Stii care este diferenta dintre Consiliul Europei si Consiliul European?

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 22:14
57976 citiri
Stii care este diferenta dintre Consiliul Europei si Consiliul European?

Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene si Consiliul Europei. Chiar daca denumirile acestor institutii europene suna cam la fel, generand confuzie in randul sutelor de milioane de locuitori ai batranului continent, ele au componenta, misiune si obiective cu totul diferite iar noi ar trebui sa le intelegem si sa ne obisnuim cu ele.

Iata doua stiri de luna trecuta care pe unii dintre noi ne-au pus pe ganduri: "Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy se afla luni, 18 ianuarie, la Bucuresti" si "Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, a participat marti, 19 ianuarie la conferinta de presa de lansare la Bucuresti a Presedintiei spaniole a Consiliului UE".

Sa fie o contradictie, o greseala de presa ? Cum poate fi Herman van Rompuy presedintele Consiliului European daca presedintia Consiliului UE este asigurata de Spania?

Ei, bine, din pacate lucrurile ar trebui sa fie mult mai clare pentru noi toti, cata vreme au trecut deja trei ani de la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Daca pe plan intern lucrurile sunt ceva mai simple, avem un Presedinte si un Parlament alesi prin vot si un Guvern votat si schimbat prin vointa celor doua institutii de mai sus, la nivel european lucrurile sunt ceva mai complicate.

Exista si acolo putere legislativa si putere executiva, dar exista alesi ai popoarelor, prin vot direct, si reprezentanti ai statelor respective.

In plus, trebuie sa retinem si faptul ca nu toate tarile europene sunt membre UE, de unde si diferenta intre Consiliul Europei si Consiliul European.

Sa incepem cu institutiile Uniunii Europene si sa incheiem cu institutia care reprezinta toate tarile europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Locatie: Bruxelles

Presedinte: Herman Van Rompuy

Componenta si misiune

Consiliul European este o institutie interguvernamentala din care fac parte sefii de stat si de guvern din tarile membre UE, presedintele ales al acestei institutii, presedintele Comisiei Europene si Inaltul reprezentant pentru politica externa si politica de securitate.

Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, pe 1 decembrie 2009, Consiliul European a devenit una dintre cele sapte institutii oficiale ale Uniunii Europene. Pe 19 noiembrie 2009 a fost ales si primul sau presedinte, belgianul Herman Van Rompuy, care incepand din ianuarie 2010 conduce in mod oficial lucrarile Consiliului European.

Cu ce se ocupa ?

Consiliul European defineste orientarile politice generale si prioritatile Uniunii Europene, avand deci competente directoare.

In cazuri exceptionale solutioneaza problemele care nu au putut fi clarificate la nivel ministerial. In cea mai mare parte insa Consiliul se ocupa cu probleme privitoare la cadrul si perspectivele generale de evolutie ale Uniunii Europene.

O alta importanta sfera de activitate o constituie politica externa si de securitate comuna, coordonata de sefii de stat si de guvern la intalnirile la nivel inalt.

Deciziile adoptate la reuniunile Consiliului European constituie un impuls major in definirea orientarilor politice generale ale Uniunii Europene. Aceasta institutie are si rol de coordonare sau arbitraj, oferind solutii pentru problemele dificile cu care se confrunta tarile membre.

Cum functioneaza?

Consiliul European se reuneste o data la sase luni, la convocarea presedintelui, dar in situatii exceptionale poate fi convocat mai des. Reuniunile Consiliului European au loc de obicei la Bruxelles, in cladirea Justus Lipsius.

Deciziile sunt luate in general prin consens, dar exista si situatii prevazute in Tratat in care este nevoie de majoritate calificata sau de unanimitate.

Presedintele Consiliului European este ales prin majoritate calificata si are un mandat de doi ani si jumatate, cu posibilitatea de a fi reinnoit o singura data.

Istoric

Consiliul European a fost creat in 1974, mai intai ca un forum informal de discutii intre sefii de stat si de guvern ai tarilor membre UE. Treptat, el a devenit principalul for in care se traseaza obiectivele politice ale Uniunii si strategiile de atingere a acestora. Un statut formal i-a fost conferit prin Tratatul de la Maastricht, semnat in 1992. Incepand din 1 decembrie 2009, odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, a devenit una din cele sapte institutii ale Uniunii Europene.

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE

Locatie: Bruxelles si Strasbourg

Presedintie : Prin rotatie o data la sase luni - in prezent, Spania

Componenta si misiune

Consiliul este principalul organ de decizie al UE. La fel ca Parlamentul European, Consiliul a fost infiintat prin tratatele fundamentale in anii '50.

Consiliul reprezinta statele membre, dar la reuniuni participa un ministru din fiecare guvern al statelor UE, in functie de tema reuniunii. Spre exemplu, daca in Consiliu se vor discuta probleme de mediu, la reuniune va participa ministrul de resort din fiecare stat membru UE si reuniunea va purta titlul "Consiliul pentru Mediu".

In total exista noua configuratii ("formatiuni") diferite ale Consiliului.

Afaceri Generale si Relatii Externe

Afaceri Economice si Financiare (Ecofin)

Justitie si Afaceri Interne

Forta de munca, Politica Sociala, Sanatate si Protectia Consumatorilor

Competitivitate

Transport, Telecomunicatii si Energie

Agricultura si Pescuit

Mediu

Educatie, Tineret si Cultura

Fiecare ministru din Consiliu este imputernicit sa isi asume angajamente in numele guvernului pe care il reprezinta. Cu alte cuvinte, semnatura ministrului este semnatura intregului guvern. Mai mult, fiecare ministru din Consiliu raspunde in fata parlamentului national si a cetatenilor pe care parlamentul tarii sale ii reprezinta

Cu ce se ocupa?

Consiliului ii revin sase responsabilitati esentiale.

Sa adopte legi europene - in colaborare cu Parlamentul European, in multe domenii de politici publice.

Sa coordoneze politicile economice si sociale generale ale statelor membre.

Sa incheie acorduri internationale intre UE si alte tari sau organizatii internationale.

Sa aprobe bugetul UE, in colaborare cu Parlamentul European.

Sa defineasca si sa puna in aplicare politica externa si de securitate comuna a UE (PESC) pe baza orientarilor prevazute de Consiliul European.

Sa coordoneze cooperarea intre instantele nationale si autoritatile politienesti in materie penala (a se vedea: "Libertate, securitate si justitie").

Cum functioneaza?

Presedintia Consiliului este asigurata prin rotatie, la fiecare sase luni. Cu alte cuvinte, fiecare stat membru UE preia controlul agendei Consiliului si prezideaza toate reuniunile pentru o perioada de sase luni, promovand deciziile legislative si politice si negociind pentru realizarea unui compromis intre statele membre.

La inceputul lui 2010, Spania a preluat timp de sase luni, pentru a patra oara, presedintia UE. Aceasta este prima presedintie semestriala dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona si dupa desemnarea primului presedinte permanent al Uniunii Europene. Pe 20 ianuarie, premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a prezentat deputatilor europeni prioritatile presedintiei spaniole pentru urmatoarele sase luni.

Deciziile in cadrul Consiliului se adopta pe baza de vot. Cu cat populatia tarii este mai numeroasa, cu atat mai multe voturi are tara respectiva, dar numerele sunt ponderate in favoarea tarilor cu o populatie mai redusa:

Franta, Germania, Italia si Regatul Unit 29

Polonia si Spania 27

Romania 14

Tarile de Jos 13

Belgia, Grecia, Portugalia, Republica Ceha si Ungaria 12

Austria, Bulgaria, Suedia 10

Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania si Slovacia 7

Cipru, Estonia, Letonia, Luxemburg si Slovenia 4

Malta: 3

TOTAL 345

In domenii deosebit de sensibile, precum politica externa si de securitate comuna, impozitarea, politica de imigrare si de acordare a dreptului de azil, deciziile Consiliului trebuie adoptate cu unanimitate. Cu alte cuvinte, fiecare stat membru are putere de veto in aceste domenii.

Cu toate acestea, in majoritatea problemelor, Consiliul adopta decizii prin "vot cu majoritate calificata".

PARLAMENTUL EUROPEAN

Locatie: Strasbourg, Bruxelles si Luxemburg

Presedinte: Jerzy Buzek

In timp ce Consiliul Uniunii Europene reprezinta tarile din UE la nivel de stat, Parlamentul European este institutia comunitara care reprezinta popoarele tarilor membre ale Uniunii Europene, cei 736 de deputati fiind alesi prin vot direct de cetateni.

Rezultate finale la europarlamentare 2009: PSD+PC - 11 mandate, PD-L - 10 mandate

Componenta si misiune

Tratatele Uniunii Europene confera Parlamentului European competente legislative, bugetare, de initiativa si de control al executivului.

Lucrarile Parlamentului sunt conduse de Presedinte, care are si rolul de reprezentant al acestei institutii. El este ales prin vot secret iar mandatul sau este de doi ani si jumatate si poate fi reinnoit o singura data.

Cele 27 de state membre UE sunt reprezentate de 736 de deputati, 33 dintre acestia fiind romani.

Activitatea Parlamentului European este importanta pentru ca, in multe domenii de actiune, deciziile privind noua legislatie europeana sunt adoptate in comun de catre Parlament si Consiliul de ministri, cel care reprezinta statele membre.

Parlamentul joaca un rol activ in elaborarea legislatiei care are un impact asupra vietii cotidiene a cetatenilor, ca de exemplu, legislatia privind protectia mediului, drepturile consumatorilor, egalitatea sanselor, transportul, libera circulatie a lucratorilor, capitalurilor, marfurilor si serviciilor.

Parlamentul si Consiliul au, de asemenea, competente comune in ceea ce priveste bugetul anual al Uniunii Europene.

Cum functioneaza?

Parlamentul European are 20 de comisii specializate pe anumite politici. Acestea se reunesc in general in Bruxelles.

Sedintele plenare reprezinta punctul culminant al activitatii parlamentare. Aici se finalizeaza lucrarile comisiilor si cele ale grupurilor politice, iar deputatii europeni dezbat in plen diferite chestiuni europene. Sedintele plenare se desfasoara de obicei la Strasbourg, unde se afla sediul principal al Parlamentului, dar unele sedinte au loc la Bruxelles.

Istoric

Incepand cu anul 1979 este ales direct, o data la 5 ani, prin alegeri generale, libere si secrete. In perioada 1952-1976 membrii Parlamentului European erau numiti de catre parlamentele statelor membre. Parlamentul European este reprezentantul democratic al intereselor celor aproape 500 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

Locatie: Bruxelles

Presedinte: Jose Manuel Durao Barroso

Comisia europeana este organul executiv al Uniunii Europene, avand rolul de a intocmi proiecte de legi si de a monitoriza aplicarea acestora. Comisia este un organ al Comunitatilor Europene, independent de statele membre, avand deci un caracter cu adevarat supranational. Comisarii actioneaza exclusiv la dispozitia Uniunii si nu a tarilor de origine.

Comisarii sunt membri cu drepturi egale ai comisiei, reprezentand deciziile luate pe principiul colegial. Durata unui mandat este de 5 ani, inceputul si sfarsitul acestuia fiind corelate cu perioada legislativa a Parlamentului European.

Comisia Europeana este compusa la ora actuala din 27 de comisari, din care unul are functia de presedinte al Comisiei Europene. Consiliul European il nominalizeaza pentru fiecare noua comisie pe presedintele acesteia, dupa care se solicita acordul Parlamentului European.

Romania detine in prezent portofoliul Agriculturii, prin comisarul european Dacian Ciolos.

Comisia Europeana indeplineste atributiile unui adevarat executiv, prefigurand viitorul guvern european supranational.

Conform dispozitiilor art. 155 Tratatul CE, in vederea asigurarii functionarii si dezvoltarii pietei comune, Comisia indeplineste urmatoarele atributii:

- vegheaza asupra aplicarii dispozitiilor Tratatului si a dispozitiilor adoptate de institutii in virtutea tratatului (functia de supraveghetor);

- formuleaza recomandari sau avize asupra materiilor care fac obiectul tratatului (functia de initiativa si control);

- are putere proprie de decizie proprie si participa la formularea actelor Consiliului si Parlamentului European (functie de decizie si initiativa) ;

- exercita competentele pe care Consiliul i le confera (functia de executie).

In afara atributiunilor mentionate mai sus, Comisia are competente si in ceea ce priveste gestionarea fondurilor structurale comunitare.

Spre deosebire de situatia existenta intr-un stat national, unde dreptul de initiativa legislativa este exercitat de guvern si parlament, la nivel comunitar respectivul drept revine in principal Comisiei Europene, in unele cazuri, cu titlu de exceptie, revenind si Consiliului Ministrilor Uniunii Europene si Parlamentului.

CONSILIUL EUROPEI

Locatie: Strasbourg

Conducerea Consiliului Europei.

Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, a luat nastere la 4 mai 1949 si reuneste toate statele Uniunii Europene precum si alte state din centrul si estul Europei, fiind independent de Uniunea Europeana.

Consiliul Europei este compus din 47 de state membre, reprezentand peste 800 de milioane de locuitori, la care se adauga o serie de state cu statut de observator: Canada, Vatican, Japonia, SUA, Mexic si Israel.

Obiectivul principal este promovarea democratiei precum si protectia drepturilor omului, a pluralismului democratic si respectarea legii in toate tarile europene.

Un alt obiectiv este incurajarea pastrarii identitatii culturale si diversitatii tuturor tarilor membre.

Consiliul Europei are doua dimensiuni: una federalista, reprezentata de "Adunarea Parlamentara", alcatuita din parlamentari proveniti din parlamentele nationale, si cealalta, interguvernamentala, intruchipata de "Comitetul Ministrilor", alcatuit din ministrii de externe ai statelor membre.

Romania a devenit cel de-al 32-lea stat membru al Consiliului Europei la data de 7 octombrie 1993 si a detinut presedintia Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei in perioada Noiembrie 2005 - Mai 2006.

In prezent, printre membrii sai se numara Cezar Preda si Gyorgy Frunda.

Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul Consiliului Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Consiliul Europei, #institutii europene, #Parlamentul European membri , #stiri politice