Discutii avansate despre restructurarea datoriei grecesti - Presa internationala

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 10:02
1701 citiri
Discutii avansate despre restructurarea datoriei grecesti - Presa internationala

Pentru prima data in ultimele luni liderii europeni accepta sa vorbeasca deschis despre restrucutrarea datoriilor grecesti; presiunile pentru demisia sefului FMI sunt in crestere, oficiali americani de varf considerand ca nu mai este in pozitia de a conduce Fondul, iar Rusia redeschide negocierile pentru exploatarea rezervelor de petrol din zona arctica - acestea sunt principalele subiecte ale presei economice internationale de miercuri.

Liderii europeni au admis faptul ca reprogramarea dobanzilor la imprumuturile acordate Greciei este realizabila insa au insistat pe faptul ca acest lucru presupune ca Grecia sa arate vointa politica de a implementa reformele financiare solicitate.

Varianta cea mai probabila pentru reglarea situatiei este extinderea maturitatii la datoriile Greciei - aspect la care presedintele consiliului ministrilor de Finante ai zonei euro, Jean-Claude Juncker, se refera prin "restructurare usoara", informeaza Financial Times.

"Daca Grecia reuseste sa adopte toate aceste masuri necesare dar neplacute, atunci putem vedea in ce masura este posibila o restructurare a datoriei grecesti", a prezentat Junker conditiile, afirmand totusi ca se opune unei restructurari standard a datoriei.

Liderii europeni au ezitat pana in prezent sa vorbeasca despre restructurarea datoriei grecesti, de teama ca aceste discutii sa nu afecteze capacitatea Greciei de a obtine fonduri prin intermediul pietelor internationale, in conditiile in care riscul restructurarii poate trimite in sus dobanzile pe care le solicita investitorii.

Presiuni pentru demisia lui Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn are parte de o presiune in crestere pentru a-si da demisia din fruntea FMI, dupa ce a fost arestat pentru tentativa de viol, in conditiile in care unii politicieni francezi se arata revoltati cu privire la modul in care este tratat de catre autoritatile americane.

Lupta pentru succesiunea la sefia Fondului s-a incins in momentul in care China, Brazilia si Africa de Sud au contestat dreptul Europei de a mentine local postul de conducere al unei institutii care este esentiala pentru economia globala, noteaza Reuters.

Oficialii FMI au declarat ca nu au putut pastra legatura cu seful lor de la momentul arestarii. Voci din cadrul FMI considera ca ar fi ideal ca Strauss-Kahn sa-si dea demisia, asta din cazua ca bordul de conducere, compus din 24 de membri, bord care are autoritatea de a-l demite, nu este unanim in aceasta directie.

Oficialii americani insa, cum este cazul secretarului Trezoriei americane, considera ca nu este in masura sa mai conduca institutia, din cauza ca este in inchisoare. Motiv pentru care, data fiind importatna coordonarii Fondului in actualul moment de criza a debitelor in Europa, ar trebui sa-si dea demisia.

Se reiau discutiile pentru petrolul arctic din Rusia

Esecul aliantei dintre Rusia si compania petroliera britanica BP repune in discutie pentru industria de profil oportunitatea exploatarii rezervelor existente in zona arctica.

Royal Dutch Shell, Exxon Mobil si Chevron sunt principalii candidati la un parteneriat cu Rosneft, compania petroliera de stat a Rusiei, parteneriat pentru exploatarea rezervelor de petrol din Marea Kara, informeaza Bloomberg.

Negocierile dintre BP si Rosneft, care au durat patru luni, aveau ca miza, pe langa un schimb de actiuni in valoare de 7.8 miliarde dolari, exploatarea a 15 miliarde de barili de petrol, ceea ce echivaleaza cu productia de petrol a SUA pe 5 ani.

Companiile petroliere se lupta pentru astfel de oportunitati, in conditiile in care guvernele locale ale zonelor petroliere nu ofera, in mod normal, accesul la aceste resurse considerate strategice.

Rusia, care este cel mai mare producator de petrol la nivel mondial, a cautat sa obtina astfel de parteneriate cu companiile de profil pentru a exploata acele zone care necesita investitii mai mari de tehnologie si capital decat rezervele de petrol din Siberia.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#criza datorii suverane, #criza Grecia, #succesiune FMI, #efecte arestare DSK, #petrol Rusia , #stiri PRE
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Incurajati de Occident, adusi in centrul atentiei cu ocazia organizarii Olimpiadei de la Atena, grecii...