Exista si o parte plina a paharului?

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Sambata, 31 Decembrie 2016, ora 19:35
7402 citiri

Tocmai mi-am depus juramantul ca deputat de Neamt. Acusi se termina anul 2016. De vreo cateva zile ma tot gandesc la cum a fost anul acesta si parca imi este destul de greu sa il definesc.

Am un sentiment ciudat de neimplinire care vine din asteptari prea mari. Asteptari prea mari privind generatia mea. Sunt nascut in '87. As fi crezut ca dezamagirea care dupa dezastrul de la Colectiv a cuprins mai pe toti tinerii s-ar fi putut concretiza intr-o schimbare radicala a clasei politice.

Cred ca am avut ori asteptari prea mari, ori o speranta nejustificat de mare intr-o miscare ce nu ar fi putut sa genereze atat de multa schimbare pe cat am fi avut noi nevoie.

Acestea fiind spuse, am toate motivele sa fiu dezamagit. Avem o majoritate parlamentara PSD care impreuna cu ALDE si UDMR pot oricand sa creeze crize politice profunde sau pur si simplu pot sa faca aproape orice miscare dupa bunul lor plac. Nici nu mai comentez. Avand scrise alb pe negru aceste esecuri ale anului 2016, se pare ca a fost un an destul de trist. De fire sunt totusi optimist si dupa ce v-am impartasit aceste dezamagiri incerc sa vad partea plina a paharului.

Anul 2016 a fost un an electoral. Am fost dezamagit de faptul ca au fost alegeri locale dintr-un singur tur. Aceasta miscare a paralizat pur si simplu sansa de a schimba conducerea administratiei locale. Dar pe langa aceasta observatie negativa, nu am cum sa nu impartasesc cu voi toti si marea mea bucurie a acestui an si anume legea electorala pentru alegerile parlamentare. Nu este perfecta. Nu da sanse egale de participare fiecarui actor politic, dar facand un bilant al saltului de calitate la care am asistat in acest an, spun cu mana pe inima ca legea electorala a fost pentru mine revelatia anului.

Nu sunt nici jurist, si nici expert in legi electorale. In 2016 am participat pentru prima data intr-o campanie electorala. La alegerile locale in calitate de manager de campanie, la alegerile parlamentare in calitate de candidat. Pentru ca nu am mai facut campanii electorale inainte, nu am cum sa compar experinta de anul acesta cu ceva din trecut.

Ce pot compara este experienta de alegator si spectator al campaniilor trecute si implicare mea in campaniile de anul acesta. Poate ca nu este tocmai corect sa compar aceste doua calitati, dar este singura modalitate de a face o analiza a perceptiei mele asupra celor doua lumi diferite create de catre cele doua tipuri de legi electorale.

Atunci cand am decis sa ma implic politic, una dintre surorile mele nu a privit cu ochi buni alegerea mea. Avea experienta oamenilor care faceau politica in anii '90, iar in viziunea ei, preocuparile politice (mai ales in mediul rural) erau dintre cele mai josnice posibile. Oameni care se certau in campanie si nu isi mai vorbeau cu anii, tarani care se luau la bataie pe camp datorita impartirii pamantului imediat dupa aparitia legii reimproprietaririi, zile intregi petrecute in crasma satului, manifeste aruncate in ograda contracandidatilor, sau pur si simplu rusinea adolescentilor care erau arati cu degetul la scoala din cauza faptului ca parintii lor nu votau cu candidatul preferat de majoritate.

Daca aceste lucruri nu s-au intamplat in 2016, se datoreaza cu siguranta progresului general al societatii si al comunicarii intre oameni si nu legii electorale. Asadar cred ca in primul rand vorbim despre calitatea umana superioara a romanului interesat de politica. Spun asta din perspectiva omului care nu a mai facut politica pana in 2016, si care indiferent de rezultatele alegerior locale si parlamentare, crede ca implicarea politica se merita indiferent de rezultate, tocmai pentru ca exista o generatie de tineri care crede ca implicarea politica este cool.

Legea electorala folosita anul acesta (in ciuda insuficientelor ei) a gasit un teren fertil care a ajutat-o sa dea roade. Pe langa faptul ca au fost oameni deschisi si destul de maturi din punct democratic care sa o foloseasca, a venit cu o multime de elemente care favorizeaza democratia. Voi enumera cateva:

1. Transparenta financiara. Legea electorala actuala permite restituirea sumelor investite in campania electorala daca acestea sunt facute in mod transparent. Adica dintr-un cont special, de catre un mandatar financiar care face platile in numele candidatului sau a filialei judetene a partidului.

Cum fiecare candidat ce investeste bani doreste sa ii si primeasca inapoi, se impune o respectare cu strictete a principiului transparentei. Exista si un prag de finantare alocat fiecarui candidat. Adica nu poti sa pompezi in campanie cat de multi bani vrei. Este o limita. Se poate trisa bineinteles, dar cum orice minciuna are picioare scurte, se triseaza mai putin decat s-a facut pana acum, iar aproape orice om care vrea sa isi puna economiile la bataie pentru cauza democratiei are garantia ca i se vor restitui acesi bani - bineinteles, daca respecta conditiile cerute de lege.

2. Afisajul electoral. Pana acum, fiecare partid sau candidat putea sa-si croiasca afise cat se poate de mari. Mari de 20 de metri, daca isi permitea. Acum nu mai este asa. Fiecare candidat are posibiliatea de a-si tipari afise (care trebuie sa aiba inscriptionate tirajul, codul CUI si tipografia unde au fost tiparite), cu conditia ca aceste afise sa nu fie mai mari decat aproximativ de marime A3. Este o mare realizare aceasta restrictionare a mesajului electoral in spatiul public.

Pe langa faptul ca se facea multa risipa si nu era nicio randuiala in grafica folosita, locul si durata expunerii materialului, cetateanul era la propriu agresat de omniprezenta materialelor electorale. Uite ce frumos e cand te poti informa asupra canidatilor doar din micile afise lipite pe afisierele puse la dispozitie de catre primarii. E mai ordonat, e mai respectuos fata de cetatean si fata de spatiul public.

3 Lipsa pomenilor electorale. E mai putin important ca se mai pot specula in continuare zilele orasului, onomastica si aniversarea primarului in functie care candideaza din nou. Este limpede ca o campanie care interzice spectacolele electorale, galetile, berea, si micii dati gratis aduce schimbari majore in calitatea competitiei electorale.

Si mai lipmede este ca oricat de mult am astepta, nu vom avea niciodata legi electorale perfecte: am vazut strecurate calendare pe spatele unui material de publicitate din partea PSD si am vazut si esarfe galbene impartite la adunari electorale organizate de care PNL. Va mai dura ceva timp pana cand si aceste reminescente de pomana electorala vor disparea. Grosul pomenii este de fericita amintire si acest lucru ar trebui sa ne bucure pe toti.

Faptul ca legea electorala este marea schimbare pe care ne-a adus-o anul 2016 nu inseamna ca este legea perfecta: avem alegeri locale dintr-un singur tur, partidele parlamentare sunt avantajate la tragerea la sorti pentru ordinea pe buletinele de vot, votul pe liste nu asigura intocmai calitatea candidatilor, dar totusi este mai bine decat in ultimii 8 ani de cand urmaresc fenomenul. Consider ca incheiem un 2016 mai castigat decat toti anii de pana acum. Nu trebuie sa omit si faptul ca am avut alegeri parlamentare organizate impecabil si cu fraude nesemnificative comparate cu ceilalti ani. A aprecia modul in care s-au defasurat alegerile parlamentare este altceva decat a simpatiza cu rezultatul din 2016.

2016 nu a fost cel mai darnic fata de romani, dar cred din inima ca legea electorala actuala face diferenta in construirea tinerei democratii din Romania. La nivel macro stam bine. Diavolul sta in detalii si se pare ca sora mea a avut dreptate: sunt o multime de oameni care nu au ce cauta in politica. Dar din pacate, acest lucru nu se poate regla nici de legea electorala si se pare ca nici electoratul nu este destul de sensibil sa penalizeze acest lucru. O vorba din popor spune ca nu aduce anul ce aduce ceasul.

Este mult adevar in aceste cuvinte. Am trait euforic cu gandul la beneficiile legii electorale si la faptul ca nu va trebui sa imprumut bani sau ma ingrop in obligatii pentru a candida la alegerile parlamentare, dar nu as fi crezut ca la sfarsit de decembrie as mai putea citi amenintari cu supendarea presedintelui.

Sora mea stie ea ce stie.

La multi multi ani tuturor celor care indraznesc sa mai spere in schimbare, dar si celor care cred ca putem vota aceleasi fete cu speranta ca se vor schimba.

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#anul electoral 2016, #bilant alegeri 2016 , #stiri PRE