Surupaceanu: Politicieni importanti au pus la cale afacerea drogurilor usoare

Joi, 11 Februarie 2010, ora 14:36
4262 citiri
Surupaceanu: Politicieni importanti au pus la cale afacerea drogurilor usoare

Parlamentul a aprobat, in 2005, legea care permitea, prin omisiune, importul de substante cu efect halucinogen si care au dus la moartea unui tanar si la imbolnavirea altora.

Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu crede ca de vina sunt personaje politice importante, care au avut de castigat de pe urma traficului de droguri legale.

Deputatul PSD va cere infiintarea unei comisii parlamentare pentru anchetarea modului in care au fost autorizate companiile care au importat produsele etnobotanice. Surupaceanu, unul dintre deputatii care a propus inchiderea magazinelor cu produse etnobotanice, sustine ca trebuie sa se faca lumina in acest caz.

"Luni (...) voi cere infiintarea unei comisii parlamentare pricind anchetarea modului in care au fost autorizate companiile importatoare de produse etnobotanice si cine este de fapt in spatele acestei afaceri care a dus la moartea unor tineri nevinovati si la imbolnavirea altor cateva sute", a declarat Surupaceanu, pentru Ziare.com

Nu exista inca date clare despre cati tineri s-au imbolnavit consumand astfel de substante, pentru ca Ministerul Sanatatii nu publica aceste informatii, sustine deputatul.

Mai mult, comertul cu produse etnobotanice era in floare in special in 2008 si 2009, in preajma campaniilor electorale, sustine Surupaceanu.

"In mod intentionat a fost pastrata aceasta activitate mai ales in preajma campaniilor electorale din 2008 si 2009. Sa nu uitam ca afacerea a inceput in 2007, cand legea 339/2005 privind regimul juridic al substantelor preparatelor stupefiante si psihotrope a fost data in mod intentionat pentru a legitima prin omisiune importul a 36 de substante care in sfarsit acum au fost interzise, dar care timp de aproape 3 ani de zile au fost comercializate in Romania si folosite de foarte multi tineri nevinovati care astazi fie sunt in situatia in care au devenit dependenti de aceste droguri si vor trebui sa se trateze, fie au ajuns in spital sau chiar au murit", sustine Surupaceanu.

Deputatul spera ca infiintarea unei comisii parlamentare sa lamureasca modul in care a fost posibil ca aceste substante periculoase sa fie omise din legea 339 si sa afle cine sunt vinovatii.

Surupaceanu sustine ca omisiunea nu a fost doar o scapare a Parlamentului, in conditiile in care o comisie prezidentiala a ajuns la concluzia ca ar fi oportuna legalizarea drogurilor usoare. In spatele acestei afaceri ar sta personaje politice importante, care au bani de castigat, adauga deputatul.

Inca sase tineri s-au intoxicat cu produse etnobotanice

"De ce comisia prezidentiala a recomandat in septembrie 2009 dezincriminarea consumului de droguri la momentul in care existau semnale ca acest consum de droguri constituie o problema? (...) Eu cred ca in spatele acestei afaceri exista persoane politice importante din sfera puterii care au pus la punct aceasta afacere din dorinta de a scoate cat mai multe profituri si mai ales din dorinta de a face bani pentru campaniile electorale. Am ajuns in situatia in care folosim tineri nevinovati pentru a face rost de bani, de fapt impingandu-i spre acest consum de droguri", a declarat Surupaceanu.

Depinde de Parlament daca doreste infiintarea comisiei

Depinde insa de Parlament daca doreste sa faca acest pas si sa infiinteze o comisie pentru cercetarea cazului, sustine Surupaceanu.

Comercializarea produselor etnobotanice cu efecte halucinogene sau euforice a fost interzisa marti, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege initiat de mai multi deputati PSD, printre care Mugurel Surupaceanu, Cristian Dumitrescu si Florin Iordache, dar si de independentul Tudor Ciuhodaru.

Guvernul a interzis 36 de substante si produse etnobotanice

Proiectul de lege prevede ca "vanzarea, punerea in vanzare, comercializarea, distribuirea, livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisa".

Incalcarea interdictiei este sanctionata cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar tentativa se pedepseste. Exista riscul ca, dupa inchiderea magazinelor, intreaga industrie sa se mute in subteran.

Pana in prezent, in Romania s-au deschis sute de magazine de droguri usoare, unele dintre ele functionand pe Internet, iar dozele de "vise legale" costa doar cateva zeci de lei.

Elev in varsta de 18 ani, in coma la Iasi din cauza plantelor etnobotanice

Medicii au constatat tot mai multe cazuri de tineri intoxicati cu aceste substante. Principalii consumatori sunt studentii, care au inceput sa le foloseasca si ca stimulente in sesiune.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#personaje politice droguri, #afacere droguri legale , #stiri politice