Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Kovesi i-a trimis lui Predoiu cererea de revocare a procurorului Voinea

Luni, 27 Octombrie 2008, ora 15:16
1591 citiri
Kovesi i-a trimis lui Predoiu cererea de revocare a procurorului Voinea

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, i-a trimis, luni, ministrului justitiei, Catalin Predoiu, cererea de revocare a adjunctului Sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, cel care s-a ocupat de dosarele Revolutiei si Mineriadei.

Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, pentru NewsIn, ca solicitarea este insotita de o expunere de motive, document in care au fost preluate principalele constatari ale raportului de control al CSM la Sectia Parchetelor Militare.

Ministrul Predoiu trebuie sa analizeze solicitarea procurorului general, dupa care, daca exista motive de revocare, trebuie sa ceara un aviz consultativ din partea Sectiei de procurori a CSM. Solicitarea este trimisa ulterior sefului statului, care poate accepta sau nu cererea de revocare din functie a lui Voinea.

Intre timp, Sectia pentru procurori a CSM a fost sesizata, vineri, 24 octombrie, de Comisia de disciplina pentru procurori in cazul lui Dan Voinea, adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, pentru abateri disciplinare in execitarea functiei.

Potrivit lui Kovesi, Inspectia judiciara nu a consemnat mai multe aspecte sesizate, si anume, tergiversarea dosarelor Revolutiei si Mineriadelor, precum si o rezolutie de incepere a urmaririi penale care nu a fost trecuta in registru.

Dosarul Mineriadei, in care a fost cercetat Ion Iliescu pentru moartea si ranirea unor persoane in 13-15 iunie, ar fi stat 7 luni in nelucrare, inainte de a fi declinat procurorilor civili. Vinovate pentru aceste nereguli ar fi fost conducerile care s-au succedat la sefia Sectiei Parchetelor Militare, in opinia procurorului general.

Dupa ce a dispus infirmarea rezolutiei de incepere a urmaririi penale pentru fostul presedinte Ion Iliescu, Codruta Kovesi a cerut CSM un control pe fond asupra activitatii procurorilor militari.

Potrivit acesteia, procurorul militar Dan Voinea i-a prezentat lui Ion Iliescu o alta invinuire decat cea pentru care a inceput urmarirea penala.

"Urmarirea penala s-a inceput pentru o stare de fapt, iar dumnealui a prezentat invinuitului o alta invinuire si alta stare de fapt. Practic, invinuitul din acest dosar nu a luat la cunostinta faptele pentru care a fost invinuit", a declarat Kovesi.

Ion Iliescu a fost pus sub invinuire, prin rezolutia din 19 iunie 2007, sub acuzatia ca la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane.

La controlul CSM, realizat in urma cererii procurorului general, au fost gasite 285 de dosare neinchise din 1990. Inspectorii sustin ca unul dintre motivele care au dus la intarzierea dosarelor este managementul defectuos.

Dan Voinea a detinut, intre anii 1997 si 2000, sefia Sectiei Parchetelor Militare. Voinea este cel care s-a ocupat de dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 si de cel al Revolutiei din decembrie 1989.

Şeful Serviciului de informaţii militare din Israel demisionează după jumătate de an de la atacul Hamas din 7 octombrie FOTO VIDEO
Şeful Serviciului de informaţii militare din Israel demisionează după jumătate de an de la atacul Hamas din 7 octombrie FOTO VIDEO
Generalul Aharon Haliva, șeful Serviciului de Informaţii militare israelian, şi-a prezentat demisia din cauza responsabilităţii pe care o are în eşecul de a preveni atacul fără precedent...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#procuror, #general, #Predoiu, #cerere, #revocare, #Dan Voinea , #Laura Codruta Kovesi