Predoiu: Protestul magistratilor a inceput spontan si ar putea sa se opreasca la fel

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 17:15
2774 citiri
Predoiu: Protestul magistratilor a inceput spontan si ar putea sa se opreasca la fel
Foto: Antena 3

Protestul magistratilor a inceput spontan si, cel mai probabil, se va termina la fel, si-a exprimat speranta, luni, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, la finalul unei noi serii de negocieri cu magistratii.

"Asa cum protestul a inceput spontan, asa ar putea sa se opreasca. O atitudine rezonabila ar fi aceea de a anula aceste proteste. Dar cred ca se rezolva printr-un mod mai mult decat rezonabil prin acest proiect de lege", a declarat Predoiu dupa cea de-a doua videoconferinta pe tema legii unice de salarizare, care a avut loc la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Totodata, seful din fruntea Justitiei a amintit ca protestul magistratilor este unul pe cat de ilegal, pe atat de inutil tocmai pentru ca "tot se putea obtine s-a obtinut. Mai mult decat e in grila nu se poate obtine, de asta protestul este inutil".

Catalin Predoiu a dat asigurari ca reprezentantii Ministerului de Justitie vor continua eforturile pentru imbunatatirea calitatii sistemului judiciar si ca aceste eforturi nu se vor opri dupa ce momentul protestului va fi depasit. Nu in ultimul rand, ministrul a apreciat ca "problema salarizarii este doar una din problemele structurale sle sistemului judiciar".

Ministrul Justitiei, Catatlin Predoiu, s-a intalnit, luni, cu presedintii instantelor si prim-procurorii parchetelor din tara, sa discute despre felul in care au evolat negocierile purtate pe legea unica a salarizarii. Videoconferinta de luni, care a durat doua ore si jumatate, este a doua organizata la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Luni la pranz, reprezentantii magistratilor au anuntat ca solicita comisie parlamentara pentru analiza situatiei din justitie. Forumul Judecatorilor pentru o Justitie Europeana, format din mai multe asociatii, a depus, luni, la Camera Deputatilor si Senat o cerere de infiintare de comisii speciale, care sa analizeze situatia justitiei si sa gaseasca solutii pentru rezolvarea lor, a declarat presedintele AMR, Mona Pivniceru.

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania a spus ca Forumul Judecatorilor pentru o Justitie Europeana, format din Uniunea Nationala a Judecatorilor din Rustitie, AMR, Reteaua Nationala a Adunarilor Generale si Asociatia Procurorilor, le mai cere parlamentarilor sa faca un pact pentru justitie, iar la discutii sa fie chemate si asociatiile magistratilor.

Presedintele CSM, Virgil Andreies, a avansat si el, saptamana trecuta, ideea semnarii un pact intre toate puterile statului in ceea ce priveste statutul magistratului.

Un pact pentru justitie a fost propus, insa, din aprilie, de ministrul Catalin Predoiu. Pactul National pentru Justitie ar fi trebuit sa garanteze indeplinirea unor obiective, indiferent de evolutiile politice si economice interne, si sa vizeze problema Codurilor, a salarizarii si evaluarea Comisiei Europene, potivit declaratiilor de atunci ale ministrului.

Vineri, vicepresedintele CSM, Bogdan Licu, a declarat ca in noua propunere a magistratilor insusita de Consiliu, indicele minim de 4,25 a crescut la peste 8: "Ca orice cetatean din tara asta, vor cat mai mult la salariu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#magistrati protest termina spontan ilegal, #protest lege unica salarizare, #sistem juridic Catalin Predoiu protest , #magistrati