Un jucator politic redutabil - serviciile secrete (Opinii)

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 23:04
3452 citiri
Un jucator politic redutabil - serviciile secrete (Opinii)
Foto: ziarelive.ro

O multime de studii de specialitate, carti si filme acrediteaza ideea ca pretutindeni serviciile secrete se amesteca in jocul politic.

Masura in care o fac tine de stadiul democratiei si al statului de drept. Desi au ca principala misiune apararea patriei si a propriului popor de lovituri periculoase initiate din interior ori din exterior, serviciile secrete isi servesc clientii in functie de puterea politica detinuta de fiecare.

Astfel, ca frecventa si cutuma, seful statului e cel dintai beneficiar, urmeaza diferiti membri ai Guvernului, ai partidului aflat la putere, iar acolo unde lipseste sau este ineficient controlul Parlamentului, serviciile se pun la dispozitia unor aventurieri, de obicei cu multi bani, incercand sa construiasca altceva decat stabilesc cadrele legale. In privinta loviturilor de stat, nu exista in istorie vreuna fara contributia serviciilor secrete.

Epopee postrevolutionara cu iscoade

Fireste, numai pentru asemenea lucruri, pe care cei interesati le stiu demult, nu merita sa pierzi timpul, doar ca, la recenta comemorare a zilei de 13 iunie, au aparut cu subiect si predicat in spatiul public informatii care dovedesc ca Romania nu e deloc straina de astfel de practici ale serviciilor.

Atat fostul prim ministru, Petre Roman, cat si Doru Viorel Ursu, ministru de interne in perioada 14 iunie 1990 - 16 octombrie 1991, confirma participarea SRI si a altor servicii la punerea la cale a evenimentelor nu doar din 13-15 iunie 1990, dar si a altora.

In calitate de oameni politici si guvernanti implicati in acele evenimente, marturiile si dovezile lor sunt zdrobitoare. Dupa ei, principalul organizator a fost seful SRI, Virgil Magureanu. Intr-o scrisoare adresata de Petre Roman presedintelui Iliescu se afirma in clar ca: "miscarea a fost orchestrata politic de Magureanu si Barladeanu (presedinte al Senatului), miscarea s-a orchestrat prin reteaua securitatii". Atat in 13 iunie '90, cat si in septembrie '91, cand, amenintat de minerii lui Cozma, Petre Roman si-a pus mandatul la dispozitia presedintelui Iliescu.

Cine si spre ce conduce Romania?

Asadar, mineriadele n-au fost decat partea vizibila a aisbergului unei batalii politice intre diverse factiuni, iar serviciile secrete ale fostului regim ceausist s-au aflat de partea vechilor structuri salvate de la disparitie de catre Revolutie si, probabil, la fel de active sunt si acum. Si o duc bine mersi in continuare: desi presa vorbeste de actiunile lor ilegitime, nimeni nu e interesat de limitarea lor.

Daca mai facem cativa pasi prin istoria recenta, dam de o multime de alte exemple: mineriadele au continuat pana cand armata Romaniei le-a pus capat in ianuarie-februarie 1999 printr-un adevarat razboi intre jandarmi si mineri, culminand cu arestarea lui Miron Cozma, liderul ortacilor, conducatorul fostei garzi pretoriene.

Deconspirare si cadrism

Transat manu militari, respectivul tip de conflict politic primitiv si-a incheiat evolutia, dar intre timp au aparut modalitati noi de lupta securistica, unele valabile si in zilele noastre, cea mai temuta strategie fiind infiltrarea miscarilor politice, a diverselor sectoare de activitate, nu in ultimul rand a colectivelor de redactie ale ziarelor, revistelor, radiourilor si televiziunilor. Ceea ce poate fi adevarat, caci unii dintre infiltrati au fost deconspirati in presa.

Alteori conflictele interne sunt exportate si peste granita: oricat ne-am stradui, nu putem afla cauzele "executiei cadristice" a profesorului Andrei Marga, eminenta personalitate a invatamantului academic romanesc. Cauzele acestei prelucrari sunt cat se poate de limpezi: a inceput a scormoni in musuroiul de furnici de la ICR si s-au scurs informatii foarte compromitatoare pentru fostii diriguitori, ceea ce pana la urma era de asteptat.

"Iar noi locului ne tinem,/ Cum am fost asa ramanem"

Ceea ce nu s-a acceptat, insa, a se vedea reactia Ministerului de Externe, a fost tocmai incercarea de "curatenie" pe care o incepuse Marga: inlaturarea clientilor politici si concedierea sinecuristilor, a pilelor unuia si a altuia, evident si a ofiterilor sub acoperire. De care, spun cei ce se pricep, nu aveai loc sa te misti...

Iar rezultatele mediocre ale ultimilor ani pare ca li se datoreaza. Cine crede altceva n-are decat sa vada cate actiuni de promovare peste granita a clasicilor culturii si a artei romanesti au avut loc, cu ce costuri si cu ce rezultate.

Or prin alungarea lui Marga, niciunui sinecurist sau "infiltrat" nu i se va clatina scaunul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#servicii secrete amestec politic, #democratie stat de drept, #ICR Marga demisie , #stiri politice