Sistemul islamic - o solutie la criza economica?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 06 Martie 2009, ora 23:30
6880 citiri
Sistemul islamic - o solutie la criza economica?

O posibila solutie la actuala criza economica internationala ar putea veni...dinspre "Davos-ul" lumii musulmane, Forumul Economic al Lumii Islamice (WIEF).

WIEF s-a desfasurat saptamana aceasta la Jakarta, reunind sefi de state si de guverne din lumea musulmana, inclusiv Indonezia, Malaezia, Maroc, Emiratele Arabe Unite si Qatar. In total, au fost reprezentate 38 de state, scrie cotidianul The Guardian.

Performanta economica a lumii musulmane este in general modesta: un grup de state care aduna o cincime din populatia lumii reprezinta doar 7% din economia mondiala.

Statele musulmane sunt si ele afectate de criza economica mondiala. Nu sunt imune, in epoca globalizarii, la esecul modelului de piata liberal. Prabusirea sistemului financiar a generat, in special, interes in randul finantistilor islamici.

Sistemul financiar islamic, condus pe baza principiilor Sharia (legea islamica), functioneaza prin finantari garantate de bunuri tangibile si implica impartirea riscului intre parti, urmarind activitatile comerciale reale in loc de profitul obtinut pe baza speculatiilor.

Printre musulmani, dar nu numai, circula o teorie conform careia sistemul financiar islamic ar putea oferi o cale de iesire din actuala criza si de a deveni o fundatie pentru o noua ordine economica mondiala, mai sanatoasa.

Sistemul financiar islamic are in centru credinta ca banii in sine nu au valoare intrinseca, ci sunt doar un mediu de schimb. Nu ai voie sa faci profit schimband bani cu o alta persona.

Un musulman nu are voie sa beneficieze de imprumuturi in bani sau sa primeasca bani de la cineva. Asta inseamna ca dobanda nu este permisa, deoarece este asociata cu camataria si specula.

Si atunci cum fac bancile bani? Din vanzarea si cumpararea de bunuri si servicii.

Sistemul financiar islamic se bazeaza pe comert si cum este esential ca riscul sa fie implicat in orice activitate comerciala,bancile si institutiile financiare fac investitii cu banii depozitati la ele de clienti si impart riscurile si beneficiile cu acestia.

Bancile fac bani din ajutorarea clientilor sa-si cumpere o proprietate, folosindu-se de instrumente precum ijara sau murabaha.

Prin ijara, banca face bani incasand de la client chirie; prin murabaha, se stabileste un pret la inceput, mult deasupra pretului de piata, banca achizitioneaza proprietatea, o revinde clientului, iar banii astfel rezultati sunt considerati rasplata pentru riscul asumat de banca.

Sistemul financiar islamic interzice categoric investitiile in companii din sectoare care au de a face cu producerea de carne de porc, tutun, bauturi alcoolice, pornografie sau jocuri de noroc.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#sistem financiar islamic, #criza economica internationala , #stiri politice