Romania, tara politicienilor evlaviosi

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 12:38
3153 citiri
Romania, tara politicienilor evlaviosi

Nu cred sa existe vreo tara europeana cu politicieni mai evlaviosi decat Romania. Nu e sarbatoare religioasa, intronizare, sfintire sau mai stie eu ce praznic sa nu vedem barbatii neamului instalati in primul rand (sa nu se munceasca prea mult operatorii TV si fotografii), cu figuri smerite si facandu-si cruci pana la genunchi.

Observand asa strabatere cucernica, un strain ar zice ca Romania e condusa cu frica lui Dumnezeu si in spiritul invataturilor crestine. Nici poveste! Dimpotriva, in clasa politica din Romania domneste lipsa oricaror norme de orice fel, nu numai crestine, pentru ca, de cum ies din biserca, cei mai multi dintre politicieni par mai degraba infratiti cu Mamona.

Iar in campania electorala, si cucernicia, si duplicitatea ating cele mai inalte cote.

Traian Basescu n-a ratat anul aceasta aproape nicio sarbatoare religioasa. A tras de colive, a pupat icoane, si-a facut cruce de cat ori a avut ocazia. Ba chiar s-a ocupat si de biserica din incinta complexului Cotroceni, sfintita cu mare tam-tam si mare aglomeratie. Adica un fel de ctitorie pe bani publici.

Mircea Geoana n-a ratat nici el prea multe adunari religioase, dar pozitia lui este chiar mai delicata decat a sefului statului, pentru ca este social democrat. Nu exista prea multi oameni de stanga care sa se dea de ceasul mortii pentru a pupa icoane si a pune mana pe moaste. Atat doar ca, in elanul sau cucernic, Mircea Geoana face gafe mari.

De exemplu, luni la Patriarhie, prezidentiabilul de stanga a trecut ca vantul pe langa imensa coada de credinciosi si s-a infiintat drept la moaste pentru a fi pozat si filmat in ipostaza cucernica. Sfidarea oamenilor simpli nu este tipica nici pentru un credincios autentic, nici pentru un social democrat autentic, este specifica doar politicienilor lipsiti de scrupule care vor sa castige voturi pe spatele bisericii. Ca sa nu mai vorbim despre includerea in discursurile electorale ale lui Mircea Geoana a unor citate din Biblie care ii dau aerul ridicol al unui predicator baptist ratat.

Crin Antonescu a avut decenta sa se arate putin la astfel de adunari religioase. Discretia sa a mers atat de departe incat a decis sa se casatoreasca atat civil, cat si religios in strainatate. Am fi putut zice ca fiind un liberal autentic ce se doreste sef al unui stat laic, Crin Antonescu tine departe de politica cele care trebuie sa exceada polticii. Asa ar fi fost daca dl. Antonescu nu s-ar fi grabit sa declare ca prima vizita in calitate de sef de stat ar face-o la Patriarhul Daniel. In felul sau, iata ca si Crin Antonescu a vrut sa smulga o halca din electoratul sensibil la cucernicie si cruci.

Cine este acest electorat? In primul rand cel rural, dar si cel urban insuficient urbanizat, cu studii putine si mai in varsta. Este insa exact electoratul care a facut icoana din Ion Iliescu, un liber cugetator declarat. Acest aparent paradox este o dovada ca exercitiul cucernic poate ajuta, dar nu este decisiv daca lipseste carisma si, mai ales, daca este neconvingator. Poporul inghite mai usor un liber cugetator autentic, decat un fatarnic evlavios.

Biserica nu este insa singura institutie vampirizata electoral datorita credibilitatii sale. Nu prea scapa nici armata. Traian Basescu s-a lipit in avans de Ziua Armatei, iar Mircea Geoana nu rateaza niciun mormant de erou, fie el din razboaie mai vechi, fie din Irak sau Afganistan.

Cu fotbalul, pe vremuri cal de bataie preferat, se pare ca politicienii au lasat-o mai usor. La biserica, in ceremoniale militare sau de comemorare a eroilor nu prea e loc de huiduieli. Pe stadion insa, da.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#politicieni evlaviosi, #politicieni biserica, #Basescu Geoana Antonescu biserica , #stiri politice
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Spre limita extremă prostia se manifestă in două feluri. Penultimul grad al gravitătii este atunci cand te inseli pe tine, adică un fel de a fi convins că ai sărit peste umbra ta Ultima formă posibilă este aceea in care incerci să-l păcălesti pe Dumnezeu!