Ziare.com

Catalin Predoiu a discutat cu reprezentantii corpului diplomatic despre Legea ANI

Joi, 15 Iulie 2010, ora 18:31

   

Catalin Predoiu a discutat cu reprezentantii corpului diplomatic despre Legea ANI
Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a participat joi la o dezbatere informala cu reprezentantii corpului diplomatic acreditati la Bucuresti, organizata de Asociatia pentru Implementarea Democratiei, pe tema Legii ANI.

"Guvernul a reactionat prompt dupa decizia Curtii Constitutionale nr.415 din 14 aprilie 2010 si a elaborat un proiect de lege menit sa restabilizeze ANI, in acord cu angajamentele Romaniei in cadrul MCV si dispozitivul deciziei Curtii Constitutionale. Suntem in continuare pregatiti sa elaboram un proiect de Cod de Integritate care sa unifice legislatia in domeniul conflictelor de interese si a controlului averilor, prin care sa consolidam statutul si atributiile ANI," potrivit declaratiei ministrului Catalin Predoiu, citata intr-un comunicat al MJ.

Potrivit reprezentantilor MJ, la dezbatere au participat si reprezentanti ai partidelor politice parlamentare, respectiv Toni Greblam din partea PSD si Tudor Chiariu de la PNL, precum si consilierul prezidential Catalin Avramescu si secretarul general al ANI, Horia Georgescu.

Presedintele Basescu a reclamat la CCR, pe 13 iulie, ca Legea ANI cuprinde "aspecte de neconstitutionalitate extrinseca", deoarece in adoptarea sa nu s-au respectat "exigentele" legate de traseul legislativ, dupa ce Senatul a legiferat in materia comisiilor de cercetare a averilor, chestiune de competenta Camerei.

Noua Lege ANI a fost votata pe 30 iunie 2010 de Senat, Camera decizionala. In urma votului, Agentia Nationala de Integritate ramane doar cu prerogativele de a sesiza ANAF sau Parchetul, dupa caz, cu raportul de analiza, dar nu si comisiile de control al averilor care s-ar fi reinfiintat pe langa curtile de apel daca s-ar fi acceptat solicitarea din cererea de reexaminare a presedintelui Basescu.

Comisiile de cercetare a averilor, formate din doi judecatori si un procuror, ar fi avut competente ca, pe baza raportului de analiza al ANI, sa inceapa controlul averilor si, in functie de ce ar fi rezultat in urma acestui control, sa trimita mai departe cauza, instantelor competente, inclusiv cerand confiscarea averilor.

Aceste comisii de control al averilor au fost infiintate prin Legea 115/1996, dar, dupa cum a explicat, in Senat, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, ele functionau pe langa curtile de apel inainte de existenta ANI, astfel ca niciodata comisiile si Agentia nu au fost functionale in paralel.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 766 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iarasi bla bla

"Suntem in continuare pregatiti sa elaboram un proiect de Cod de Integritate care sa unifice legislatia in domeniul conflictelor de interese si a controlului averilor, prin care sa consolidam statutul si atributiile ANI," potrivit declaratiei ministrului Catalin Predoiu
Avem parte de acelasi "o să" !cand?
Mai bine o amnistie fiscala ,macar se intorc banii in tara!
......si aflam si noi cat de amarati sunt unii dintre alesii nostrii!Pariu pe un capac de bere ca nu se intampla!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor