Un an dupa razboi - Rusia dezbina si cucereste

Autor: Ana Ilie
Vineri, 07 August 2009, ora 23:55
3571 citiri
Un an dupa razboi - Rusia dezbina si cucereste

A trecut deja un an de la razboiul care a izbucnit intre Georgia si Rusia, si, chiar si in absenta unui conflict "fierbinte", tensiunile raman extrem de ridicate in regiune. Ambii actori arunca acuzatii grele la adresa celuilalt si lanseaza provocari, plasand vina in curtea invecinata.

Fiecare incearca, asa cum era de asteptat, sa stearga din memoria colectiva imaginea devastatoare pe care razboiul a avut-o asupra "reputatiei" ambelor state - Rusia nu face insa decat sa-si consolideze imaginea de putere care tine sa aserveasca toti fostii sateliti sovietici, iar Georgia vrea sa demonstreze occidentului ca liderul Mihail Saakasvili nu este un politician necugetat care si-a impins tara in razboi.

Consecintele razboiului nu tin insa numai de cei doi actori principali, ci se extind mult asupra regiunii intregi.

La un an dupa ostilitati, regiunile separatiste care au constituit miezul confruntarii, Osetia de Sud si Abhazia, s-au imbarcat pe cai diferite, iar celelalte "conflicte inghetate" precum Transmistria si Nagorno-Karabach par a avea tot mai putine sanse de rezolvare.

In Ucraina, Moldova, Armenia, Azerbaijan si Belarus, la fel ca si in Georgia, crizele politice se tin lant, alegerile sunt contestate, exista conflicte teritoriale nerezolvate, abuzuri impotriva drepturilor omului si probleme economice determinate de coruptie, migratia si criza economica globala.

Toate aceste conditii au fost potentate de jocul de putere al Rusiei in regiune si au facut din Europa o perspectiva tot mai atragatoare.

Mai mult, lupta pare sa se "ascuta", pe masura ce Europa si Rusia devin constiente ca in joc este influenta fiecaruia intr-o zona vitala. Toate tarile afectate intr-un fel sau altul de razboiul din Georgia se afla in cea mai grea situatie politica si economica de la capatarea independentei, avertiza un grup european de analiza cu ceva timp in urma.

"O strategie care se concentreaza pe schimbarea lenta in loc de pistonarea crizelor face ca UE sa piarda lupta sa cu Rusia pentru influenta in vecinatatea estica", se arata in raportul European Council on Foreign Relations. Ce se va alege de aceste tari daca Europa nu decide sa le propuna, macar catorva, ca scop ultim, integrarea, ramane de vazut.

Pe de alta parte, nici asa-zisele republici separatiste georgiene, marul discordiei intre Rusia si Georgia, nu o duc chiar bine, cu toate ca ambele se declara absolut satisfacute de patronajul Kremlinului.

Spre deosebire de Osetia de Sud, Abhazia a luat o directie suprinzatoare pentru multi- cauta o relatie mai stransa cu vestul, in vreme ce populatia se ingrijoreaza de o eventuala asimilare de catre Rusia.

Desigur, nu este o miscare covarsitoare inspre Europa, insa suficient de pronuntata pentru a pune pe gand observatorii regiunii.

In plus, de partea sa, Abhazia are 15 ani de independenta de facto de Georgia in care si-a construit o elita politica proprie.

Amplasarea geografica, pe litoralul Marii Negre, joaca si ea un rol important in perspectivele de prosperitate ale tarii si deci in alimentarea sentimentelor de independenta.

Sud-osetinii imbratiseaza insa cu bratele larg deschise perspectiva integrarii in Rusia. Liderul de facto al regiunii, Eduard Kokoiti a mers pana la a spune ca independenta este doar un pas inainte de unificarea cu regiunea ruseasca Osetia de Nord.

Ei sunt insa impinsi oarecum in bratele Rusiei de saracie si lipsa perspectivelor economice, ca si de faptul ca liderii politici sunt implantati aici de Rusia si nu autohtoni.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#razboi Rusia Georgia, #aniversare Rusia Georgia , #stiri politice