"Sfantul" Oprescu, renascut din apa si pamant

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 06 Octombrie 2009, ora 23:50
5974 citiri
"Sfantul" Oprescu, renascut din apa si pamant
Foto: webphoto

Sorin Oprescu a vrut sa lase impresia ca anuntarea candidaturii domniei sale la prezidentiale este precum "pogorarea" Sfantului Duh asupra sarmanilor romani asupriti de atata golanie, hotie si ipocrizie cata au indurat din partea intregii clasei politice ce i-a condus in ultimii 20 de ani.

Nici nu apucase sa-si termine vorba ca deja toata lumea era infipta cu coltii in gatul sau. De la jurnalisti la analisti si politicieni, fosti colegi de partid, cu totii au sarit ca arsi. Adica cum, domnule? Ne tii lectii de morala, in timp ce tu esti cel mai ipocrit dintre toti? Pana acum cateva luni spuneai ca nici nu te gandesti sa candidezi, ca nu vrei sa iti creasca nasul ca lui Pinochio, apoi nu ai mai negat, ca acum sa vii si sa ne spui ca toti politicienii sunt o apa si un pamant. Cum vine asta?

Scenaristii au si desenat primele schite. Ba ca este omul lui Basescu, aruncat sau chiar fortat de acesta sa intre in cursa electorala ca sa il curete pe Mircea Geoana si pe Crin Antonescu, ba ca este omul lui Iliescu si Nastase, impins de la spate pentru a-l face, cu ajutorul lui Cozmanca and company, presedinte si astfel sa scape pentru totdeauna de "prostanac".

Iliescu a dezmintit repede varianta, la Realitatea FM, spunand clar si raspicat ca se simte jignit de discursul lui Oprescu (S.O. ii vizase explicit pe cei care mai ieri se faceau prostanaci, iar astazi se pupa pe bot numindu-se destepti). Tot Iliescu i-a administrat lovitura finala lui Sorin Oprescu spunand ca suspecteaza o intelegere intre Oprescu si Basescu. A continuat, ca sa nu mai aiba nimeni dubii, numindu-l pe actualul primar si mai ipocrit decat catalogase acesta intreaga clasa politica.

Veridictul final al fostului mentor a venit atunci cand l-a numit pe fostul sau baiat de incredere din PSD politician minor, daca gandeste asa. Etichetele lipite de Ion Iliescu lui Oprescu nu sunt intamplatoare, ele nu se mai spala cu niciun discurs, iar cu ele ramai marcat pentru toata viata - este clar pentru toata lumea acum impactul "prostanacului" aruncat asupra lui Geoana.

Personal, nu cred in niciuna dintre aceste teorii. Nici in ipoteza potrivit careia insusi Basescu l-a obligat sau l-a sfatuit pe Oprescu sa intre in cursa prezidentiala, pentru ca astfel sa ii usureze sarcina in intrecerea pentru castigarea celui de-al doilea mandat. Cu atat mai putin ca ar face un joc al echipei Iliescu - Nastase.

Banuiesc pur si simplu ca Sorin Oprescu dinpreuna cu oamenii sai cred sincer si foarte puternic ca fostul doctor si actualul primar al Bucurestiului are o mare sansa de a castiga alegerile prezidentiale. Sa presupunem si ca Sorin Oprescu chiar crede in mesajul sau. Sa zicem ca a ajuns, si el, la concluzia ca intreaga clasa politica este murdara, corupta, mincinoasa, ipocrita si hoata.

Ce ar fi de rezolvat?

Raman totusi cateva probleme pe care Sorin Oprescu ar trebui sa le lamureasca inainte de a cere vreun vot romanilor. Cum te poti situa in afara partidelor politice si sa ai pretentia ca lumea sa te perceapa ca venind "din afara sistemului", cand ai fost membru PSD vreme de mai bine de 13 ani? Si daca totusi poti sa faci asta, de ce nu vii si ne spui cum se fura, cum se aranjeaza, cum ajung "relatiile" si spagile acolo unde trebuie prin intermediul si cu ajutorul politicienilor - este imposibil sa nu stii asta, dupa ce ai trait atat timp in sanul "sistemului".

De ce nu a venit doctorul Sorin Oprescu nu sa acuze sistemul ticalosit si corupt, ci sa isi faca o "mea culpa" in fata intregii natiuni? Astfel ar fi capatat mai multa credibilitate, iar discursul sau ar fi avut sens. De ce nu a venit sa marturiseasca in fata noastra ca nu se poate face nimic tocmai din cauza "sistemului ticalosit", care se intinde peste tot si a cuprins intreaga societate? Si ca dovada pentru aceasta teza stau rezultatele sale slabe si proaste de la municipalitatea Bucurestiului.

Primarul Capitalei s-a multumit, in schimb, sa ne spuna doar jumatate de adevar, iar cealalta jumatate a crezut ca o poate ascunde fara ca noi sa o vedem. Sorin Oprescu s-a multumit sa fie o copie, si inca una proasta, a lui Traian Basescu - sa faca si sa spuna tot ce a facut si a spus presedintele inaintea sa. Nu, nu este de ajuns sa vii si sa spui ca nu mai faci parte din "sistem", dar, de fapt, tu lucrezi cu oameni din "sistem", cu bani din "sistem" si continui sa te folosesti de relatiile si de faima acestora, recunoscuti drept cei mai mari "sforari" ai "sistemului".

Ar fi fost mai nobil din partea lui Oprescu sa recunoasca: "nu pot face nimic pentru voi, dar tot ce pot este sa va promit ca macar de acum sa ma schimb, sa incerc sa nu ma mai las atras de 'sistem' ". Ar fi fost mai interesant sa il auzim ca vine si cere mult mai mult de la noi, iar in schimb nu ne promite nimic - decat ca va incerca sa nu ne fure si sa nu ii lase nici pe altii sa o faca.

Astfel, poate i-am fi iertat si faptul ca intr-un an si ceva de mandat la primaria Capitalei nu a facut nimic vizibil decat ca a inregistrat cateva recorduri de prost gust - cele mai multe Craciunite, cele mai mari torturi si cei mai lungi carnati din lume. Atunci poate ca nu ne-am fi simtit jigniti si batjocoriti inca o data de cineva care incearca sa ne prosteasca in fata, sa ne spuna ca albul e negru si ca, desi nu a facut nimic o viata, jura ca va face totul de acum. Abia atunci poate ca am fi inceput cu totii credem ca se poate schimba ceva in tara asta.

Daca toti politicienii sunt o apa si un pamant, iar tu esti singurul care te-ai ridicat brusc dintre ei, demonstreaza ca te-ai rupt cu adevarat de "sistem" si depune marturie despre ceea ce ai auzit, ai vazut si ai facut. Fii tu primul care rupe cu adevarat randurile celor manjiti de murdaria "sistemului ticalosit".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lansare Sorin Oprescu, #proble Sorin Oprescu, #Sorin Oprescu prezidentiale, #candidatura Oprescu , #stiri politice