Senatorii si-au adoptat bugetul pe 2010, deputatii inca nu au cazut de acord

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 14:46
750 citiri
Senatorii si-au adoptat bugetul pe 2010, deputatii inca nu au cazut de acord

Senatorii au adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, bugetul pe anul viitor al acestei Camere. Pentru bugetul Senatului au fost date 59 de voturi.

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a declarat marti ca Biroul Permanent a decis sa inainteze plenului acestei Camere un proiect de buget mai mare decat cel initial al anului in curs cu maximum 8% , adica in suma de 159.465 mii lei.

"Biroul Permanent a aprobat astazi proiectul de buget pe anul 2010 al Senatului. Este vorba de un buget de criza, de austeritate, pastram in continuare un regim extrem de sever al cheltuielilor si fata de anul trecut este prezumata o crestere de maxim 8% (fata de bugetul aprobat initial pe 2009 - n.r.)", a anuntat Chelaru. El a sustinut ca bugetul Senatului pe anul 2009 a fost rectificat de cinci ori, ajungandu-se sa fie mai mic decat cel a anului 2008 cu un milion de euro.

"Senatorii membri ai Biroului Permanent au facut o analiza a acestui buget, au apreciat ca suma solicitata pentru un buget de austeritate, minima si pentru desfasurarea activitatii normale a Senatului in 2010 este suma de 159.465 mii lei, constand in cheltuieli curente - 113.613 mii lei, cheltuieli de capital - 45.852 mii lei", a precizat chestorul Senatului, care a sustinut ca exista aparatura depasita, cladirea nu a mai fost supusa unor reparatii capitale de cativa ani, iar "activitatea se desfasoara in conditii precare".

Chelaru a explicat ca bugetul urmeaza a fi supus aprobarii plenului Senatului. "Speram sa nu mai trecem prin situatia de a suferi cinci reduceri ale bugetului", a adaugat el.

In schimb, proiectul de buget al Camerei Deputatilor pe 2010, de aproximativ 198 milioane lei, nu a fost adoptat nici miercuri de conducerea Camerei, reprezentantii PSD-PC si PNL refuzand sa semneze documentul, astfel ca sedinta de plen rezervata adoptarii proiectului s-a anulat.

Secretarul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri ca doi dintre cei patru chestori ai Camerei Deputatilor - social-democratul Nicolae Banicioiu si liberalul Dan Motreanu - nu au semnat proiectul de buget, acesta urmand sa fie reluat in sedinta Biroului Permanent de luni.

Potrivit lui Zgonea, reprezentantii PSD-PC si PNL doresc ca Secretariatul general al Camerei sa faca "o delimitare clara" a cheltuielilor aferente intretinerii cladirii Parlamentului de cele strict legate de mandatul parlamentar, "pentru informarea opiniei publice".

"Parlamentarii romani au fost acuzati de cheltuirea unor sume exorbitante, invers proportionale cu mandatul pe care il au. Noi dorim sa facem o separare clara intre bugetul Camerei Deputatilor - cheltuielile cu intretinerea, personalul care lucreaza aici - si ceea ce este strict legat de mandatul de parlamentar. Parlamentarii PSD si PNL au cerut de ieri (n.r. marti). Trebuie sa aratam care sunt cheltuielile directe si indirecte cu mandatul unui parlamentar", a explicat Zgonea solicitarile celor doua formatiuni. El a adaugat ca, in lipsa acestei delimitari, "se confunda indemnizatia sau suma forfetara cu alte cheltuieli exorbitante".

Secretarul Camerei a precizat ca proiectul de buget pe 2010 "este mai mic decat cel din 2009", in jurul a 198 milioane lei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#buget Senat, #buget camera deputatilor, #adoptare buget , #stiri politice