Dezertarea electoratului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 30 Noiembrie 2008, ora 21:54
4795 citiri
Dezertarea electoratului

Evolutia acestui scrutin nu ne-a rezervat deocamdata nicio surpriza: prezenta la vot este mica, mult mai mica decat in urma cu 4 ani.

Pana la ora 14, votasera 19,84% dintre alegatori. In mediul urban prezenta este putin peste 18 %, iar in mediul rural 22%. In Bucuresti prezenta la ora 14 era 15,85%.

Asadar, dupa cum era de asteptat, cuvantul de ordine este apatie, mai ales in zona urbana si mai ales in randul electoratului cu studii medii si superioare. In traducere, clasa de mjloc nu se grabeste la urne, spre care s-au incolonat insa, disciplinati, pensionarii, alegatorii din mediul rural si cei cu cu studii minime. Bucurestiul este sub media pe tara.

Daca orele dupa-amiezii si ale serii nu schimba aceste procente, clasa de mijloc va fi guvernata 4 ani de zile de alesii pensionarilor si ai asistatilor social. Pentru ca asta uita absentii care-si sfideaza propriul drept de vot: validarea alegerilor de astazi nu depinde in niciun fel de prezenta la vot.

Scrutinul este validat si daca se prezinta doar trei alegatori, iar Romania va fi condusa de alesii celor trei. Puterea Parlamentului si a guvernului nu este proportionala cu prezenta la vot. Deputatii, senatorii si ministrii au exact aceleasi prerogative indiferent daca la alegeri se prezinta 10% sau 80% din alegatori. Nu puterea are de suferit, ci reprezentarea la putere.

Culmea este ca exact cei care acum cred ca fac un mare act de fronda absentand de la vot, clasa de mijloc adica, au cele mai mari motive sa se teama de viitor, sa fie atenti la ce decizii vor fi luate pentru ca ei au creditele cele mai multe si mai mari, ei au afaceri de mai mica sau mai mare anvergura, ei traiesc de pe urma economiei reale si nu sunt asistati in diferite forme de stat.

Pe de alta parte, partidele culeg acum ce au semanat, in avantajul sau dezavatajul lor. Culeg efectele felului in care si-au facut campanie, ale continutului mesajelor de campanie, ale felului in care si-au mobilizat electoratul, dar, mai ales, ale felul in care si-au ales candidatii.

Prezenta scazuta la vot este cu atat mai grava cu cat ea reprezinta un prim esec al votului uninominal, cat de uninominal este el. Noul tip de scrutin ar fi trebuit sa compenseze diminuarea interesului ca urmare a decalarii alegerilor prezidentiale. Ar fi putut si ar fi trebuit, dar, iata, nu s-a intamplat asa pentru ca in urma cu 4 ani pana la ora 14 votasera deja cu 8 procente mai multi alegatori decat anul acesta.

Oferta de candidati a fost foarte slaba, iar profilul multora dintre ei a fost de-a dreptul jignitor mai ales pentru cei mai informati dintre alegatori, adica exact cei care acum lipsesc de la vot.

Isi arata efectele, probabil foarte bine calculate in anumite tabere, si stabilirea total neinspirata a datei alegerilor tocmai in mijlocul unei minivacate de 4 zile. Nu era nevoie de geniu pentru a anticipa din ce categorie sociala si electorala fac parte cei care profita in general de zilele libere pentru a pleca de acasa.

Sigur, niciunul dintre aceste aspecte nu putea dinamita de unul singur prezenta la vot, insa cumulate ele au generat absenteismul masiv cu ale carui efecte ne vom "distra" 4 ani de zile "cu mult mai bine" decat in cele 4 zile de minivacanta indiferenta la munte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#alegeri electorale 2008, #prezenta la vot, #esecul votului uninominal , #uninominal