Romania, pe pilot automat? Alesii lasa fotoliile si fug in turnee electorale

Joi, 17 Aprilie 2008, ora 16:22
1251 citiri
Romania, pe pilot automat? Alesii lasa fotoliile si fug in turnee electorale

Sub semnul primului tur de scrutin, parlamentarii isi parasesc locurile de munca si pleaca in turnee electorale pentru ca multi dintre ei sunt fie candidati, fie angrenati in organizarea alegerilor locale din 1 iunie, transmite NewsIn.

Atat guvernantii, cat si parlamentarii lasa la o parte activitatile uzuale si se concentreaza pe cele strict electorale. Tonul l-a dat premierul Tariceanu, care a plecat deja in turnee prin tara, folosind logistica Executivului pentru a face campanie in calitate de presedinte al PNL.

Printre ministrii, Ludovic Orban, Cristian Adomnitei sau Laszlo Borbely au si ei aceleasi preocupari. Acelasi fenomen se petrece si la Parlament, intrucat foarte multi alesi candideaza la locale-cum este cazul senatorului Cristian Diaconescu - sau sunt coordonatori de campanie cum este cazul presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sau al pesedistului Miron Mitrea.

Prima faza a turneelor electorale s-a manifestat prin adoptarea unor masuri extrem de populiste - de la majorarea pensiilor, la cresterea salariilor pentru profesori si pana la reducerea TVA sau acordarea de facilitati elevilor, masuri dublate si de protejarea propriilor interese, asa pe ultima suta de metri, cum este cazul respingerii ordonantei prin care se maresc chiriile pentru demnitarii care stau in vilele sau apartamentele RA-APPS ori desfiintarea CNSAS.

Turneele electorale, nu sunt, in esenta, ceva rau, insa prezenta in salile de sedinte este redusa la maximum, ceea ce seamana cu o vancanta parlamentara ce are ca efect blocarea activitatii Legislativului.

Promovarea parlamentarilor in alegerile locale nu este o gaselnita a actualei legislaturi. Si in anii precedenti s-a mers pe acelasi criteriu - unul dintre cazurile cele mai cunoscute fiind cel al fostului deputat PD Emil Boc, fortat sa mearga la primaria Cluj. In conditiile in care a fost insa introdus votul uninominal si pentru alegerea mai vechilor "baroni locali" (presedintii de CJ), fenomenul a luat amploare pe finalul actualului mandat.

In perioada dintre Paste si 1 mai, Camera Deputatilor a decretat deja, oficial, vacanta. Pe 2 mai se da oficial startul campaniei electorale pentru locale, primul tur al alegerilor este programat pentru 1 iunie, cel de-al doilea pe 15 iunie, iar sesiunea parlamentara, penultima din aceasta legislatura, se incheie pe 20 iunie.

In agitatia de dinainte de alegeri, unii parmentari fie vor sa-si ia concediu fara plata, fie s-au declarat capabili sa imbine activitatea parlamentara cu cea de campanie, in timp ce altii nici macar nu s-au gandit ce vor face.

Candidatul PD-L la presedintia CJ Arges Cristian Boureanu sustine ca va depune o cerere pentru concediu fara plata imediat dupa Pasti pana la finalizarea alegerilor. Intrebat daca nu se blocheaza activitatea Parlamentului, in conditiile in care mai multi colegi ar putea proceda intr-un mod asemanator, Boureanu a raspuns ca se aplica mult prea des proverbul "Nu se vede padurea din cauza copacilor". Deputatul PD-L spune ca in toate statele democratice se procedeaza la fel si, in plus, "ar fi dragut" pentru cei implicati direct in campanie sa nu ia bani de la Parlament in aceasta perioada.

Pe de alta parte, democrat-liberalul Cezar Preda crede ca are capacitatea de a gestiona atat activitatea parlamentara, cat si pe cea din teritoriu fara niciun fel de probleme. Candidat al PD-L pentru presedintia CJ Buzau, deputatul a admis ca, in situatia in care vor exista colegi care vor abandona Parlamentul pentru a merge in teritoriu, in campanie, exista riscul blocarii Legislativului.

Desi senatorul PD-L Dan Carlan, candidat la CJ Iasi, si-a depus cerere la Biroul Permanent al Senatului pentru a i se acorda concediu fara plata pe o perioada de 45 de zile, conducerea Senatului nu a luat inca o decizie intrucat nu stie ce sa faca in ceea ce ii priveste pe angajatii cabinetului senatorial al lui Carlan, care trebuie sa aiba un regim de activitate in perioada in care un parlamentar isi ia concediu fara plata.

Lasand tabara democrat-liberalilor si intrand in cea a social-democratilor, senatorul PSD Ilie Sarbu, candidat la presedintia CJ, a tinut sa sublinieze ca genul de abordari ale "pedelistilor" cum ca intra in concediu fara plata in perioada campaniei ori ca demisioneaza nu sunt decat comportamente fariseice, care "sa dea bine la populatie".

Senatorul PSD a precizat ca, cel mai probabil, isi va lua liber in ultima saptamana de dinaintea alegerilor locale si s-a aratat nemultumit de faptul ca in ultima perioada se ridica problema lipsei de cvorum la Senat. El a afirmat insa ca astfel de situatii au existat dintotdeauna si nu este ceva specific perioadei electorale.

Deputatul UDMR Mate Andras Levente, candidat la CJ Cluj, a afirma ca, in functie de programul pe care-l va avea in teritoriu, dar si de programul Parlamentului, se gandeste sa-si ia concediu fara plata in ultimele doua saptamani de dinaintea campaniei, la fel ca si colegul sau, Tamas Sandor, care candideaza la CJ Covasna. Mate a precizat insa ca va fi prezent la sedintele de plen cand este programata sesiunea de vot final sau cand pe ordinea de zi sunt anumite proiecte importante.

In timp ce unii iti vor la concediu fara plata sau vor incerca sa imbine activitatea parlamentara cu cea de campanie, altii nu stiu ce vor face in preajma alegerilor. Deputatul PNL Adrian Miutescu spune ca nu are deocamdata o abordare pentru a impaca activitatea de la Parlament cu cea din teritoriu.

"Nu stiu ce voi face. Probabil voi lua concediu, nu stiu cum va fi programul Parlamentului, cum se va organiza Camera. In luna respectiva va trebui sa existe o posibilitate de a fi lasati sa ne facem campanie legal", a mai precizat Miutescu.

Nici senatorul PC Sabin Cutas nu s-a decis cum va proceda. "O sa gasesc o solutie onorabila de a impaca si activitatea din Parlament si pe cea de campanie", a precizat conservatorul. "Nu m-am gindit, partidul m-a propus urmeaza sa ma gandesc cum voi gestiona situatia", a mai mentionat Cutas.

Senatorul PRM Verginia Vedinas, candidat al PRM pentru Bucuresti, a precizat ca se va stradui sa impace aceasta calitate cu cea de parlamentar, pentru ca "nu ar fi avantajata" de neglijarea activitatilor parlamentare, fiind membra in doua comisii. In plus, Vedinas a comentat ca oricum, in general, campania se face la sfarsit de saptamana, cand "oamenii sunt mai disponibili". Senatorul PRM a admis insa ca, daca va avea nevoie, isi va lua zilele de concediu la care are dreptul potrivit legii.

La randul sau, deputatul Cozmin Gusa, candidatul PIN pentru primaria Capitalei, a tinut sa explice ca, in desfasurarea campaniei pentru locale, are "un mare avantaj", si anume ca este parlamentar al acestui municipiu. Astfel, toate actiunile sale se vor inscrie in activitatea de deputat de Bucuresti.

Alti parlamentari au recurs chiar la gesturi mai drastice, precum demisia. Senatorul PD-L Radu Berceanu a anuntat luni ca pleaca din Parlament, pentru a se putea ocupa de campania electorala, in calitate de candidat la presedintia CJ Dolj. De altfel, si la nivelul grupului PD-L din Senat au avut loc unele schimbari, in sensul ca viceliderul Cristache Radulescu, si el candidat la CJ Ilfov, a solicitat sa fie inlocuit in functie de colegul sau, Gheorghe Constantin.

Școlile de Poliție scot la concurs peste 1.600 de locuri. Probele pe care le vor susține candidații
Școlile de Poliție scot la concurs peste 1.600 de locuri. Probele pe care le vor susține candidații
Sesiunea de admitere se va desfăşura în perioada aprilie - iulie pentru cele 1.340 de locuri de la Şcoala de la Câmpina şi cele 300 de la Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat al...
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
#alegeri, #candidati, #electoral, #Romania, #alesi, #turnee , #stiri politice