Suntem aici si n-am cedat!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 11 August 2019, ora 14:45
29023 citiri
Suntem aici si n-am cedat!

Mitingul de sambata din Piata Victoriei, la care au participat peste 20.000 de oameni, nu a fost nici aniversare, nici comemorare si nici nu a avut dimensiunea celui de anul trecut. Nici tensiunea uriasa de atunci.

Momentul august 2019 este diferit de momentul august 2018 ca stare de spirit si asteptare si este menit sa marcheze altceva. Un altceva deloc neglijabil.

Ce s-a schimbat?

1. A disparut Liviu Dragnea, deci principala sursa de tensiune paroxistica din societate. Sa ne amintim ca anul trecut, pe vremea aceasta, Dragnea era dupa condamnarea pe fond in plina ofensiva de modificare a legilor ca sa scape de puscarie. Dragnea era considerat seful de facto al guvernului, chiar al tarii, si concentra un capital imens de ura.

Daca Dragnea ar fi reusit sa scape de puscarie, probabil ca azi era in piata peste un milion de oameni. Dar disparitia lui a dezamorsat societatea, iar protest real fara furie si tensiune nu prea exista.

In opinia mea, oamenii au iesit in strada ca un memento ca societatea e vie si atenta. Suntem pasnici, calmi, dar n-am uitat si n-am cedat.

2. Ura si furia s-au descarcat in buna masura pe 26 mai. Acela a fost marele protest, cel mai mare si mai eficient, si probabil ca el se va repeta si la urmatoarele randuri de alegeri.

Oamenii au inteles, unii instinctiv, altii prin educatie politica, ca protestul de strada este o solutie de exceptie, pentru situatii de exceptie. Asa cum a fost aceea provocata de infractorul Dragnea.

Dar decontul normal este la urne. Si el deja a inceput sa se produca. Daca exista deja o doza de dezamagire si fata de ceea ce au facut castigatorii din mai, aceasta e o alta discutie. Daca asteptarile generate si de Opozitie, si de referendum au fost realiste este o alta discutie pe care deja am purtat-o.

Ce sa fi strigat azi? "Jos Dancila"? Si sus cine? Au strigat cativa, dar cred ca e clar pentru foarte multa lume ca o schimbare de guvern inainte de alegerile prezidentiale nu e realista pentru ca nu o vrea nimeni, de fapt.

3. Incercarile de politizare. Fiecare forta politica a incercat sa rontaie ceva din mitingul de sambata. Klaus Iohannis si-a ales ostentativ ziua de 10 august pentru a incepe strangerea de semnaturi. Dacian Ciolos si-a marcat prezenta in Piata. Au fost si alti lideri de partide si politicieni. N-au lipsit nici aventurierii exotici precum Mihail Neamtu.

Sunt oameni care s-au simtit descurajati de aceste accente politice cu care nu au vrut sa se asocieze, indiferent pe cine vor sustine la prezidentiale.

Anul trecut, la fel ca mai tot timpul din ianuarie 2017, societatea a aparat aceasta tara fara mare ajutor din partea actorilor politici, care nu au niciun drept sa vampirizeze aceasta lupta, cu atat mai mult cu cat toti, fara exceptie, au o responsabilitate pentru rezultatul alegerilor din 2016, unii prin pasivitate si neimplicare, altii prin oferta electorala foarte proasta.

4. Autoritatile s-au comportat incomparabil mai inteligent decat anul trecut. Viorica Dancila a avut grija ca 10 august sa nu ii prinda pe Carmen Dan in fruntea ministerului de Interne si pe Ionut Sindile in frunte jandarmeriei. Daca nu ii schimba, probabil ca in piata ar fi fost cu mult mai multi oameni.

Declaratiile de la nivelul PSD au fost extrem de rezervate si neprovocatoare.

Jandarmeria nu a facut decat exces de comunicare. In rest, fortele au fost relativ corect calibrate pentru prezenta din piata si in echipament lejer, nu au opus rezistenta la blocarea circulatiei in toata Piata. Au lipsit celebrele "testoase" care anuntau bataia.

Politia a fost in Piata Victoriei cu toata conducerea de la nivelul Capitalei, adica directorul general al DGMPB si cei trei adjuncti. Purtatoarea de cuvant a politiei era periodic pe toate ecranele, cu mesaje foarte pacifiste. Nu s-a mai gandit nimeni sa trimita trupele speciale acolo. Iar politia locala a impartit sticle cu apa.

Si, evident, au lipsit galeriile, cu efectul lor extrem de incitator.

Una peste alta, daca anul trecut, institutiile lui Dragnea au provocat din primul moment si folosit pentru reactie oameni fara experienta la proteste, adusi din toata tara, anul acesta, institutiile au functionat ca pe oua.

Este noua strategie a PSD si istet asumata, dar si ca simptom al crizei prin care trece partidul.

Cu adevarat nerezolvata a ramas insa chestiunea dosarului penal 10 august. Si daca cineva dorea sa faca legaturi fortate intre 10 august si Caracal, ei bine, o legatura chiar exista in mod real. Acelasi parchet, DIICOT, face tandari ambele dosare.

In cazul Caracal, DIICOT tine de dosar cu dintii, desi nu are nici macar o urma de indiciu de trafic de persoane. Este un dosar de omucidere pentru care competent ar fi PT Slatina sau SUPC din PICCJ, iar daca instrumentarea fara competenta de catre DIICOT nu se va sfarsi, apar riscuri de nulitate in favoarea lui Dinca.

In cazul "10 august", au fost doua dosare: cel deschis la DIICOT la plangerea jandarmeriei impotriva protestatarilor si cel deschis la sectia militara din PICCJ la plangerea protestatarilor impotriva jandarmilor.

In cel de la parchetul militar au fost audieri, dar trebuia asteptata concluzia DIICOT. Daca DIICOT constata in dosarul din ograda sa ca a fost tentativa de lovitura de stat, automat vatamatii din dosarul de la parchetul miliar deveneau agresori si dosarul de la PICCJ se inchidea.

DIICOT nu s-a grabit sa clarifice lovitura de stat, desi o putea face rapid, a cerut sa lectureze dosarul de la PICCJ, ceea ce e o inventie juridica aberanta, pana cand, cu binecuvantarea procurorului general Bogdan Licu, dosarul a fost declinat cu totul la DIICOT, care-l omoara incet si sigur.

Ca e incompetenta sau rea credinta, uitandu-ma la dl Banila si stiind ca in spate e Oana Haineala, chiar nu ma hazardez sa spun. Dar efectul e acelasi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#protest 10 august , #stiri politice