Rosapepe: Romania a devenit o tara normala, nu anormala

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 21:16
1853 citiri
Rosapepe: Romania a devenit o tara normala, nu anormala
Foto: Gardianul

James Rosapepe, cel care a ocupat postul de ambasador al SUA in Romania intre 1998 si 2001, considera ca Romania este o tara "capitalista si democratica", o tara "normala" nu anormala asa cum o caracterizeaza unii, si un "aliat de incredere" pentru Statele Unite.

Prezent in Romania pentru a-si lansa cartea "Dracula is dead", fostul ambasador a acordat un interviu pentru Adevarul in care si-a prezentat cateva dintre opiniile cu privire la situatia economica si politica din Romania.

"Romania a facut multe eforturi pentru integrarea economica cu tarile din Vest si cu economia globala. Dar, odata cu declansarea crizei, atunci cand Germania a cazut, a cazut automat si Romania, fiindca nu a mai avut unde sa exporte o buna parte din produse. Asta, desigur, e rau pentru Romania, dar pe undeva este si un semn ca lucrurile s-au normalizat. Acum putem spune ca problemele Romaniei deriva mai curand din faptul ca a devenit o tara normala, nu una anormala", a declarat Rosapepe pentru sursa citata.

Acesta reaminteste ca actuala criza a creditelor s-a intalnit si in America anilor '80 iar viata politica este la fel de animata ca si peste ocean.

"Ati avut o campanie electorala foarte disputata, asa cum am avut si noi. Apoi, parlamentarii se lupta intre ei, presa poate critica pe oricine doreste, iar oamenii politici stiu ca pot fi scosi din functii la urmatoarele alegeri.

Ei bine, toate acestea se intampla si in Statele Unite", explica acesta, subliniind ca tara noastra trebuie sa inceteze sa se mai priveasca precum o tara postcomunista deoarece "este vorba despre o criza capitalista, nu despre o criza a comunismului".

Rosapepe confirma si interesul major al SUA pentru aceasta parte a lumii, in special pentru zona Marii Negre.

"Obama este foarte interesat de relatia Europa-Statele Unite, dar este, de asemenea, interesat de ceea ce se intampla cu Ucraina, cu Georgia, cu Rusia. Cred ca administratia americana este foarte interesata de aceste chestiuni. (...)

Este un interes strategic deosebit pentru zona Marii Negre. Poate sunt oameni in Romania care cred ca daca liderii americani nu vorbesc despre Romania, nu sunt interesati de aceasta tara. Dar nu vorbesc pentru ca nu este nevoie sa vorbeasca. Sunteti un aliat de incredere. Este o relatie normala", a mai explicat fostul ambasador.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#James Rosapepe Romania, #criza economica Romania, #relatii Romania SUA, #Romania aliat SUA , #stiri politice