Tokes Laszlo contesta legitimitatea lui Szasz Jeno la conducerea PCM

Sambata, 20 Februarie 2010, ora 19:52
920 citiri
Tokes Laszlo contesta legitimitatea lui Szasz Jeno la conducerea PCM

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Tokes Laszlo, a declarat, sambata, la Targu Mures, ca exista probleme cu unii conducatori ai maghiarilor, dandu-l drept exemplu pe liderul PCM, Szasz Jeno.

"Speram ca toate formatiunile maghiare sa fie implicate in Miscarea de Coordonare si Solidaritate a Maghiarilor. Nu am reusit s-o facem, dar avem mai mult probleme cu unii conducatori ai PCM fara legitimitatea necesara, si nu PCM in sine. Ma refer la congresul acela unde alegerile au fost cum au fost. Asteptam sa se decida in aceasta privinta, dar mai ales asteptam ca PCM sa se intareasca de la sine, sa se reorganizez. Si e chiar ridicol ca azi-maine ne intelegem mai bine cu Marko Bela decat cei din dreapta, unii cu altii", a declarat Tokes.

Liderul CNMT a mai spus ca a decis sa suspende o adunare a maghiarimii, Adunarea Autoguvernarilor, programata pentru 12 martie, deoarece UDMR considera ca acea data nu este oportuna pentru o astfel de adunare, urmand sa fie stabilita o alta data pentru acest eveniment.

"Hotararea generala a secuimii, Adunarea Autoguvernarii - septembrie 2009, privind organizarea celei de-a doua astfel de adunari in martie, la 12 martie, conform dorintei UDMR, am renuntat la data respectiva, dar totodata am numit doua delegatii ad-hoc din partea CNMT si UDMR pentru gasirea unei noi date pentru Adunarea Autoguvernarilor. UDMR considera ca 12 martie nu e oportuna pentru aceasta adunare", a afirmat liderul CNMT.

La Targu Mures a avut loc, sambata, Forumul de Coordonare Maghiar din Transilvania, la care au participat atat presedintele UDMR, Marko Bela, cat si Tokes Laszlo. Liderul CNMT a afirmat ca este extrem de importanta continuarea procesului de unitate al maghiarilor.

"Am cazut de acord ca neaparat este necesara conlucrarea, continuarea conlucrarii si a solidaritatii cu intreaga comunitate maghiara din Romania, desi sunt unele motive din cauza carora s-ar putea strica aceasta colaborarea intre maghiari si maghiari. Noi am propus ca scop minim ca UDMR sa se inteleaga la fel de bine si cu fratii maghiari cum se intelege cu partea romaneasca din Guvern", a afirmat Tokes.

Pe agenda intalnirii de sambata au mai figurat si alte teme: Proiectul de lege privind statutul minoritatilor, proiectul legii invatamantului, schimbarile structurii regionale a Romaniei si mineritul cu cianid (cianuri) din Rosia Montana.

"Ne-am inteles ca se va intruni intr-un timp cat mai scurt grupul de lucru al forumului pentru coordonare intre maghiarii din Transilvania si va elabora un text optim pentru maghiari in vederea acceptarii acestuia in Parlamentul Romaniei. Pe de alta parte, grupul de lucru al Forumului de Coordonare Maghiar din Transilvania va lucra pe o strategie in perspectiva a structurii de autonomie pentru comunitatea maghiara din Romania", a declarat Tokes, referindu-se la Legea statutului minoritatilor nationale.

Un alt grup de lucru se va concentra pe invatamantul in limba maghiara. "In ceea ce priveste invatamantul, porneste saptamana viitoare un alt grup de lucru. Pe de o parte, acest grup va lucra pe un plan de autoaparare a intereselor invatamantului maghiar in imprejurarile asa-zisei reforme a invatamantului, care este dezavantajoasa pentru minoritati, respectiv pentru maghiari. Pe de alta parte, acest grup de lucru va lucra pe proiectul de lege privind invatamantul in general", a afirmat liderul CNMT.

In ceea ce priveste reorganizarea regiunilor, CNMT este de acord cu proiectul UDMR privind reimpartirea regiunilor de dezvoltare, Laszlo Tokes afirmand chiar ca planul de transformare a regiunilor provine de la CNMT.

"In privinta restructurarii regiunilor de dezvoltare ale Romaniei, in principiu suntem de acord cu propunerile UDMR. De fapt, acest plan de transformare a regiunilor provine chiar de la noi, din timpul cand am criticat acest sistem de regiuni de dezvoltare. Deci ne intelegem unii cu altii, ne intelegem si suntem de acord cu UDMR si, totodata, ne intelegem in privinta pastrarii unitatii regiunii Tinutului Secuiesc. In niciun fel, prin asa zisa reforma administrativa, nici prin schimbarea regiunilor europene nu ar fi ingaduit sa se atinga de regiunea Tinutului Secuiesc", a afirmat Tokes.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Tokes Laszlo, #Szasz Jeno, #legitimare conducere PCM , #stiri politice