Suntem cel mai prost popor?

Luni, 20 Aprilie 2009, ora 23:50
18972 citiri
Suntem cel mai prost popor?
Foto:ximnet.com

Suntem tentati sa ne consideram locatari ai primei parti a clasamentului mondial al desteptaciunii, si probabil ca avem motive, daca nu putem pune semnul egalitatii dintre a fi destept si a fi inteligent.

Cercetarile ne situeaza deasupra americanilor in topul inteligentei emotionale, si e destul ca, pentru o perioada, sa ne simtim mintosi.

Din cand in cand, primim argumente pentru a ne mentine muschiul cenusiu in stare de erectie: detinem locul 3 mondial la frauda electronica prin phishing, cu 5 la suta din isprava in materie, dupa SUA (66 la suta) si China (14), iar in Europa n-avem adversari.

Iar in competitii de genul "World Smartest Person Challenge", romanii sunt mereu printre finalisti si, foarte des, ajung pe podium.

Ce-i drept, profesorul irlandez Rychard Lynn, un savant controversat, dar a carui expertiza in domeniul psihologiei diferentiale si al studiului inteligentei umane este de netagaduit, a retezat cate ceva din aripile romanilor: alaturi de francezi, bulgari, turci si sarbi, suntem printre cei mai inceti la cap, intr-un top dominat de germani si olandezi.

La fel de adevarat, elevii romani castiga primele locuri la concursurile organizate de NASA, depozitara inteligentei mondiale, avem copii care se claseaza printre primii la olimpiadele de fizica, matematica si chimie, deci reprezentativa noastra in materie de carte poate sta cu fruntea sus in orice companie.

La universitatile din Canada, tineri romani sunt sefi de promotie, fac parte din colective de cercetare de top, iar in Silicon Valley isi disputa greutatea materiei cenusii cu indienii.

Exceptii care ne ridica semne de intrebare. O prima concluzie: nu suntem prosti. O a doua: sistemul care nu investeste in inteligenta da rateuri. Oare cum ar suna realitatea daca s-ar gandi cineva ca rateurile nu sunt decat marturii sporadice ale depozitului de creier?

Dar cum nu ne putem raporta decat la principiul majoritatii, trebuie sa inghitim realitatea: micile eruptii se produc pe un fond care nu ne furnizeaza motive de mandrie.

Stirile despre inteligenta romanilor sunt putine, abunda starurile politicii putine la minte, vedete de duzina care utilizeaza, la ore de maxima audienta, un comportament bogat in impresii si sarac in profunzime, iar violenta pare singura constanta.

Pariul cu agricultura

Cea mai buna demonstratie a faptului ca avem un cap neputincios (politicienii nu sunt decat suma fortei noastre mintale) este agricultura. La aproape 20 de ani de la decretarea pariului castigat, 70 la suta din mancare vine din alte tari, dar suntem convinsi ca putem hrani marte parte a continentului cu ce ne zace in pamant.

In timp ce toate statele au alocat bani subventionarii si au creat mecanisme pentru ca producatorii sa nu fie terminati de piata, noi faceam experiente, iar acum suntem pe punctul de-a pune lacat pe ferme. N-am fost pe faza cand Polonia isi punea agricultura pe roti, si nici dupa ce am intrat in UE, cand n-am fost in stare nici sa trecem in tabele pamantul pe care-l avem.

Pariul cu resursele

Daca nu ne taie mintea sa ne facem un bine, stim sa ne facem mult rau. Logica post-decembrista a privatizarilor "strategice" ne-a lasat fara resurse. In majoritatea cazurilor a fost vorba despre transferarea lor catre alte state. Romtelecom, Petrom, distributia energiei, Distrigaz.

Si astfel, ne-am paralizat singuri si ne-am eliminat avantajele economice. N-am stiut sa le folosim, si in loc sa rentabilizam Petromidia, de exemplu, am secat Bancorex. In acest timp, Ungaria, ca e cel mai aproape, a privatizat Mol, dar n-a transferat monopolul, ci a vandut mai multor actionari.

Acum, criza ne costa foarte tare, deoarece nu mai avem resurse. Iar cele care sunt, sunt prea scumpe.

Si alte pariuri

Cea mai importanta resursa, insa, ramane Educatia. Am ratat toate momentele sa investim in minte, si nu e vorba despre varfuri. Iar acum, cand declaram pe sapte guri ca e prioritate nationala, suntem in plina criza. Daca se gandea cineva sa aloce acestui domeniu 10 al suta din PIB incepand cu 1990, nu ne mai intrebam acum daca suntem prosti sau blestemati.

Nu ne mai mirau performantele unor copii care rasar din rahat cu ghiocei in frunte, n-aveam dascali care-si numara orele pana la pensie, nu ne gandeam siderati ca daca generatiile de elevi sunt tot mai inconsistente, viitorul politic al natiunii e sumbru.

Sanatatea. Aici nu e neaparat vorba despre lipsa de minte, ci de civilizatie. Insa vremurile in care actualii politicieni erau prima generatie cu veceu in casa au apus, si nimic nu le-a lipsit sa constate ca intre inexistenta apei si serviciile de proasta calitate nu e nici o diferenta.

Toate acestea suntem noi, acest popor inteligent. Si e ca la fotbal. Se joaca pe goluri. Daca nu reusim sa finalizam, ne vom amagi mereu sa constatam ca Dumnezeu n-a fost roman. Si cred ca-L maniem...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#romani inteligenta studii , #stiri politice