Ziarul secuilor instiga la dezmembrarea Romaniei

Vineri, 22 August 2008, ora 08:24
4123 citiri
Ziarul secuilor instiga la dezmembrarea Romaniei
Foto: Gardianul

Un ziar de limba maghiara "Haromszek" (Trei Scaune), a publicat in urma cu doua luni, pe prima pagina, un articol care indeamna populatia secuiasca la lupta cu arma in mana pentru infiintarea unui stat de sine statator in inima Transilvaniei. Articolul este semnat cu pseudonim, Zoltan Bedo, dar el ar apartine unuia dintre actionarii publicatiei, Albert Levente.

Articolul, intitulat "Cu capul sus, cu spatele drept", indeamna la "infiintarea unui stat de sine statator", "prin forta armelor". Din actionariatul societatii care editeaza ziarul fac parte Magyari Lajos, fost deputat UDMR de Covasna (mandatul 1992-1996) si consilier local la Sfantu Gheorghe in perioada 2004-2008 si Ferencz Csaba, vicepresedinte al Consiliului National Secuiesc, informeaza Gardianul, in editia online de vineri.

Articolul a atras atentia Serviciului Roman de Informatii. Traducerea articolului a fost expediata, joi, biroului de presa al SRI, purtatorul de cuvant al institutiei declarand ca va adopta o pozitie oficiala fata de acest aspect.

Pe de alta parte, senatorul UDMR Eckstein Kovacs a declarat ca o astfel de instigare la violenta reprezinta o enormitate.

De cand liderii UDMR si ai celorlalte organizatii maghiare din Transilvania folosesc expresia "autonomie teritoriala", cea mai mare parte a presei maghiare transilvanene (mai ales din judetele Covasna si Harghita) gazduieste constant articole de-o virulenta incredibila impotriva a tot ceea ce este romanesc.

In zonele unde maghiarii sunt mai putini din punct de vedere numeric, tonul articolelor si emisiunilor radio-tv este mai ponderat. Dar in Covasna si Harghita, tonul gazetelor de limba maghiara a devenit foarte vehement, aproape belicos.

Pana prin 2006, liderii si figurile marcante ale minoritatii maghiare vorbeau despre autonomia "culturala" ori "personala". De prin 2006-2007, se vorbeste explicit despre autonomie teritoriala.

Anul acesta, cotidianul de limba maghiara "Haromszek" a dat tonul trecerii la solicitari si mai radicale. Conform articolului, nu mai e la moda revendicarea autonomiei teritoriale. Ungurii din Romania sunt indemnati acum sa ceara "autodeterminare".

Pentru ca, prin autodeterminare, "popoarele isi pot decide liber statutul politic, adica poarta in sine si dreptul alegerii libere a regimului politic. Adica dreptul infiintarii unui stat de sine statator". Daca majoritarii nu sunt de acord, ii asteapta: nesupunerea civica sau chiar lupta armata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#secui, #autodeterminare, #autonomie teritoriala , #stiri politice