Catalin Predoiu: Romania a acceptat toti prizonierii trimisi de Italia

Luni, 23 Februarie 2009, ora 16:07
988 citiri
Catalin Predoiu: Romania a acceptat toti prizonierii trimisi de Italia

Autoritatile romane au recunoscut hotararile de condamnare ale detinutilor romani din Italia si au aprobat cererile de transferare a acestora la penitenciare romanesti, a declarat, luni, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Din cei 953 de romani condamnati in Italia la pedepse privative de libertate, autoritatile italiene au facut cerere de transferare in Romania pentru numai 57, iar toate cererile au fost aprobate, potrivit ministrului Justitiei, Catalin Predoiu.

"Transferarea unui detinut se poate face numai in urma unei proceduri de recunoastere a hotararii de condamnare pe teritoriul statului unde va fi transferat. Autoritatile au aplicat cu celeritate toate prevederile acordului de colaborare din 2003", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Ministrul Justitiei a subliniat faptul ca doar intr-o mica parte a cazurilor de cetateni romani condamnati in Italia, autoritatile au cerut ca acestia sa fie transferati.

"Nu a existat nicio situatie in care o hotarare de condamnare pronuntata de o instanta italiana sa nu fie recunoscuta in Romania", a mentionat Predoiu care a explicat ca "transferarea persoanelor condamnate este o forma de cooperare judiciara si se aplica de autoritatile judiciare ale celor doua parti, nu de Politie.

In prezent, atat in Romania cat si in Italia, transferarea persoanelor condamnate se poate face numai ulterior unei proceduri de exequatur, adica a unei proceduri de recunoastere a hotararii de condamnare emisa intr-un stat, pronuntata intr-un stat, pe teritoriul statului in care urmeaza sa se faca transferarea", a mai spus Predoiu.

In medie, procedura de transferare dureaza intre 4 si 5 luni. Predoiu a precizat ca, uneori, procedura este intarziata, deoarece documentatia care ajunge in Romania este incompleta.

Declaratiile ministrului Predoiu vin in conditiile in care in Italia au avut loc in weekend mitinguri de manifestare impotriva imigrantilor, organizate de formatiunea politica radicala "Forza Nuova".

Cetatenii si presa din Italia se declara nemultumiti de numarul mare de infractiuni violente comise de imigranti in aceasta tara, subliniindu-se faptul ca romanii comit cele mai multe violuri dintre toti imigrantii.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Catalin Predoiu, #hotarare condamnare romani, #Italia recunoscute Romania , #ministrul Justitiei