Struto-camila uninominalului cu lista (Opinii)

Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 13:22
5268 citiri
Struto-camila uninominalului cu lista (Opinii)
Foto: Arhiva

In absenta unei variante finale, putem doar specula pe marginea celor scapate in presa: jumatate dintre parlamentari sunt alesi uninominal, iar cealalta jumatate pe o lista ce-i contine pe cei ma bine plasati pe al doilea loc; jumatate din parlamentari alesi uninominal, iar cealalta jumatate pe o lista ce contine candidati separati. Amandoua modelele implica modificari de substanta in organizarea, desfasurarea si rezultatele scrutinelor.

1. Modelul uninominal compensat cu lista de candidati uninominali

In aceasta varianta, colegiile electorale pot ramane in cea mai mare parte aceleasi ca la alegerile din 2008. Asta daca nu intervine redesenarea lor pe argumentul scaderii populatiei asa cum a rezultat din recensamantul tocmai incheiat si numai daca rezultatele sale sunt luate in considerare. Caci reducerea numarului de parlamentari si Parlamentul unicameral, deci si modificarea Constitutiei, nu par sa mai fie de actualitate altfel decat la nivel declarativ.

Insa lista ce-i contine pe candidatii cei mai bine plasati de pe locul doi la votul uninominal introduce o problema majora, care poate perpetua cusururile vechii legi. Mai precis, sunt listati candidatii in functie de numarul de voturi primite intr-un colegiu electoral la gramada, atat pe circumscriptie (judet), cat si pe toata tara.

Acest sistem, desi elimina candidatii de pe locul 3, poate dezechilibra reprezentativitatea la nivel de circumscriptie electorala si este dependent de prezenta la urne. Corectia ar putea veni din renuntarea la coeficientul pe tara, ramanand valabil doar cel pe circumscriptie, insa asta nu rezolva efectul pervers al prezentei la urne din colegii.

2. Modelul uninominal compensat cu lista de candidati separati

Aceasta varianta creste importanta partidului fata de cea a candidatului, favorizand raporturile clientelare interne. Cel mai bine plasat in lista are si cele mai multe sanse de a fi ales. Totodata, dispare mecanismul coeficientilor, deoarece lista, cred eu ca asa ar fi logic, ar contine candidatii la nivelul circumscriptiei si nu la nivel de colegiu, care ar deveni astfel plurinominal si nici la nivel national, situatie in care ar creste dispersia voturilor, adaugand in consecinta un deficit de reprezentativitate.

In loc de concluzii

Necunoscand ce au in minte initiatorii si ceilati membri ai comisiei parlamentare privind sistemul de vot pentru alegerile din noiembrie, cum am spus in preambul, ramane la nivelul speculatiilor.

Cert este ca votul uninominal, compensat sau nu, este tipic sistemelor politice bipartidiste, in care se confrunta doar doi candidati. In sistemele multipartidiste, cum este cel romanesc, confruntarea electorala are loc intre cel putin patru candidati (in actuala configuratie politica parlamentara, cu USL, PDL, UDMR si UNPR).

Spre deosebire de votul majoritar absolut (in 2 tururi), votul majoritar relativ (intr-un singur tur) poate face departajarea dintre candidati cu mai putin de 50% + 1 vot, existand riscul ca o mare parte din voturile exprimate sa fie devalorizate. Cu deficitul de reprezentare de rigoare.

La fel de cert este ca votul mixt este tipic sistemelor parlamentare bicamerale, unde fiecare Camera are atributii specifice, reprezentare specifica si prin urmare este aleasa in chip diferit.

Modelul spre care se indreapta politicienii nostri isi doreste in acelasi timp sa compenseze deficitul de reprezentare politica al uninominalului, pastrand intact si sistemul parlamentar, unicul scop declarabil fiind acela al prezervarii candidaturilor privilegiate de partid in detrimentul unui sistem politic indeajuns de reprezentativ si functional incat democratia sa nu fie doar o forma fara fond. De unde si sintagma atasata: struto-camila. Si intr-aici se si indreapta reprosurile publice, mai mult sau mai putin explicit exprimate.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#vot uninominal lista, #sistem vot 2012, #algeri parlamentare 2012 , #uninominal