Uninominalul nu e panaceu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 28 August 2011, ora 14:15
3883 citiri
Uninominalul nu e panaceu (Opinii)

Sunt convinsa ca, in acest moment, trecerea la votul uninominal pur, intr-unul sau doua tururi de scrutin, ar fi solutia cea mai buna pentru Romania. In primul rand, pentru ca ar elimina aberatiile intamplate in 2008, cand perdanti ai scrutinului uninominal au intrat totusi in Parlament de pe locurile 2, 3 si chiar 4, prin redistribuire, in defavoarea castigatorului ramas fara mandat.

Asa ceva este de neconceput si de neexplicat. Si toate partidele au avut astfel de invingatori invinsi si invinsi invigatori. Este chiar ridicol ca, pe un uninominal curat, n-ar fi fost acum in Parlament chiar unul dintre liderii Opozitiei, Crin Antonescu.

Dar daca tot vrem un sistem mixt, el poate exista, ca in Germania de exemplu, unde uninominalul si lista coexista, dar altfel. Mai precis, omul da doua voturi, unul uninominal si unul pe o lista, separate. In Bundestag ajung apoi doar castigatorii fiecarui tip de scrutin, caci niciunde altundeva in lume perdantii nu sunt reciclati miraculos in castigatori in detrimanetul castigatorilor. Asta e inventie romaneasca.

Uninominalul autentic ar elimina nu numai posibilitatea ca votul din colegiu sa fie deturnat, ci si cel national, caci fara redistribuire intreaga configuratie a Legislativului ar fi fost alta, dupa alegerile din 2008, cu un PSD majoritar si un PNL aproape inexistent. Liberalii au fost, de altfel, marii beneficiari ai sistemului introdus, nu intamplator, de Guvernul Tariceanu. N-ar mai fi asadar posibil ca partidul care a castigat cel mai mare numar de voturi la nivel national sa nu aiba si cel mai mare numar de mandate.

Apoi, partidele ar trebui sa fie din ce in ce mai preocupate de calitatea candidatilor, lucru care s-a vazut si la recentele partiale, mai ales in Neamt, unde nu a castigat de fapt nicio formatiune, ci un om foarte bine ales pentru electoratul tinta. Asa ca, odata cu disparitia completa a listei, ar trebui ca si criteriile de impartire a candidaturilor pe colegii sa se schimbe. Si, ales cu adevarat uninominal, parlamentarul va fi cu siguranta cu mult mai apropiat de electoratul sau si mai independent de conducerea centrala a partidului.

Dar, dincolo de aceste avantaje certe, uninominalul nu trebuie idealizat, mai ales in Romania. El nu este solutia la toate problemele politicii romanesti. Nu este un panaceu. Caci acest sistem de vot va avea in Romania feudala si cel putin un efect pervers - va spori si mai mult forta baronului local, fie el primar sau presedinte de consiliu judetean.

Pe cat de independent va deveni de conducerea centrala, pe atat de dependent va deveni parlamentarul de baronul sau care ii va asigura, prin forta sa de locomotiva inclusiv fiananciara, victoria in colegiu. Comasarea alegerilor are, de altfel, ca principal scop tocmai valoficarea la maximum a acestor locomotive tot mai puternice. Dupa cum uninominalul nu va elimina mita si turismul electorale.

Sigur ca si pentru aceste bube exista leac. Dar el nu mai tine atat de o reforma politica, cat de una a mentalitatii electoratului. Caci parlamentarul dintr-un colegiu poate fi vasalul baronului doar daca acel colegiu este feuda baronului, si este asa doar daca oamenii accepta acest lucru. Caci si baronul acela este puternic pentru ca este votat presedinte de consiliu judetean sau primar.

Si daca n-ar mai fi votat? Si daca votul n-ar mai fi de vanzare pe o punga cu mancare? Daca n-ar mai fi nicio mana care sa ia punga, n-ar mai fi nici mana care sa o dea. Pana la urma, uninominalul autentic va avea succes doar atunci cand cei mai multi dintre alegatorii nu vor mai avea mentalitatea viciata de iobagi pe mosia jupanului si vor reteza cu mana lor, prin votul lor, aceasta putere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#dezavantaje vot uninominal, #reforma vot uninominal , #uninominal