Ziua Z a PSD. O propunere in cunostinta de cauza? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 30 Iunie 2015, ora 06:20
9320 citiri
Ziua Z a PSD. O propunere in cunostinta de cauza? (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

In mod paradoxal, nu cred ca principalul scop al votului de astazi din Parlament este numirea unui nou sef SIE. Sigur, acesta ar putea fi rezultatul imediat.

Dar cred ca votul are ca principal scop sa forteze la limita actuala majoritate, sa testeze si, eventual, sa confirme o noua majoritate parlamentara. In ipoteza confirmarii, este posibil sa urmeze efecte cu mult mai ample ale testului de astazi.

Nu cred ca dl Ungureanu este o propunere nefericita pentru sefia SIE. A mai fost director al acestei institutii, intr-un mandat fara incidente sau scandaluri. Are asadar experienta necesara pentru a-si relua pozitia de dinaintea intrarii in aventura politica a ultimilor trei ani.

Nu stiu cat de incantat este insa dl Ungureanu de acest deznodamant de cariera, avand in vedere ca vadise ambitii cu mult mai mari decat o resemnata revenire in pozitia de start, oricat de onorabila ar fi ea. In opinia mea, revenirea la SIE pare un premiu de consolare care ii reteaza insa drumul politic, de aceasta data, ma tem, definitiv, pentru ca nu poti sa tot dansezi intre cele doua lumi.

Fapt este ca, propunandu-l, probabil ca dl Iohannis a fost constient ca ofera PSD o solutie absolut inacceptabila, fundamental diferita de aceea pentru sefia SRI. O propunere parca anume facuta sa nu dea optiuni PSD si care sa faca pasul in lateral al lui Gabriel Oprea, in afara coalitiei, de o gravitate pe masura furiei PSD.

Asadar, la ce ne puteam astepta astazi?

PSD, constient de faptul ca la vot nu are cum sa nu piarda, incearca sa forteze o lipsa de cvorum. Ea nu cred ca este menita atat sa-l blocheze pe MRU, cat sa opreasca bulgarele politic, adica vadirea unei noi majoritati.

Si cel mai grav ar fi ca aceasta noua majoritate sa arate nu numai pierderea UNPR. Ar putea sa arate si pierderi din randul PSD.

UNPR de-abia a absorbit PP-DD ocazie cu care Gabriel Oprea a anuntat ca partidul are usile deschise. Larg deschise, as adauga eu, cat sa intre pe ele pana la milionul de membri la care viseaza generalul.

De partea cealalta, avem un PSD parasit de presedintele-premier, dus cu genunchiul la Bosfor, si, mai rau decat atat, intr-o crunta si fara precedent criza de lideri. Nu e nimeni pe acolo cu o statura necesara care sa preia fraiele PSD si sa ii dea o directie. Care nu e deja prin puscarie e deja cu un picior acolo, care in ancheta, care in proces, care condamnat in prima instanta, care de-abia eliberat.

Daca a ajuns dna Plumb, cu tot respectul, sa fie sefa interimara peste partid, e clar ca situatia e grava. Dl Zgonea inteleg ca este acuzat de tradare la randul sau. Si cum si dlui Maior iata ca i-a fost semnat decretul de trimitere departe, departe unde nu e nici durere, nici intristare politica, se duce si ultima ipotetica solutie alternativa pentru PSD.

Pesedistul de rand are toate motivele sa fie debusolat. Iar oamenii debusolati o pot lua unde vad cu ochii. Care spre Oprea, care spre Geoana, dupa gust, ma gandesc.

Asa ca votul de azi ar putea arata si ce a mai ramas din PSD-ul degringolat si care este inclinatia spre tradare in interiorul sau. Nu cred ca social-democratii vor sa dea acest prim test.

Si, apoi, oricat vrea Victor Ponta sa sustina ca pentru deciziile care exced guvernarea partidele din coalitie nu au niciun fel de conditionari, de facto, daca UNPR voteaza efectiv o propunere atat de indigesta pentru PSD, cum sa mai mearga inainte coalitia? Si inca avandu-l premier interimar pe Gabriel Oprea, cel putin doua saptamani cat Victor Pontra sta cu genunchiul in apa.

Deja se aud voci, in primul rand a dlui Dragnea, care spun ca PSD nu poate indura chiar orice umilinta si nu poate guverna in orice conditii.

Politic ar fi o situatie imposibila, accentuata de adversitatea vizibila si din avion dintre Gabriel Oprea si Calin Popescu Tariceanu, pentru care MRU, fostul sau ministru de Externe, este un subiect si mai dureros decat pentru PSD.

Asadar, daca PSD nu reuseste sa blocheze cumva exprimarea votului de azi prin lipsa de cvorum, cred ca ruperea actualei coalitii va fi foarte greu daca nu imposibil de impiedicat.

E drept ca ar putea primi o mana de ajutor din partea fostilor colegi de USL, cativa vechi liberali, in frunte cu Crin Antonescu, pentru care MRU pare la fel de greu de inghitit. Ramane de vazut daca vor putea fi struniti de conducerea liberala pentru a nu oferi PSD gura de oxigen dupa care tanjeste si pe care Victor Ponta a si cerut-o zgandarind repetat orgoliul celor care au rasturnat Guvernul Ungureanu.

In ziua in care a fost propus oficial la sefia SIE, MRU si-a exprimat absolut surprinzatoarea speranta ca propunerea "a fost facuta in cunostinta de cauza". Nu stiu la ce se referea domnia sa, dar eu ca cred ca in jocul politic al momentului propunerea a fost in totala cunostinta de cauza.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#MRU sef SIE, #UNPR PSD MRU SIE, #Mihai Razvan Ungureanu SIE , #SIE