece acasa si sa-i lase pe "capabilii" si "reformatorii" din PSD-PC in stransa si nezdruncinata si subterana lor alianata sa-si faca mendrele cu Romania .
Pentru ca asa vrea electoratul care ii voteaza .
Sa traiti bine !!!!

 

Cu scuzele de rigoare , completare ...

.... "capabilii" si "reformatorii" din PSD-PC in stransa si nezdruncinata si subterana lor alianata' ....
cu PNL !
Pentru ca ei IN FAPT , sunt de 5 ani aliati cu PNL .

Boc isi va asuma "codul Miclea"

Iar PSD are de ales. Ori este de acord cu premierul Romaniei ori pleaca de la guvernare. Simplu ca buna-ziua.
Parerea mea personala si deci neimportanta, este ca PSD va vota tot ce doreste Boc. Atunci cand sunt la masa tratativelor, PSD face absolut orice ca sa ramana la guvernare. Ceea ce sustin ei la TV, dupa ce ies din sedinte este apa de ploaie si furtuni in paharelul cu apa al lui Geoana.

 

Reforma = disparitia clanurilor, a incompetentei si a politicului

daca asa ceva nu se va intimpla in Ro, INSEAMNA CA NU ESTE REFORMA IN INVATAMANT!!!

Daca MICLEA cu adevarat VA REUSI sa reformeze ceva in invatamant VOM VEDEA DUPA CE VA FI FACUTA PUBLIC FORMA FINALA A CODULUI!!

Asa ca sa-mi dau si eu cu parerea

Titlul articolului e incorect. Romania trebuie intii dezgropata , inviata si pe urma reformata.Si pentru ca trebuia s-o luam de la temelie, ne trebuie o constitutie teafara , nu asta gaunoasa(Iosif Boda dixit)pe care sa cladim legi tefere. Dar cu lenea intelectuala ce bintuie Romanika , slabe sperante.N-am vazut pina acum pe cineva sa faca o analiza logica a legislatiei , incepind cu constitutia , propozitie cu propozitie.Si cred ca trebuie.Altfel LALAIALA actuala va continua.Howgh!.

 

imi aminteste de bancul acela

... cu dilema tziganeasca a copilului cufurit si plin de toate cele: il spalam, sau facem altul?!!
asta apropo de titlul articolului, de rest, un articol foarte bun, inspirat, la obiecct, pertinent, care predispune la meditatie, fara a impune un punct de vedere sau altul. important este ca Romania sa iasa cu bine din "crize".

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor