Predoiu: Se cauta solutii pentru sporurile magistratilor

Luni, 20 Iulie 2009, ora 15:09
1603 citiri
Predoiu: Se cauta solutii pentru sporurile magistratilor

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat luni, la finalul sedintei coalitiei, ca Executivul si-a reafirmat angajamentul de a plati sporurile restante ale magistratilor si ca Ministerul de Finante va analiza posibilitatea de suplimentare a fondurilor pentru bunuri si servicii.

"Au fost trei decizii politice, o prima decizie politica a fost aceea de a studia impreuna cu Ministerul de Finante posibilitatea de suplimentare a fondurilor pentru bunuri si servicii, cea de a doua decizie este legata de discutarea acestor sporuri in contextul noii legi a salarizarii si cea de a treia a fost de a mentine angajamentului de a achita hotararile judecatoresti care constata drepturi pentru trecut in cadrul legal existent deja in vigoare", a sintetizat Predoiu deciziile luate de liderii coalitiei.

Ministrul nu a putut preciza insa cand vor putea fi platite sporurile restante, marginindu-se sa mentioneze ca exista deja un angajament al Guvernului deja tradus in acte normative, respectiv OUG 71/2009. "Plata sporurilor restante depinde de ceea ce exista disponibil la buget", a mai explicat el. Catalin Predoiu a sustinut ca intentioneaza sa pastreze majoritatea sporurilor existente in viitoarea lege a salarizarii.

"In ceea ce priveste sporurile pentru viitor, ele nu pot fi discutate decat in cadrul bugetului de stat si pe termen lung in cadrul legii de salarizare unice pe sectorul bugetar, sigur ca obiectivul e sa conserv cat mai mult din aceste sporuri in noua lege de salarizare si pozitia mea e dictata de complexitatea muncii acestor oameni si de importanta muncii lor pentru societate...", a mai spus el.

Ministrul Predoiu a mai sustinut ca-si pune mari sperante in medierea pe care o va face presedintele Basescu intre magistrati si Executiv si i-a rugat din nou pe judecatori sa intre in sala de judecata.

"Pe baza discutiilor din coalitie fac deja un apel foarte ferm catre magistrati sa nu mai intrerupa activitatea din salile de judecata, obiectivul protestului care ar consta in semnalarea unor probleme deja cunoscute ale sistemului judiciar cred ca sunt atinse, disponibilitatea ministerului pentru dialog este aceeasi, iar in ceea ce priveste aspectele procedurale imi pun mari asteptari in medierea care urmeaza sa aiba loc probabil in aceasta saptamana", a conchis el.

Vicepremierul Dan Nica a declarat la randu-i ca decizia coalitiei a fost de a-i solicita ministrului Finantelor sa gaseasca "mijloacele necesare si resursele financiare necesare pentru asigurarea cheltuielilor de functionare pentru toate instantele de judecata si pentru parchete".

Dan Nica a spus ca drepturile restante vor fi platite, dar atunci cand vor fi bani. "Toate drepturile pe care magistratii le-au castigat prin hotarari judecatoresti sunt lucruri pe care nu le putem comenta. Sunt drepturi recunoscute, sunt drepturi care li se cuvin. Daca economia Romaniei ar fi avut venituri la bugetul de stat mari, probabil ca nu aveam aceasta discutie. (...) Problema este aceea a gasirii surselor financiare, ca trebuie sa iei de undeva acesti bani. Nu sunt bani, dar cand vor fi bani, ii vom plati. Asta trebuie sa stiti: cand banii vor fi la bugetul de stat, vom plati aceste lucruri pentru ca o hotarare judecatoreasca pentru noi este obligatorie si nu ne putem juca cu aceste lucruri", a explicat Nica.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, sambata, la Realitatea TV, ca luni va merge in Coalitie pentru a discuta despre raportul de pe 22 iulie, pe care l-a si citit de altfel, si despre problemele de finantare ale justitiei.

Predoiu a mai spus ca are acordul primului ministru, Emil Boc, pentru aceasta intalnire, adaugand ca este o cerinta mai veche a sa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#sporuri magistrati, #Catalin Predoiu magistrati , #magistrati