Razboiul pentru DNA se incinge, miza e uriasa

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 13 Iulie 2008, ora 12:00
4848 citiri
Razboiul pentru DNA se incinge, miza e uriasa

Se incinge batalia pentru DNA. Mai sunt doar cateva saptamani pana cand mandatul lui Daniel Morar va expira si urmeaza fie o reconfirmare, fie o inlocuire.

Schimbarea sau reconfirmarea va fi precedata, pe 23 iulie, de prezentarea raportului Comisiei Europene privind justitia din Romania, document despre care deja se vorbeste cu mare pesimism, cat se poate de intemeiat de altfel, la Bucuresti. Este deja o certitudine ca raportul va fi critic si va recomanda continuarea monitorizarii Romaniei.

Va fi o palma, desigur, mai mica decat ar fi fost clauza de salvgardare, dar extrem de usturatoare avand in vedere ca este rusinos pentru o tara membru cu drepturi depline al UE sa aiba probleme atat de grave in justitie incat sa se impuna o astfel de masura.

In plus, cei cat de cat avizati stiu ca dezastrul nu e total, adica am scapat de clauza doar pentru ca, in acest moment, Comisia Europeana are destule belele cu Tratatul de la Lisabona pentru mai fi dispusa sa recunoasca si intreaga dimensiune a greselii facuta prin admiterea Romaniei.

Surse de la Bruxelles spun ca raportul va acuza in termeni duri, in primul rand, ineficienta luptei anticoruptie. Raportul va vorbi, se pare, despre procedurile privind imunitatea, despre deciziile Curtii Constitutionale, despre eschivele incununate de succes ale suspectilor de coruptie.

Acelasi raport spune insa ca DNA, in special, si parchetul, in general, sunt "campionii" luptei anticoruptie, singurii care incearca sa-si faca in mod real treaba, dar sunt impiedicati de factorul politic.

DNA, sub tunuri

De partea cealalta, in tara, DNA este deja supus unui atac cu mortiere dinspre CSM. Ancheta Consilului Superior al Magistraturii a ajuns la concluzia indubitabila ca DNA a dat presei celebrul film din cazul Remes.

Foarte posibil ca de acolo sa fi plecat scurgerea de informatii, dar DNA in general si in ansamblu nu putea sa dea nimanui niciun film. Cat timp inspectorii CSM nu au identificat o persoana anume din cadrul DNA care a comis fapta, raportul este necredibil si pare mai degraba un atac la imaginea procurorilor anticoruptie in bloc, decat rezultatul unei cercetari temeinice si obiective.

Este foarte posibil ca in perioada imediat urmatoare sa mai urmeze astfel de atacuri. Radu Mazare si Sorin Oprescu au trantit si ei pe masa DNA cate o plangere vizandu-i pe Traian Basescu si Adriean Videanu, plangeri cu valoare de test pentru independenta procurorilor.

Dilema lui Catalin Predoiu

Schimbarea la conducerea DNA este o miza uriasa pentru o mare parte din clasa politica. Deocamdata, dosarele de coruptie notorii au fost blocate procedural, dar este posibil ca asta sa nu tina la infinit. In plus, pot aparea - Doamne fereste! - dosare noi chiar inainte de alegeri. Asa ca, in fruntea DNA trebuie numit, nu-i asa, un om prietenos, cu care sa se poata negocia.

Procedura de numire incepe cu ministrul Justitiei, care face propunerea, si se termina cu presedintele, care o accepta sau nu. Nici unul dintre ei nu poate face numirea dorita fara acordul celuilalt.

Putem intelege acum mai bine miza razboiului pe portofoliul Justitiei, de la inceputul anului, dupa demisia lui Tudor Chiuariu. Probabil ca Norica Nicolai, om politic prin excelenta, n-ar fi avut nicio problema sa-l elimine pe Daniel Morar, chiar cu pretul blocarii DNA intr-un lung sir de propuneri si respingeri. Cazul ar fi ajuns cu siguranta la Curtea Constitutionala, unde nimeni nu poate sti ce s-ar fi intimplat.

Cu Catalin Predoiu, situatia este mult mai complicata. El este un profesionist independent politic, independenta pe care nu numai ca si-a afirmat-o dintr-un bun inceput, dar a si confirmat-o prin refuzul de a preda, cel putin deocamdata, Registul Comertului in mainile PNL.

Deocamdata, el a evitat sa afirme clar daca il va inlocui sau nu pe Daniel Morar: "Mai sunt cateva saptamani. O sa definitivam analizele pe care le facem. Avem mai multe lucruri de vazut. Nu pot sa raspund".

Dilema lui Catalin Predoiu e mare. Pe de-o parte, imperativele de partid impun, cu siguranta, inlocuirea lui Morar, de cealalta parte, nu poate ignora semnalele mai mult decat clare ale Comisiei Europene, de sustinere pentru actualul sef al DNA.

Cum nu pare sa aiba niciun fel de ambitii politice, Predoiu isi joaca acum prestigiul profesional si sunt convinsa ca asupra lui incep sa fie exercitate presiuni inimaginabile.

Deja a fost invocata scoaterea de sub urmarire penala a socrului sau, avocatul Dan Zamfirescu, in dosarul Banca Religiilor, ca presupus pret pentru mentinerea lui Morar.

Deocamdata insa, nimeni nu a adus argumente care sa dovedeasca sau macar sa sugereze netemeinicia NUP-ului asa ca, putem suspecta, in egala masura, o tentativa de intimidare a ministrului.

Cat despre Daniel Morar, cu siguranta acesta este foarte departe de perfectiune, dar intre Comisia Europeana care-l lauda si clasa politica de Bucuresti care-l demonizeaza, cine vi se pare mai credibil si dezinteresat?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#alegeri, #razboi, #DNA, #Catalin Predoiu, #miza, #Daniel Morar , #Daniel Morar