Ziare.com

Spaga sau coplata in sanatate?

de
Marti, 30 Martie 2010, ora 11:04

   

Spaga sau coplata in sanatate?
Nu am agreat niciodata mecanismul spagii in spitale, cu toate ca stiam care sunt veniturile cadrelor medicale. Stiam insa si care sunt contributiile pe care le platesc luna de luna. Ne-am obisnuit cu totii in asemenea hal sa scoatem bani in plus din buzunar incat o reglementare in zona asta ne starneste rasul sau revolta.

Cand le-am spus franc alor mei ca nu accept sa platesc nicio urma de spaga cand voi naste au napadit parintii si socrii mei "sa ma trezeasca la realitate". Decat sa fac asta mai bine merg la o clinica privata unde platesc costul real al serviciului medical si totul se inregistreaza transparent. Dar cu contributiile mele anuale cum ramane? Dar cu calitatea sistemului medical de stat?

Ministerul Sanatatii a definitivat legislatia privind introducerea mecanismului de coplata, prin tichetul moderator. Masura se regaseste in Proiectul de modificare a Legii 95/2006, care a fost publicat pe site-ul ministerului, sectiunea transparenta decizionala.

Vreme de 10 zile sunt consultate asociatiile profesionale din domeniu, asociatiile pacientilor si reprezentantii sindicatelor, oricine e interesat sa contribuie cu observatii si propuneri de imbunatatire a sistemului. Daca proiectul va fi aprobat de catre Parlamentul Romaniei, noile prevederi ar putea intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2010.

Coplata va reprezenta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor, in momentul utilizarii efective a acestora.

Principalele beneficii aduse de introducerea sistemului de coplata tin de cresterea accesului la asistenta medicala de calitate si a eficientei actului medical prin responsabilizarea cetatenilor pentru propria sanatate.

Totodata, se urmareste monitorizarea si transparenta cheltuielilor, astfel incat fraudarea sistemului sa fie mai dificila si mai usor de probat. In sistemul medical se asteapta o incasare suplimentara de 700 milioane de lei anual in viitor - venituri ale unitatilor medicale.

E o etapa intermediara spre dezvoltarea sistemului de asigurari private de sanatate.

Unde se aplica coplata?

Sistemul de coplata se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta. Pentru contributia personala a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia.

Cat platim?

Tichetele pentru sanatate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata acestora. Contributiile pentru aceste persoane urmeaza sa fie acoperite din fonduri publice. Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei pe an.

Cine nu plateste?

Categoriile de persoane pentru care coplata va fi suportata din alte surse (buget de stat), sunt urmatoarele:

* persoane fara venituri si persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001;
* pensionari sub 700 lei/luna;
* copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca;
* somerii;
* alte categorii de persoane care acum beneficiaza de gratuitati in

virtutea unor legi specifice (revolutionari, persecutati politic, veterani de razboi, persoane cu handicap etc.), daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate de aceste legi precum si cele provenite din pensii;
* gravide doar pentru serviciile aferente graviditatii.

Se estimeaza ca peste 9,4 milioane de persoane vor fi scutite de la plata tichetelor pentru sanatate.

Impactul bugetar

In anul 2009, s-au incasat efectiv la buget 6,8 miliarde de lei din contributiile de asigurari sociale de sanatate (5,5%). Dar nu toti asiguratii platesc efectiv, ci doar 93% (rata efectiva de colectare). Bugetul de stat a contribuit pentru completarea bugetului asigurarilor de sanatate cu:
- subventii de la bugetul de stat in cuantum de 333 milioane de lei;
- subventii de la alte administratii - 540 milioane de lei.

Care este procentul neasiguratilor? Din 21,5 milioane de locuitori, 6,7 milioane sunt asigurati cu obligatia de plata a contributiei. Circa 10,8 milioane persoane sunt asigurate fara obligatia de plata a contributiei. 4 milioane de persoane sunt neasigurate (din acestia, circa 2 milioane se afla la munca in strainatate).

Ca urmare, procentul de neasigurati este de aproximativ 19%.

In randul celor care primesc servicii medicale, proportia intre persoanele asigurate si neasigurate este de 89,8% la 10,2%.

Suma platita prin coplata daca se simuleaza teoretic aplicarea sa in anul 2009 este de 6,7 milioane persoane *600 lei/persoana= 4.020 milioane de lei (adica 27,4% din total cheltuieli realizate in 2009), daca toti acestia ar fi apelat la un serviciu medical in afara celor de urgenta.

Ce trebuie sa mai stim despre coplata?

Coplatile vor contribui la stabilirea traseului corect al pacientului in sistemul de sanatate.

Coplatile se realizeaza la toate nivelurile de asistenta medicala, cu exceptia structurilor specifice pentru urgenta prespitaliceasca si spitaliceasca.

Sumele aferente coplatii vor constitui, in totalitate, venituri ale furnizorilor de servicii medicale.

Dupa plafonul de maxim 600 lei/an, un pacient nu va mai achita coplata.

Documentul justificativ prin care se face dovada coplatii serviciilor medicale este "tichetul moderator pentru sanatate".

Atingerea plafonului de 600 de lei trebuie documentata de fiecare pacient prin colectarea "tichetului moderator de sanatate" de la fiecare furnizor de servicii medicale, astfel incat pacientii sa fie stimulati sa le solicite de la furnizorii de servicii de sanatate.

Dupa atingerea plafonului de 600 lei pe pacient, nu se mai plateste contributie personala la serviciile cu coplata.

Se propune, totodata, ca persoanele juridice sa poata acoperi pentru salariati cheltuielile cu coplata, in limita a 600 lei/an.

Sumele platite de asigurat reprezentand coplata sunt asimilate primelor de asigurari voluntare de sanatate si sunt deductibile, conform legislatiei financiar-fiscale.

Andreea Paul (Vass)
consilier personal al prim-ministrului

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3907 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Andreea Paul (Vass) scrie: "In sistemul medical se asteapta o incasare suplimentara de 700 milioane de lei anual in viitor..."

... Mda... Si cati morti cu zile? Asta nu ne mai spune...

 

Silvia, poti schita in cateva propozitii o intamplare reala?

Esti bolnava (te doare o ureche, un dinte sau sa-ti pui cotul in ghips), trebuie sa consulti un doctor, cum procedezi/ce/cati pasi faci concret?

Vrei o intamplare reala?

Pe 8 nov 2004, mamei i s-a facut rau si fratele a dus-o la spital. Au pus-o la perfuzie, acolo, jos, in salonul de urgente si, dupa doua ore, au consultat-o din nou, inima era buna si i-au spus s-o ia acasa ca mama e bine, sanatoasa, nu are nimic...
A intrat in casa si a spus ca ar vrea un ceai... Cat s-a dus fratele sa aprinda aragazul, mama a murit la mai putin 5 minute de cand a intrat in casa...

Si tu ce vrei? Sa cad pe spate cand aud de medici?
Multumesc lui Dumnezeu eu sunt sanatoasa...
In afara de meteosensibilitate, nu am nimic. Si, cand i-am spus medicului meu de familie ca ma dor oasele si capul cand se schimba vremea, m-a trimis la nebuni...

Silvia, eu cred ca toti trecem prin cazuri dificile in familie, insa ele nu sunt subiect la comentarii pe forumuri, poti discuta cu prietenii, privat!

Intrebarea chiar ca era de bun simt, ma gandeam la o comparatie: eu daca am ceva, sun la un cabinet, imi fac programare. Cand vine ziua si ora, ma duc, sun la usa, intru si acolo este o angajata. ii spui cum te cheama, ca ai programare si te intreaba de asigurare, scoti cardul medical, noteaza, sau are datele in computer si astepti in sala de asteptare.
Candva esti chemata, poftita in cabinet, la doctor.
So, daca mai trebuie subliniat, cuvantul cheie era CARDUL, nicaieri nu ai nevoie, nu vezi BANI.
Dr. te consulta, iti da medicamente sau altceva, iar chitantele le primeste asigurarea.
OK, sunt mai multe tipuri de asiguri, exista la retete coplata, dar nu asta era ideea principala.

I.E.Feher...

... nu inteleg, tu unde traiesti?
Esti cumva extraterestru?

Si, ai vrut o situatie reala. Ti-am relatat-o... De ce este rusine sa vorbesti despre ceea ce te-a lovit atat de neasteptat? Este oare rusine sa vorbim despre acesti "domni Lazarescu", oameni reali si nu fictiune, care mor cu zile? La noi se intampla frecvent sa moara omul cu zile daca nu ai bani sa le pui medicilor in buzunar...

Silvia, vad ca azi orice dialog la subiect este imposibil...

In fine, fiecare are o zi mai proasta.
Locuiesc in alta tara (nimic nou, dimpotriva) si comparam 2 oameni, io si tu, egal cum se numesc, un roman si un strain care merg la dr, spuneam de CARD, ca idee sa scapam de spaga, umilinta daca esti sarac si crezi ca nu dai destul, samd.
Ma opresc aici, o zi buna iti doresc.

Intamplare reală.

Băsescu e bolnav de cancer la ficat.
S-a dus la Spitalul Militar și l-au reparat pentru vreo 3-4 luni.
concret 1 pas.
așa că mai las-o jos că măcăne. toate porcăriile astea mincinoase vehiculate de pedelaci sunt rolul imaginației celui veșnic beat și al kilului de vodcă din creierii lui.

Toarasi, salvarea vine numai de la fratii nostri chineji! Cum dracunoi, care suntem o mana de oameni nu suntem in stare si chinejii care este de 50 ori mai multi ca noi poate?

Finca la aia ie disciplina toarasi! Asta navem noi aici!Disciplina!
Navem decit sai chemam pa chineji aici in Romania, ca sa vie sa aibe grije de noi! Ca noi nu ie in stare ca suntem aidracu!

Traiasca poporul frate chinez!
Traiasca saracul Popor Roman!
Traiasca scumpa noastra Patrie saraca, libera si idepedenta!

Traiasca Mache Psderie
Vicepresedinte
Asociatia de Hingheri No.5 Buc

ani chasak!

"Desteapta" asta nu ne mai spune de und are ideile astea care o fac sa creada ca e desteapta!Suge de pe la altii informatie,pe care o da cu tupeu mai departe,lasand impresia ca ..capsorul ala al ei le-a scornit sau mixat!E doar se da desteapta,poate chiar crede ca e e,dar nu-i!

Cand mă uit la fața ei, am impresia că am mai vazut-o undeva.

Seamănă izbitor de bine cu actrițele din filmele cu 3 de "x". - pană și la coafură.
Sunt curios cum a ajuns asta consilier personal al lui Boc. Ce studii are, ce varstă și ce experiență profesională. - așadar... să trecem peste :))
treba pedelistă bazată pe 3 idei esențiale : blonde, vodcă și minciuni.

silvia_h

Fereasca Dumnezeu de mai rau. Mama ta a murit "fericita" in casa si pe piciorele sale, nu v-a chinuit, stand la pat din cauza incompetentei medicale. O spune un patit, care are mama la pat de opt ani si mama soacra a stat imobilizata un in pat un an, pana a iertat-o cel de sus. Nu mai comentez restul.
I.E.Feher este medic probabil si cand te duci la el trebuie sa ai cardul plin, sa aiba de unde trage. Ori este un "extraterestru" vorba ta, si a visat urat.
Tare mult i-as dori experienta ta si lui sa stea cu "cardul" in mana pe hol la urgenta si sa nu se uite nimeni la el.

secera_si_ciolanul...

... asa este. Oricum, Dumnezeu sa-ti dea putere s-o ingrijesti pe mama si bucura-te ca mai respira. Da, mama nu ne-a chinuit si nu s-a chinuit. Dar socul a fost foarte mare. Ea murea acasa si eu sarbatoream, la scoala Sf Mihail si Gavril... Mde, asa e viata...

Andreea Paul (Vass) scrie: "Sumele aferente coplatii vor constitui, in totalitate, venituri ale furnizorilor de servicii medicale"

Da? Ca si banii rezultati din scumpirea tigarilor?

 

nu stiu ce sa spun:

"Se estimeaza ca peste 9,4 milioane de persoane vor fi scutite de la plata tichetelor pentru sanatate."
o fi de bine asta...o fi de rau...
poate sa insemne faptul ca cei ce plateau asigurari...vor plati mai mult acum...iar asistatii exceptand elevii si pensionarii in continuare nu vor contribui cu nimic la buget!(familiile de tigani cu jde...copii si care nu muncesc in marea lor majoritate)
mda...

 

Exact asta inseamna!

Cei care plateau si pina acum vor plati mai mult, ceilalti vor primi in continuare servicii (bune, rele, cum sint) fara sa scoata un ban din buzunar. Si nu ma refer la copii si pensionari...

Ce-am inteles eu dupa citirea articolului...

... ca sa anihileze ori sa diminueze mecanismul spagilor in sanatate, guvernul il arde la buzunar tot pe "biet roman, saracul..." Dupa care il mangaie patern sau matern (ca tot aia e) pe cap si-i sopteste duios ca-i in folosul lui, a pacientului roman...

 

coplata=spaga legala impusa

Silvia, imi pare foarte rau de mama ta, nu stiu cum ai trecut peste, dar cred eu daca eram situatia ta ma intorceam la nenorocitul ala de medic si-l linsam. Pt.mine coplata inseamna tot o spaga dao fortata. La ce mama ddracului mai platesc o groaza de bani asigurarea medicala daca tre' sa sa mai dau si spaga asta idioata? Multi cred ca daca exista coplata nu va mai trebui sa dai o atentie la medic...ete naa ce sa zic....?!!! Imi amintesc cu scarba ca am fost intr-o zi la medicul de familie sa-mi iau o adeverinta medicala si la usa erau multi batrani cu cate o sacosica in mana, este inadmisibil asa ceva. Eu de fel nu am dat niciodata pt.ca mi se cuvine sa fiu tratata cum trebuie fiindca de asta mi se cere adeverinta de salariat sa vada ca platesc asigurarea. Cat despre I.E:FEHER......lasa-l dumnezeului ca habar n-are ce vorbeste, el nu traieste in Romania si n-are cum sa inteleaga ce se intampla aici, asa ca mai intelept ar fi sa taca naibii din gura ca nu -i problema lui ce discutam pe forum.

Urmasa lui Attila,a făcut zimbre si gropite in obraji o blondă artificială, care ridea aiureade zile mari: pur si simplu, ea a zis că datoria externă este de 120 de miliarde de euro si Guvernul trebuie s-o plătească.

Nu stiu cum nu ne crapă obrazul de rusine atunci cind mai vine, din greseală, cite un străin pe la noi si il intimpină incă de la granită maldărele de gunoi sau toaletele vandalizate si insalubre de la statiile de alimentare cu carburanti sau din supermarketuri, drumurile pline de gropi si de noroi. De aici se vede că acela care ne conduce astăzi nu are suflet de roman, pentru că dacă ar avea un dram de sentiment patriotic ar trebui să-l doară inima atunci cind vede cit de degradată este viata compatriotului său in comparatie cu aceea a neamtului sau a francezului, a austriacului si chiar a maghiarului. Ca să luăm ca exemplu numai pe cei din urmă, acestia sint de invidiat. Numai la citiva kilometri de granita cu Romania incep autostrăzile, adevărate perle de infrastructură rutieră, fără gropi, cu o lătime corespunzătoare, curate, drepte. Cimpurile sint cultivate, iar, pe măsură ce te apropii de granita cu Austria, nu mai vezi pămint necultivat, lăsat pirloagă, asa cum sint mii de hectare lăsate in Romania, de am ajuns să importăm peste 70% din produsele agricole necesare traiului. Si uite asa, Romania se tirăste intr-o mocirlă fără de sfirsit, asa cum arată in zilele acestea de inceput de primăvară, o iarnă care nu se mai sfirseste, in tot ce inseamnă oras sau sat din arealul autohton. I se micsorează salariile, i se micsorează pensiile, locurile de muncă dispar pe zi ce trece, in schimb taxele si impozitele cresc, spre disperarea a milioane si milioane de romani.

 

Andreea Paul (Vass) consilier personal al prim-ministrului

Despre Boc nu discut nimic, este total nevinovat prin incultura lui politică, nepriceperea economică si incompetentele multiple.

............

boc e o rusine,un avorton si latrau politic!In tr-o tara serioasa era cel mult chelner la Mc'Donalds..desi,la cum arata,speria clientii!

Andreea,

Nu te framanta,nu avem ce alege,va fi si coplata si spaga!

 

Doamna Andreea Paul (Vass)

... stiu ca o sa treceti pe aici si o sa cititi de aceea va rog sa luati nota...
In Romania sunt sute de mii de pensionari medical, sanatosi tun, care-si vad linistiti de afacerile lor, pe numele altora, sau care muncesc in strainatate in timp ce in tara pensia pe caz de boala vine lunar...
Toti acestia dau spaga grasa la comisie ca sa primeasca pensie. La acelasi "tratament" sunt supusi si bolnavii adevarati, cei realmente in incapacitate de munca... De ce doamna, nu se iau masuri? De ce un amarat nenorocit trebuie sa dea spaga la fel cu cel care castiga lunar zeci de milioane de lei?

 

mouthpiece ..

De ce? pentru ca sunt im.potenti!Uite si la gruparea aia curda care isi face de cap in Romania,avand monopolul(?!!?) pe importul de fructe si legume,si facand "putina" evaziune fiscala(doar vreo 107 milioane euro pe an,in timp ce romani mor de foame si boala in tara"lor"(care nu mai e de mult a lor,ci a mafiei autohtone si a celei transnationale)!Asta fiind doar unul din domeniile de activitate!!!! De ce nu fac organele abilitate nimic? Pentru ca le impiedica politicul?Care isi ia partea?!! Daca nu sunt in stare,de ce nu ii contacteaza pe turci,care de-abia asteapta sa puna capat unei activitati lucrative a pkk(daca aia sunt in cardasie sau parte!).Ascultati o goarna(mouthpiece) a pdl,care face ce stie mai bine:prosteste prostii!

DE CE ...

...ne este explicata reforma sistemului de sanatate de o persoana inregimentata politic cand aici este ceva tehnic ce tine de specialisti ? Unde este profesorul universitar doctor docent,magna cum laudae care trebuie sa vina cu proiectul ,metoda si solutiile ,in cunostinta de cauza ? Ce cauta politicul inaintea profesionistului ? Aici a vedea un efort conjugat :profesionistul propune si isi asuma responsabilitatea iar politicul aplica in limita bugetara.Cineva nu se misca aici ! Pana una alta ,p.rost bun ,vad ca este propus de politic,deci unde este specialistul ?

 

Bucurestiul, ca si tara intreagă, are nevoie de disciplină, onestitate, muncă si seriozitate. Adică exact ceea ce Puterea nu are. Si nici poporul nu mai dă semne de desteptare...

Cum să crezi că, prin reforme anemice, acest surogat plin de personaje marcate de nepricepere si amatorism va reusi să rezolve sărăcia, dezordinea, incultura si toate relele ce s-au instalat de-a lungul celor 20 de ani furati, din 4 in 4 ani, poporului, cu o tenacitate rar intilnită? Te uiti la ei cum isi plescăie buzele, multumiti că stau cocotati in jilturile din care-si impart bogătiile tării si gindind la o vesnicie politică, din care să nu lipsească functiile inalte, masinile la scară, plocoanele si procopsirea familiei.
Chiar dacă fac parte din acelasi guvern, udemeristii, social-democratii si democratii-liberali se zobesc prin sedinte si pe micile ecrane, de parcă ar fi dusmani de moarte. Numai că, la ceas de seară, ei se string pe ascuns si pun la cale vinzarea a ce a mai rămas din tărisoara asta tilhărită pe rind de ei din 1989 pină azi. Priveam la televizor cum o parte din acesti profitori hulpavi se inghesuiau ca la pomană să li se vadă fetele unsuroase si ochii vicleni si, bineinteles, gurile care aruncau minciuni ca din povestile cu Păcală. Să nu te intereseze situatia agriculturii, a drumurilor, a spitalelor, a celor care doresc să muncească pentru a-si hrăni familiile flăminde, a justitiei injuste, a multor politisti care fură impreună cu hotii, a copiilor vagabonzi, a traficului de droguri, in schimb să te umfli in pene că vei restabili situatia economică si socială a tării doar cu reforme neincepute sau neterminate, dovedeste că nu ai capul pe umeri. E mult de muncă, ca să ne revenim la normal. Dar se pare că si stăpinii, si sclavii preferă anormalitatea. Pescuitori in ape tulburi, asta am devenit. Si cind, prin firea lucrurilor, apa tinde să se limpezească, ies la luptă propagandistii celor sus-pusi si o tulbură din nou.

 

piticii de gradina

Cioran,cred,dadea solutia pentru a "insanatosi" o tara profund corupta,bolnava,smecherita ,precum romanica:" Educatie si cultura spartana,pedeapsa la abateri cat de mici,intoleranta fara de smecherie"Dar tot el spunea ca asta nu se poate face decat de o forta de ocupatie!!(japonezi,in caz ideal!),de aceea a plecat,pentru ca nu a vazut nici o salvare pentru el in tara natala!Si acum se impauneaza bocii cu "marele scriitor si ganditor ROMAN ?!!??"

IN SPITALE ANGAJATII FURA ORICE

de la sapunuri,prosoape,detergenti,medicamente,etc...si chiar din hrana bolnavilor.Multe spitale arata jalnic,
deoarece administratia nu-si da interesul,medicii nu
investesc nici un leu din spaga care o impun,ci o baga in
buzunar..........RUSINEEEEE..!!!

 

..

Eu nu am inteles prin ce mechanizm, se va opri luarea spagi? Doar prin coplata? Hai sa fim seriosi, ca spaga o are romanul in singe. Intr-un contract de munca in care se include, desfacerea contractului de munca la luarea de spaga, ar face minuni.

 

dindina...

... cum n-ai inteles? Dai si coplata, dai si sfanta spaga... Doar nu-ti imaginezi ca se uita vreun medic la tine daca nu-i dai plicul sau sacosa... Acum vom contribui si la ce spune doamna Andreea - chiar crede ca eu o cred! - si la binele si prosperitatea medicilor...
Fraieri ne mai cred guvernantii acestia, oricine ar fi ei...

Sistemul romanesc de sanatate la pamant

Presedintele Romaniei a grait corect cand a criticat sistemul medical.
In spitale totul se plateste, iar medicamentele scoase pe retetar i-au calea cabinetelor particulare si se mai strecoara in buzunarul asistenteleor care si ele lucreaza la particular.
Bolnavii de teama sa nu fie abandonati platesc, altfel ies din spital pe la morga.
Mai bine ne internalm in strainatatae si la plecare sa avem cardul european de sanatate in termen. Mergeti la Viena ca ne costa cel mai putin si veti vedea ce asistenta medicala beneficiati. Nici in vis nu ati avut asa deservire. La intoarcere in tara platiti diferenta prin retinere din venit in limita salariului. Fiti siguri ca este mai economic. In tara medicamentele, tratamentul din spital si spaga sunt mult mai scumpe, iar calitatea serviciului medical, vorba lui Basescu sub 40 %, daca nu va gresete diagnosticul.

 

In 2008...

... fratele a mers la Torino, in vizita, la niste prieteni si, cu 10 minute inainte de a ajunge la locuinta lui, a intrat un italian, cu 160 de km/h chiar in partea unde era el... L-a facut zob... A stat 7 saptamani la spital, in Torino... Dincolo de tot ce a fost si inca mai este, a fost un noroc, partea buna! ca s-a intamplat acolo si nu in tara. Incomparabil! Ce ingrijire si nu pentru ca era un strain ci pentru ca este OM!...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor