Virgil Magureanu implineste 70 de ani

Sambata, 19 Martie 2011, ora 15:42
3251 citiri
Virgil Magureanu implineste 70 de ani
realitatea.net

Virgil Magureanu (pe numele initial Imre Asztalos), primul sef al serviciilor secrete post-decembriste din Romania, s-a nascut in urma cu sapte decenii, pe 19 martie 1941, in localitatea Girtelecu Hodolului, judetul Satu Mare.

Unul din personajele cheie si cumva enigmatice ale evenimentelor din decembrie 1989, Magureanu a participat la procesul Ceausestilor de la Targoviste, alaturi de generalul Victor Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu.

Absolvent al Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti (1964/1969)

Doctor in stiinte politice al Universitatii din Bucuresti (1978)

Cadru didactic la fosta Academie de Stiinte Social Politice "Stefan Gheorghiu" (1969/1989)

Datorita optiunilor politice opozante regimului comunist, in mai 1989 a primit domiciliu fortat la Focsani, pana la evenimentele din decembrie 1989 lucrand ca muzeograf la Muzeul Judetean Vrancea.

Pe 26 martie 1990 Ion Iliescu l-a numit ca director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), fotoliu pe care a stat mai bine de sapte ani (pana pe 25 aprilie 1997), fiind cel mai longeviv sef de serviciu secret al Romaniei post-decembriste.

Lucrari publicate:

Declinul sau apoteoza puterii - 2003

Sociologie politica - 2007

Magureanu spune ca in decembrie '89 am avut o lovitura de stat militara, reusita partial, si ca aceasta ar fi fost organizata de KGB si CIA.

Deasemeni, sustine ca inca din a doua jumatate a anilor '70 se stia ca succesorul regimului Ceausescu si al lui personal, era Ion Iliescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Virgil Magureanu aniversare, #sefi servicii secrete romane , #stiri politice
Comentarii
Poza cristoiu
cristoiu
rank 5
cu parere de rau pentru momentul aniversar,
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Magureanu: ...inca din a doua jumatate a anilor '70 se stia ca succesorul regimului Ceausescu si al lui personal, era Ion Iliescu...