UDMR ataca uninominalul USL: Lipsa de democratie, distorsionarea vointei cetateanului

Marti, 08 Mai 2012, ora 15:19
4960 citiri
UDMR ataca uninominalul USL: Lipsa de democratie, distorsionarea vointei cetateanului
Foto: livenews.ro

Reprezentantii UDMR sunt de parere ca adoptarea sistemului de vot uninominal pur ar reprezenta o lipsa de democratie pentru Romania si distorsionarea vointei cetateanului.

Totodata, udemeristii sunt decisi sa atace decizia la Curtea Constitutionala a Romaniei, daca va trece de Camera Deputatilor, dupa ce, marti, Senatul a adoptat legea USL privind castigarea mandatelor de parlamentari de catre cei care obtin cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, este de parere ca, in cel mai bun caz, partidul pe care il conduce va pierde 8-9 parlamentari si ca vor fi pierderi preponderent in vestul, nord-vestul si nordul tarii.

"Nu stiu cati parlamentari va pierde UDMR, nu se poate face un astfel de calcul, fiindca nu stim daca colegiile uninominale vor fi redesenate sau nu. In cazul in care nu se atinge de colegiile actuale, vom pierde 2-3 senatori, 4-5 deputati, sunt conditii optime. Sunt asa de multi factori care influenteaza toata povestea asta, nu cred ca exista un om in tara asta care poate sa spuna cum se va intampla.

Dar vom pierde. Vom pierde pe cei care traiesc in judetele Arad, Brasov, Maramures, Cluj, chiar si Salaj si Bihor, Satu Mare este in pericol. In acest moment nu veti gasi un om care sa va dea o cifra exacta sau o estimare apropiata de ce se va intampla", a sustinut deputatul UDMR, pentru Ziare.com.

Toata lumea pierde!

Acesta a mai declarat ca "toata lumea va pierde" si ca votul exprimat va fi redirectionat in alta parte, catre alte partide. Totodata, liderul UDMR anticipeaza o distrugere a sistemului proporional si o distorsionare a vointei ceteateanului.

"Toata lumea pierde alaturi de UDMR, oamenii, cetatenii, cei care vor vota cu anumite formatiuni politice, cu anumiti candidati si care nu se vor regasi in Parlament. Asta inseamna ca votul exprimat nu se transforma in mandat acolo unde a fost intentia alegatorului, cetateanului, ci in alta parte.

Acesta este pericolul cel mai mare - distrugi sistemul proportional. Cel care va vota si candidatul nu va iesi pe primul loc, acel vot este pierdut, se duce catre alt partid. Este distorsionare totala a vointei cetateanului", crede Kelemen Hunor.

Atacul la CCR, o posibilitate

Nu in ultimul rand, deputatul UDMR a explicat ca, dupa ce proiectul va ajunge in Camera Deputatilor si va fi votat, exista o posibilitate luata in calcul de a ataca decizia la Curtea Constitutionala.

"(...) Sigur ca si aceasta este o posibilitate, este un instrument de a ataca la CCR. Vom analiza si vom lua o decizie, dar este una dintre solutiile la care ne gandim in acest moment. (...) In luna mai nu vorbim despre scenarii rele, sa le lasam pentru noiembrie. In mai vorbim in cel mai bun caz despre 10 iunie", a conchis presedintele UDMR.

Frunda: Nu este un sistem corect, proportional, se pierd voturi

La randul sau, senatorul Gyorgy Frunda nu a estimat cate locuri va pierde UDMR in Parlament, dar a apreciat ca sistemul nu este unul corect si nici proportional.

"Nu stiu exact cati parlamentari va pierde UDMR, asta depinde de multi factori, dar in mod cert grupul nostru va fi mic daca acest sistem va ramane viabil si nu este un sistem corect.

Toate sistemele corecte sunt proportionale si folosesc cuvantul 'corect' pentru ca, daca sistemul nu este proportional, inseamna ca o parte a populatiei tarii, a votantilor, nu sunt reprezentati, ca voturile lor se pierd.

Daca este sistemul simplu, uninominal, care s-a votat azi (marti - n. red.) in Senat, inseamna ca toate voturile care s-au dat unui candidat care nu castiga intrarea in Parlament sunt pierdute complet. Asta inseamna ca o buna parte a populatiei Romaniei, indiferent de etnie, religie sau sex, nu va fi reprezentata in Parlament. Acest lucru se numeste lipsa de democratie", a explicat senatorul UDMR.

USL, singurul castigator al sistemului uninominal

Parlamentarul udemerist a declarat ca toate partidele mici vor pierde, in timp ce USL va fi singurul castigator. In plus, nici minoritatile nu vor avea de pierdut, dar nici de castigat.

"Toate partidele mici, toate partidele care nu sunt pe val in conjunctura actuala, cu exceptia USL, toata lumea pierde. USL, pe sistemul asta, o sa aiba peste 60% (la alegerile palramentare - n.red.).

Minoritatile nu pierd, pentru ca ei trebuie sa aiba 10% din numarul de votanti pentru a obtine un loc in Parlament, ceea ce au obtinut de fiecare data. Pe ei nu ii afecteaza acest sistem, nici in plus, nici in minus. Le este indiferent", a afirmat Gyorgy Frunda, anuntand totodata ca decizia urmeaza sa fie atacata la Curtea Constitutionala, dupa ce va trece prin Camera Deputatilor, daca va fi cazul.

Senatorii au adoptat, marti, legea USL care prevede castigarea mandatelor de deputati si senatori de catre acei candidati care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar.

Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul intr-un singur tur, adoptata de Senat

Proiectul care modifica legea electorala astfel incat, la alegerile parlamentare, sa castige mandate de deputati sau senatori candidatii care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar, a fost adoptat marti in Senat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abtineri" si noua voturi "impotriva".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#UDMR vot uninominal pur, #vot uninominal adoptat Senat, #USL proiect vot uninominal , #uninominal