Talentata doamna Macovei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 Iunie 2009, ora 18:54
6143 citiri
Talentata doamna Macovei

Monica Macovei nu este capul listei PD-L. Nici nu a fost o prezenta foarte activa in campania electorala.

Atunci cand a deschis gura nu s-a aruncat in populisme de doi lei, dimpotriva, a fost incomod de transanta, spunand ca Romania ar trebuie sa primeasca numai ce merita si sa merite tot mai mult.

Nu s-a lasat filmata in clipuri penibile, precum Teodor Stolojan cu mainile in tarana, si nici nu s-a lasat antrenata in bataieli penibile, pe scene, in ritmul imnului PD-L.

Si totusi, Monica Macovei a fost principala tinta a PSD in actuala campanie. Dar atacurile impotriva fostului ministru al Justitiei nu au fost doar electorale.

Pana la urma, o Monica Macovei la Bruxelles este preferabila uneia care sa strice ploile pe la Bucuresti, dupa cum trebuie ca s-au gandit chiar multi dintre colegii ei de partid.

Atacurile impotriva d-nei Macovei au dovedit o ura viscerala, incontrolabila, o obsesie care bantuie PSD mai rau decat aceea avandu-l ca subiect pe Traian Basescu.

Dar nu numai pe social democrati ii enerveaza Monica Macovei. Nici liberalii si nici multi dintre liberali-democrati nu mor dupa ea.

Cosmarul puscariabililor

Adversitatea impotriva fostului ministru al Justitiei creste proportional cu numarul puscariabililor care s-au simtit serios amenintati in timpul mandatului ei, din cauza reformelor pe care le-a incercat si pe care au avut ei grija sa le ingroape.

Dar atacurile impotriva Monicai Macovei din partea unor oameni ca Adrian Natase si camarila acestuia sunt chiar onorante.

Dar de ce virulenta lui Adrian Severin, care nu are probleme penale? Pentru ca Monica Macovei, prin prestigiul ei la Bruxelles, ii ameninta serios statutul de vedeta printre europarlamentarii romani.

Niciunul nu se putea mandri pana acum cu palmaresul sau european, fost ministru de Extrene, fost presedinte OSCE, o voce puternica Parlamentul European (acum garantata Vanghelie, ce-si poate dori mai mult).

Monica Macovei ar putea pune insa in umbra acest CV, ea fiind chiar mai bine vazuta la Bruxelles datorita luptei impotriva coruptiei. Prestigiul i-a adus nu numai distinctii europene, ci si o angajare in cadrul Foreign Office-ului.

Ura impotriva Monicai Macovei are insa resorturi chiar mai profunde. Fostul ministru al Justitiei este un model de politician si demnitar pe care clasa politica de la Bucuresti il respinge cu vehementa si oroare.

Model inacceptabil de profesionalism si onestitate

D-na Macovei n-a devenit ministru al Justitiei ca sa se imbogateasca, sa traga sfori sau sa se bucure de putere. Ea a preluat functia ca un chirurg care intra, fara chip si afecte, in sala de operatie pentru a-si face treaba. Cu raceala, austeritate, onestitate si mult profesionalism. A taiat unde a considerat ca e malign, a facut grefe europene, a recroit un sistem profund viciat din cauza predecesorilor sai.

Poate ca a facut si greseli, poate ca unele lucruri nu i-au iesit, poate ce pe unele le-ar face acum in alt fel, n-a fost, cu siguranta, perfecta.

Dar, una peste alta, dupa operatii succesive, dureroase, grele, complicate, duse la capat cu o vointa total atipica politicienilor romani, a reusit sa elimine steguletele rosii de pe Justitie facand posibila aderarea Romaniei la UE fara intarziere. Cu ce a fost recompensata? Cu huiduieli si eliminarea din guvern.

Da, Monica Mcovei a aruncat la cos proiectele de coduri penale ale Rodica Stanoiu, dupa care plang si acum Victor Ponta si Ion Iliescu, dar acestea erau inacceptabile inclusiv pentru Comisia Europeana si au fost mentionate in raporturile pe Justitie.

Perchezitii cu voie de la perchezitionat, interceptari telefonice cu voie de la interceptat, va amintiti ce rai li se pregatea infractorilor?

Daca "talentata doamna Monica Macovei" nu ar fi facut ce a facut, Romania nu ar fi fost in UE. E simplu si fara indoiala. Dar cum sa accepte clasa politica din Romania un profesionist onest si auster? Peste poate!

Monica Macovei are mandatul de europarlamentar asigurat. Din pacate, pentru ca de la Bruxelles nu prea mai poate face multe. Ea ar fi trebuit pastrata in tara si asezata din nou in fruntea Justitiei, daca nu chiar a guvernului.

Si daca numirea intr-o demnitate nu era cu putinta, din cauza adversitatii feroce transpartinice impotriva ei, atunci ar fi trebuit intr-adevar sa candideze. Dar nu la europalamentare. Ci la prezidentiale.

Cu siguranta ca nu ar fi tuns oi, nu s-ar fi jucat cu lopatele in nisip si nici nu ar fi pornit cruciade penibile imoptriva pipitelor. Ar fi explicat ce trebuie facut in sala de operatie si s-ar fi pus apoi pe treaba. Profesionist, onest si auster.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Monica Macovei, #candidatura europarlamentare 2009, #europarlamentare candidati , #stiri politice