Tinerete fara batranete si viata fara de moarte - suntem siguri ca ne trebuie?

Autor: Ana Ilie
Marti, 08 Septembrie 2009, ora 23:50
10277 citiri
Tinerete fara batranete si viata fara de moarte - suntem siguri ca ne trebuie?

Un nou-nascut astazi are sansa sa traiasca, daca totul merge bine, pana la varsta medie de 75-80 de ani. Cu un secol in urma, un bebelus putea spera doar la 50 de ani. Pentru nou-nascutii de maine, oamenii de stinta prevad o deplasare si mai mare a sperantei de viata - unii spun 120, altii 150, altii pariaza chiar si pe 1.000 de ani.

Elixirul tineretii, piatra filozofala, viata vesnica, au fost cautate de milenii. In zilele noastre, aceste definitii prafuite au fost inlocuite de termeni cu iz stiintific: medicina regenerativa, ingineria tesuturilor, biogerontologie, noteaza The Times.

Toate exprima insa acelasi lucru - omul isi doreste dintotdeauna sa traiasca mult. Imbatranirea nu este implacabila, ci, cu ajutorul stiintei, putem prelungi viata.

De secole, avansul societatilor a dus la eliminarea conditiilor care duc la mortalitatea infantila, a imbunatatit igiena si a facut pasi mari in stinta medicala. Viata oamenilor s-a imbunatatit si, prin urmare, s-a lungit.

Insa acest castig a fost platit scump: locurile de munca statice au condus la diverse boli ocupationale, numarul celor care muncesc fata de cei care se afla la pensie s-a micsorat, ducand bugetele statelor la limita.

Medicina regenerativa, biogerontologia si ingineria tesuturilor promit sa stearga procesul de imbatranire, sa ia masuri preventive in ceea ce priveste aparitia bolilor, inca dinainte de primele simptome, sa inlocuiasca organe intregi si, in general, sa ne faca sa traim pana la cel putin 120 de ani, cu mintea si corpul intacte.

Asa ca promisiunile stiintei, de a prelungi inca si mai mult speranta de viata, inseamna o mare bataie de cap. Ce ar trebui sa fie o binefacere pentru om este o problema mare pentru guverne.

Longevitatea se va plati scump. Daca medicina nu va gasi o solutie pentru a elimina complet bolile cronice, atunci facturile de spitalizare pentru persoanele longevive vor fi exorbitante.

Daca bolile vor fi abolite iar calitatea vietii va fi pastrata si la varste inaintate, numarul si volumul pensiilor platite de la bugetul de stat vor fi coplesitoare.

Varsta de pensionare va trebui marita cu cateva decenii bune. Presiunea asupra resurselor si logisticii - de la scoli la locuinte si mancare va deveni greu de suportat chiar si de natiunile cele mai bogate.

Mai mult, viata celui care va insista sa beneficieze de toate terapiile disponibile la acel moment, pentru a-si prelungi viata cu decenii bune, va fi "scrisa" inca de la nastere.

Genomul sau va fi descifrat in primele zile de viata si i se vor prelua celule stem din cordonul ombilical, din care i se vor putea crea, mai tarziu, organe "de rezerva".

Daca se detecteaza predispozitia pentru o boala sau afectiune, va incepe sa ia medicamente si sa duca o viata exemplara - un regim alimentar cumpatat (consumand cu o treime mai putine calorii decat in mod normal), sedinte de exercitii fizice (viguroase fara a fi epuizante), cate un pahar de vin la cateva zile, o casatorie comoda (barbatii casatoriti traiesc mai mult decat burlacii).

Este posibil ca tineretea fara batranete si viata fara de moarte, desi dezirabile, sa se dovedeasca mai greu de suportat decat procesele naturale care conduc inevitabil la imbatranirea organismului si incetarea vietii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#viata fara moarte, #viata vesnica, #piatra filozofala, #prelungire durata viata , #stiri politice
Comentarii
Poza SilviuGalut
SilviuGalut
rank 1
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
nu vrem sa-l avem pe Bombonel, Vodcaroiu, Patriciu, Vintu, Voiculescu sa ne conduca pina la 150 ani...