Schimbarea climatica va duce la colapsul civilizatiei?

Autor: Ana Ilie
Luni, 13 Iulie 2009, ora 23:55
5799 citiri
Schimbarea climatica va duce la colapsul civilizatiei?

Pentru ca umanitatea sa aiba sansa de a supravietui schimbarii climatice, este nevoie de un efort concentrat, similar celui in urma caruia naveta Apollo a ajuns pe Luna. Miza este uriasa, intrucat, fara o dezvoltare durabila, "miliarde de oameni vor fi condamnati la saracie si mare parte a civilizatiei va intra in colaps".

Avertismentul este emis in cel mai mare raport cu privire la viitorul planetei, dezvaluie publicatia britanica The Independent, care a obtinut documentul cu o luna inainte de publicarea sa oficiala.

Sprijinit de o serie de organizatii internationale importante, precum Unesco, Banca Mondiala, armata SUA sau Fundatia Rockefeller, raportul State of the Future 2009 are 6.700 de pagini, la redactarea carora au contribuit 2.700 de experti din intreaga lume.

Impactul pe care il va avea recesiunea globala este o tema asupra careia s-au aplecat cu precadere cercetatorii, care au avertizat ca energia curata, accesul usor la mancare, saracia si cresterea democratiei in lume "risca sa se inrautateasca din cauza recesiunii".

Raportul adauga: "Prea multe decizii lacome si inselatoare au condus la o recesiune mondiala si au demonstrat interdependenta internationala a economiei si eticii".

Conform noului studiu, in pofida unei cresteri consistente a sperantelor intr-un viitor mai bun, recesiunea globala a dat o lovitura critica acestor perspective.

Jumatate din planeta s-ar putea confrunta cu violente si miscari de proteste, ca urmare a ratei ridicate a somajului, combinata cu lipsa de apa, mancare si energie, la care se adauga si efectele cumulative ale schimbarii climatice.

Autorii raportului, produs de Millennium Project - un grup de analiza care a facut parte din World Federation of the United Nations Associations - au subliniat un numar de probleme noi ce privesc securitatea mediului.

Problemele imediate evidentiate in raport sunt cresterea pretului energiei si alimentelor, lipsa apei si cresterea migratiilor "datorita conditiilor politice, de mediu si economice".

Acest cumul de probleme ar putea scufunda lumea in instabilitate sociala si violenta. In acest timp, crima organizata prospera, ajungand la venituri globale estimate la 3 trilioane de dolari - adica de doua ori bugetele militare ale tuturor tarilor din lume.

Efectele schimbarii climatice se inrautatesc - pana in 2025, trei miliarde de oameni nu vor avea acces la surse curate de apa, pe masura ce populatia globului va creste. Urbanizarea masiva, patrunderea accentuata in teritoriile animalelor salbatice si productia din ce in ce mai concentrata a animalelor pentru consum ar putea conduce la noi pandemii.

"Scopul si scara viitoarelor efecte ale schimbarii climatice - de la schimbari in modelele meteorologice la pierderea de vieti si disparitia statelor - au implicatii fara precedent pentru stabilitatea politica si sociala", arata acestia, sugerand totusi ca aceste amenintari ar putea furniza un potential viitor pozitiv.

"Vestea cea buna este ca actuala criza globala financiara si planificarile in chestiunea schimbarii climatice ar putea ajuta omenirea sa paraseasca adolescenta egoista, centrata pe sine, pentru o maturitate mai responsabila global...

Multi percep actualul dezastru economic drept o oportunitate sa investeasca in urmatoarea generatie de tehnologii mai ecologice, sa regandeasca teoriile economice si de dezvoltare si sa puna lumea pe un traseu catre un viitor mai bun".

Raportul lauda Internetul, care este considerat "cea mai puternica forta pentru globalizare, crestere economica si educatie din intreaga istorie. Avansul tehnologic da nastere unei umanitati interdependente care poate crea si implementa strategii globale pentru imbunatatirea perspectivelor umanitatii".

Desi scara la care se vor desfasura efectele incalzirii globale este fara precedent, cauzele acestei situatii sunt cunoscute si consecintele sale pot fi in general prevazute. Potrivit raportului, "coordonarea pentru actiune eficienta si adecvata este inca incipienta, iar problemele de mediu se inrautatesc mai repede decat sunt adoptate politicile preventive si de raspuns".

Jerome Glenn, director al Millennium Project si unul din autorii studiului, a spus ca "exista raspuns la provocarile globale, insa deciziile nu sunt luate la scara necesara pentru a ataca aceste provocari.

Trei mari tranzitii ar ajuta si lumea si mediul: sa trecem cat putem de mult de la agricultura cu apa dulce la cea cu apa sarata; sa producem carne de consum mai sanatoasa fara a fi nevoie sa crestem animalele; si sa inlocuim masinile pe combustibili fosili cu maisni electrice".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#schimbare climatica globala, #previziuni clima globala, #criza economica internationalam , #stiri politice