Voronin, deranjat ca un roman conduce grupul de observatori PE

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 21:00
1400 citiri
Voronin, deranjat ca un roman conduce grupul de observatori PE
Foto: Reuters

Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova a declarat, miercuri, pentru jurnalistii rusi, ca UE are o atitudine distructiva fata de tara sa prin faptul ca a numit un cetatean roman la conducerea grupului de observatori pentru monitorizarea alegerilor legislative anticipate.

Voronin a criticat UE, careia ii atribuie un rol distructiv. "In prezent, UE, stiind relatiile noastre complicate cu Romania, numeste un cetatean roman la conducerea grupului de monitorizare a alegerilor noastre. Este o provocare directa la adresa noastra", a spus Voronin.

Delegatia de observatori a Parlamentului European este condusa de romanul Marian-Jean Marinescu (PPE) si din ea mai fac parte doi europarlamentari romani - Renate Weber (ALDE) si Cristian Preda (PPE). In delegatie sunt reprezentate patru grupuri politice - popularii europeni (PPE), socialistii (S&D), liberalii (ALDE) si Verzii.

In afara celor trei europarlamentari romani, din misiunea de observatori mai fac parte polonezul Andrzej Grzyb (PPE), lituanianul Zigmantas Balcytis (S&D), bulgarul Kristian Vighenin (S&D) si letona Tatjana Zdanoka (Verzi).

Cetatenii moldoveni care vor sa viziteze UE, ostatici

Pe de alta parte, presedintele in exercitiu al R. Moldova considera ca "UE a facut cetatenii (Republicii Moldova - n.r.) care vor sa viziteze Europa un fel de ostatici", referindu-se la regimul obligativitatii vizelor.

Voronin este convins ca aceasta nu este o atitudine corespunzatoare fata de un stat suveran si a acuzat blocul european ca practica "standarde duble, triple".

Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova este incredintat ca proteste asemanatoare celor ce au fost organizate la Chisinau in 7 aprilie nu vor mai avea loc dupa anuntarea rezultatelor alegerilor parlamentare de miercuri.

"Sunt convins ca este putin posibil ca opozitia sa organizeze pentru a doua oara astfel de lucruri", a spus el pentru jurnalistii rusi. "Ei (opozitia - n.r.) nu stau bine cu banii, iar pe gratis nimeni nu va arunca cu pietre", a adaugat el.

De asemenea, seful statului moldovean s-a plans din nou ca Romania se amesteca permanent in treburile interne ale Republicii Moldova.

"Romania lupta impotriva independentei noastre in toti acesti ani, se amesteca in treburile noastre. De exemplu, acum presedintele Romaniei intentioneaza sa-i premieze pe jurnalistii moldoveni de opozitie cu inalte distinctii romanesti", a spus presedintele in exercitiu al Republicii Moldova.

In acelasi timp, Voronin considera ca "Rusia are o atitudine de adevarat prieten fata de Republica Moldova, prieten care se cunoaste la greu".

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#romani grup observatori PE, #alegeri Republica Moldova, #Voronin deranjat romani , #stiri politice