Tabloul electoral deprimant al prezidentialelor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 25 August 2009, ora 12:26
4423 citiri
Tabloul electoral deprimant al prezidentialelor

Dupa toate probabilitatile, alegerile prezidentiale vor avea loc pe 22 sau 29 noiembrie, adica peste trei luni. La o aruncatura de bat!

In alti ani electorali, la vremea aceasta candidatii erau deja in transee, iar eventualele "surprize" faceau si ele parte dintr-o strategie bine stabilita.

Anul acesta atipic, de criza, are si prezidentiale atipice. Cu trei luni inainte de alegeri, partidul cu cel mai mare scor nu are prezidentiabil oficial, presedintele in functie, lider incontestabil in sondajele de opinie, nu a decis oficial daca va candida sau nu, iar candidatii cunoscuti sunt haotici si inca in cautarea strategiei ideale.

Basescu, in campanie si in criza

Traian Basescu mentine suspansul, o stare de asteptare prin care struneste propriul partid, dar care este si o strategie electorala. Pe de-o parte, PD-L stie ca fara Traian Basescu va pleca in secunda a doua de la guvernare, fara sanse de revenire si cu o perspectiva sumbra de prabusire in sondaje. Asa ca, le convine sau nu, baronii portocalii nu pot zburda liberi intr-o mare fratie transpartinica.

Pe de alta parte, Traian Basescu a lansat inca dupa alegeri o imagine rebranduita: un presedinte mult mai putin conflictual, solidar cu Guvernul, preocupat exclusiv de criza si ignorand cu desavarsire aspectele electorale marginale. Este motivul pentru care a ignorat majoritatea atacurilor electorale ale adversarilor, lansadu-i astfel, de multe ori, in offside.

Lupta cu criza nu a fost tocmai o victorie in Romania, dimpotriva, insa mesajul public este altul: presedintele a luptat, s-a straduit, si-a facut cu alte cuvinte datoria, dar Guvernul nu a executat ce i s-a cerut din cauza PSD, de buna seama.

Daca dubiile lui Traian Basescu in privinta candidaturii ar fi fost autentice, nu se justifica descinderile cu puternic iz electoral, la sfarsitul fiecarei saptamani, la toate targurile si cumetriile locale. Asa a facut presedintele tot mandatul pentru ca ii place printre oameni, a raspuns PD-L. A facut, ce-i drept, insa niciodata cu o astfel de frecventa si asemenea evolutii spectaculoase, culminanad cu istorica tunsoare a oii.

De altfel, e usor de observat ca Traian Basescu si-a abandonat electoratul traditional, urban, mai educat si mai informat, pe care l-a dezamagit, in mare masura, prin incalcarea prea multor principii, si tinteste preponderent unul rural, mai putin educat si mai sensibil la populisme.

Cat despre atacurile la apropiatii sai, probabil ca ele vor avea un impact in sondaje, insa nu de ele depinde sau nu realegerea lui Traian Basescu. Importanta va fi perceptia finala in privinta raportarii presedintelui la criza.

Fat Frumos cel incremenit

Mircea Geoana si-a lansat candidatura de cel putin doua ori de la inceputul anului si se indreapta spre a treia oara, poate-i cu noroc. Strategia sa "si la putere, si in opozitie" nu i-a adus cine stie ce castig electoral, pentru ca ea ar fi presupus un joc fin si subtil, in timp ce liderul PSD este de o ipocrizie grosolana. Respira falsitate si demagogie, deci nu are cum sa fie credibil.

Nici strategia atacurilor directe la Traian Basescu nu a prins pentru ca Mircea Geoana a sfarsit mereu in derizoriu, lansand impresia catelusului care se da la dulau. I-au iesit insa atacurile indirecte: Monica Iacob Ridzi, Elena Udrea, Elena Basescu si Mircea Basescu. In acest ultim caz, Mircea Geoana pare sa fi inteles ca politizarea scandalului nu ar fi facut decat sa diminueze impactul public, asa ca a tacut inteligent. E insa prea putin pentru a-i face de petrecanie politica lui Traian Basescu.

In pofida catorva sondaje prietenoase care-i atribuie cresteri de Fat Frumos, prezidentiabilul PSD pare incremenit in jurul unui procent de 25%, adica mult sub scorul partidului, sub amenintarea de a nu prinde turul al doilea si fara cine stie ce potential de ascensiune.

Un Crin ofilit

Crin Antonescu straluceste prin absenta, la fel ca in Parlament. Liderul liberal care are cel mai mare handicap de recuperat este si cel mai lenes dintre candidati, cu strategia cea mai inconsistenta.

Mai precis, atunci cand depaseste registrul retoricii zgomoase antiBasescu, Crin Antonescu nu prea are nimic de spus. Programul sau electoral a stranit ilaritate, iar sloganul "un altfel de presedinte" nu are continut. Altfel, dar cum anume? Daca ne luam dupa program, domnul Antonescu propune un presedinte cam premier. Care ar fi diferenta?

Crin Antonescu apare el insusi foarte putin convins de propriile sanse si se limiteaza sa-si joace voturile in vederea viitoarei coalitii de guvernare

Medicul nehotarat

Marea sperietoare, Sorin Oprescu, nu confirma in niciun fel, deocamdata. Dupa primul an de mandat foarte slab la Primaria Capitalei, el a reusit sa-si piarda mare parte din electoratul bucurestean si nu a convins in niciun fel pe plan national.

Asa ca se misca undeva pe la 10%, extrem de putin, mai ales ca asteapta, pasamite, un val popular de entuziasm care sa rupa promisiunea repetata ca nu va pleca de la primarie inainte de finalul mandatului. Asteapta el sa fie chemat de popor, dar nu-l cheama nimeni.

Tabloul de ansamblu al acestor prezidentiale este deprimant. Pentru prima data dupa 1989 nu exista un candidat care sa mai poata recepta asteptari si sperante, care sa aduca un suflu nou. Toti sunt uzati, in masura mai mica sau mai mare compromisi, lehamitea este uriasa si cel mai probabil ea se va traduce intr-un absenteism masiv.

Cel mai rau este insa ca, pe termen mediu cel putin, clasa politica nici macar nu pare apta sa produca un prezidentiabil proaspat si de marca. Valorile sunt sugrumate din fasa sau alungate preventiv, iar tinerii razbat doar daca sufera de metehnele batranilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#candidati prezidentiale 2009, #alegeri prezidentiale 2009 , #stiri politice