Presa internationala - Porsche a primit aprobarea pentru intelegerea cu Qatar

Joi, 23 Iulie 2009, ora 09:03
1256 citiri
Presa internationala - Porsche a primit aprobarea pentru intelegerea cu Qatar

Porsche a deschis calea ca statul arab Qatar sa poata obtine o parte din compania germana producatoare de automobile de lux, inaintea construiriiunui grup integrat impreuna cu Volkswagen.

"Comitetul de supraveghere Porsche, in cadrul unei intalniri extraordinare, a oferit conducerii companiei dreptul de a perfecta discutiile cu Qatar Holding LLC avand ca obiect marirea capitalului Porsche", se arta intr-un scurt comunicat de presa al companiei, informeaza AFP.

Ceva mai devreme, Porsche anuntase ca va cauta o suplimentare a capitalului de cel putin 5 miliarde euro, fara insa sa precizeze sursele.

Decizia a fost luata la o intalnire a comitetului de supraveghere care a inceput cu o zi inaintea momentului in care era programata, in incercarea de a perfecta alianta istorica cu Volkswagen.

"Bazele pentru crearea unui grup intre Porsche SE si Volkswagen AG au fost, astfel, asezate", se rata intr-o declaratie de presa.

Aceste anunturi vin in linia planurilor pregatite pentru companie de proprietarul Porsche, Wendelin Wiedeking, care detin 51% din actiunile producatorului auto, de a plati, cel putin partial, datoriile de 10 miliarde de euro.

Wiedeking a dorit sa mentina independenta grupului sau care, insa, ar putea fi compromisa prin construirea unui grup integrat cu Volkswagen. Rapoarte de presa recente indicau posibilitatea ca Wiedeking sa renunte la rolul activ pe care il joaca in companie.

Cei 12 membri ai comitetului de supraveghere urmau sa analizeze cele doua propuneri concurente care vizeaza viitorul companiei.

Prima oferta a fost proiectata de catre conducerea Porsche si de catre Wiedeking. Aceasta consta in posibilitatea acosrdata statului din Golf sa preia o parte majoritara din Porsche si, totodata, sa preia si optiunile (de cumparare a unor actiuni) Volkswagen detinute de Porsche.

A doua oferta a venit din partea VW, care ar urma sa cumpere principalele activitati de productie auto ale Porsche, Porsche devenind astfel o marca VW, oferind si Qatar-ului posibilitatea de a investi in companie.

O intalnire a comitetului de supraveghere VW este programata pentru joi, la Stuttgart, ocazie cu care se vor discuta variantele de preluare.

Cele doua grupuri au fost strans legate inca din ianuarie, cand Porsche a achizitionat aproape 51 procente din actiunile VW, cel mai mare producator auto din Europa.

Porsche, insa, sub povara datoriilor, a abandonat in mai planul de a obtine controlul asupra VW si asupra rezervelor sale consistente de lichiditati, iar acum trebuie sa gaseasca alte surse de finantare.

Landul german Saxonia de Jos, care detine 20 de procente din VW si detine si un drept de veto in privinta deciziilor strategice, s-a interpus intre Porsche si lichiditatile VW.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Porsche, #Qatar, #VW, #preluare, #criza financiara , #stiri Porsche