Ganduri despre Auschwitz de la Iohannis, Ponta si Elena Basescu

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 13:33
4912 citiri
Ganduri despre Auschwitz de la Iohannis, Ponta si Elena Basescu
Foto: Facebook/Victor Ponta

Personalitati politice din tara noastra, dar si din Europa au transmis marti mesaje cu ocazia Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la 70 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagarul de exterminare de la Auschwitz.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a decorat cativa dintre supravietuitorii romani ai Holocaustului, mentionand ca amintirea tuturor victimelor "ramane cu noi ca un avertisment dureros al istoriei".

Amintiri terifiante de la Auschwitz: Tipetele puternice deveneau incet-incet scancete, apoi doar tacere

"Astazi se implinesc 70 de ani de la eliberarea detinutilor din lagarul de exterminare de la Auschwitz. Am acordat Ordinul National 'Serviciul Credincios' in grad de Cavaler catorva dintre supravietuitorii romani. Prin ceremonia de decorare de astazi, care va avea loc la Palatul Cotroceni, aduc un omagiu plin de respect tuturor victimelor Holocaustului din al Doilea Razboi Mondial. Amintirea lor ramane cu noi ca un avertisment dureros al istoriei", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

La randul sau, premierul Victor Ponta a povestit ca, in urma cu trei ani, a vizitat lagarul Auschwitz, care acum este muzeu, iar impresia cu care s-a intors de acolo "a fost una zguduitoare".

"27 ianuarie este un moment cu o semnificatie aparte, fiind marcata Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 70 de ani de la eliberarea lagarului nazist de la Auschwitz-Birkenau. In 2012 am vizitat actualul Muzeu de pe teritoriul Poloniei, in semn de respect fata de memoria vietilor nevinovate pierdute in acea perioada tragica, iar impresia a fost una zguduitoare, pe care o voi purta cu mine toata viata.

Omenirea nu trebuie sa uite niciodata aceasta pagina tulburatoare a istoriei. Respectul pentru diversitate, toleranta si libertatea sunt valorile care pot preveni asemenea episoade intunecate ale destinului, iar ele nu trebuie incalcate niciodata. Lupta pe care azi o ducem impotriva extremismului este una cat se poate de reala si o vom castiga doar prin solidaritate si intelegere, prin combaterea antisemitismului, xenofobiei si discriminarii, prin dorinta de a construi o societate mai buna si mai unita", a scris pe Facebook Victor Ponta.

De asemenea, europarlamentarul Renate Weber a subliniat ca "nu avem voie sa uitam Holocaustul", in timp ce Daciana Sarbu a postat o fotografie cu Auschwitz, care comemoreaza 70 de ani de la eliberarea din lagarul nazist.

"Ororilor nazismului le-au cazut victime peste sase milioane de evrei si un milion de romi. Fata de aceste victime, avem obligatia sa nu uitam si sa nu permitem ca o astfel de tragedie sa se mai repete.

Trebuie sa dam dovada de mai multa toleranta cand vine vorba de semenii nostri, mai ales intr-o perioada in care putem vedea cum atitudinile extremiste si xenofobe iau amploare in toata Europa", a scris pe Facebook si Elena Basescu.

"Astazi se implinesc 70 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagarul de la Auschwitz-Birkenau. Ziua de 27 ianuarie a devenit Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului in urma rezolutiei adoptate la 1 noiembrie de Organizatia Natiunilor Unite", a notat pe Facebook si europarlamentarul Damian Draghici.

Referiri la atentatele din Paris

Totodata, presedintele Parlamentului European Martin Schultz a spus ca Auschwitz a fost "cea mai mare nenorocire a civilizatiei din istoria omenirii", potrivit unui comunicat al PE.

Atacurile din Franta, posibil preludiu la un val de atentate in Europa?

"Evreii din Europa inca isi mai fac griji pentru siguranta lor. E ceva ce ar trebui sa ne sperie, dar este necesar sa si invingem aceasta teama", a spus acesta. Referindu-se la atentatele teroriste din Paris, printre care si la un magazin evreiesc, Schultz a adaugat: "Trebuie sa ne asiguram ca aceasta ura nu devine contagioasa".

Pe 27 ianuarie 1945, lagarul de concentrare de la Auschwitz a fost eliberat de catre soldatii sovietici. Infiintat de nazisti in 1950, Auchwitz a devenit cel mai mare lagar al mortii, unde peste 1,1 milioane de oameni au murit.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta Auschwitz, #Iohannis Auschwitz, #Ponta Holocaust, #Iohannis Holocaust, #victime Holocaust, #eliberare Auschwitz , #politica externa