Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Winkler: Sistemul de vot uninominal e falimentar

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 19:33
1684 citiri
Winkler: Sistemul de vot uninominal e falimentar
Foto:strasbourgconnection.radio3net.ro

Presedintele UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, transmite prin intermediul unui comunicat de presa, ca se impune schimbarea sistemului de vot uninominal, care si-a dovedit "falimentul", ducand la "feudalizarea" Romaniei, propunand inlocuirea lui cu un sistem mixt de vot cu compensare pe lista.

"Schimbarea, reformarea sistemului electoral pentru alegerile parlamentare trebuie sa figureze in programul pentru anul 2011 al oricarui partid", considera Winkler, in opinia caruia experienta ultimilor doi ani a demonstrat ca votul uninominal a fost un raspuns gresit la o problema reala.

"Problema reala era aceea a responsabilizarii politicienilor, a clasei politice fata de electorat, fata de societate (...) Cred ca nimeni nu poate demonstra ca votul uninominal in Romania a adus o mai mare responsabilizare a politicianului fata de electorat, o legatura mai buna intre politician si alegatori", puncteaza europarlamentarul UDMR.

Winkler este de parere ca doar cand selectia in interiorul partidelor se va face in baza unor criterii profesionale, doar cand partidele politice vor inceta sa utilizeze "criterii clientelare, bazate pe nepotism", in selectarea candidatilor sau pentru functii de demnitate publica, atunci va avea loc responsabilizarea clasei politice.

Europarlamentarul UDMR se declara un sustinator al votului proportional, considerand ca s-a ajuns la introducerea actualului sistem de vot si din cauza dorintei "obsesive" care se manifesta in randul tuturor partidelor politice de a ajunge sa conduca singure.

"Obsesia de a conduce singur, fara sa te consulti cu nimeni, este cea care printre altele ne-a dus in situatia de criza morala si politica in care suntem acum (...) La noi, mereu exista pericolul izbucnirii unei crize politice in Parlament, in Guvern pentru ca dorinta unui partid sau a unui politician nu este aceea de guverna bine intr-o coalitie solida, ci de a guverna singur, hotarat, autoritar. Eu cred ca este o dorinta distructiva", sustine liderul UDMR Hunedoara.

Feudalizarea Romaniei

Iuliu Winkler a aratat ca introducerea sistemului de vot uninominal nu a facut altceva decat sa contribuie la adancirea fenomenului de "feudalizare" in Romania, astfel ca parlamentarul ales in colegiu uninominal a ajuns sa fie doar "o anexa" si "un agent de influenta" al sefului local de partid.

Presedintele UDMR Hunedoara considera ca pentru consolidarea democratiei in Romania este nevoie de un sistem electoral proportional, declarandu-se impotriva sistemului electoral de tip premial, adaugand ca ar putea fi introdus chiar un sistem mixt cu compensare, in care o parte din parlamentari sa fie alesi uninominal, iar restul pe liste nationale.

"Un sistem mixt de vot cu compensare pe lista ar duce la echilibrarea intereselor locale cu cele nationale. Astfel se evita adancirea fenomenului de feudalizare, care ar avea efecte negative asupra alcatuirii regiunilor eficiente in Romania, asupra reluarii unei traiectorii profesionale a competentei Parlamentului Romaniei.

Pastrarea sistemului de vot uninominal va incuraja guvernarea prin asumarea raspunderii, prin ordonante de urgenta, va ajuta la degradarea in continuare a clasei politice, a actorilor politici, a influentei partidelor politice in Romania in sensul indeplinirii rolului social pe care partidele politice trebuie sa-l joace in Romania", sustine parlamentarul european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#schimbare sistem vot uninominal, #vot mixt lista, #vot uninominal, #Iuliu Winkler , #uninominal