Ruperea Guvernului lasa PSD fara posturi la UE

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 11:36
2556 citiri
Ruperea Guvernului lasa PSD fara posturi la UE
Foto: Arhiva

Iesirea PSD de la guvernare ii loveste in plin pe toti aspirantii acestui partid la posturile de conducere din Comisia Europeana care se negociaza in aceasta perioada.

Romania are alocat un numar precis de posturi in Comisia Europeana, "este vorba despre cota administrativa a Romaniei in institutiile europene", explica Dan Luca, presedintele PSD Bruxelles, citat de Adevarul.

Ponderea este calculata in functie de trei criterii: populatia, numarul voturilor in Consiliul UE si numarul de locuri din Parlamentul European. Expertii de la Bruxelles considera ca "jocurile mari" pentru romanii care vor sa ocupe posturile importante din Comisia Europeana se vor face pana in 2012.

Teoretic, aceste posturi de conducere, cum ar fi cel de precum Head of Unit, de Director sau de Director General, nu sunt politice. Legal, nici macar postul de Comisar european nu este politic, insa in realitate, pentru acest post este nevoie de sprijinul guvernului din tara respectiva.

"Evident, nici noi si nici PSD nu avem nici o sansa la postul de Comisar european, tinand cont ca decizia va fi luata de Guvernul Boc, care acum este unul monocolor", explica si europarlamentarul PNL Cristian Busoi.

Acesta subliniaza ca "dincolo de cartea de vizita si de proceduri, este nevoie de o sustinere, de o recomandare din partea Guvernului".

"Este evident ca o persoana nesustinuta politic nu poate ocupa aceste posturi, chiar daca este bine pregatita si are experienta necesara", explica si o alta sursa din Parlamentul European, care precizeaza ca "niciun partid aflat la putere nu va admite vreodata ca sprijinul acordat este unul politic, insa cu totii cunoastem ca aceasta este realitatea".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#posturi conducere Comisia Europeana, #comisar european Romania, #functii conducere UE Romania , #stiri politice