La final de mandat, Predoiu ii baga pe avocati in razboi

Sambata, 29 Noiembrie 2008, ora 13:29
2602 citiri
La final de mandat, Predoiu ii baga pe avocati in razboi

Ministrul Justitiei, Catalin Marian Predoiu a promovat pe final de mandat o ordonanta de urgenta prin care a modificat Legea nr. 51/1995 pentru exercitarea profesiei de avocat.

OUG nr. 159/2008 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 729 din 26.11.2008, cu scopul declarat de a imbunatati asistenta juridica gratuita, prin acordarea de ajutor public judiciar pentru cetatenii defavorizati.

Noile reglementari vor crea, inevitabil, dureri de cap persoanelor sarace, care vor trebui sa parcurga o adevarata birocratie, pentru a beneficia de un avocat gratuit, conform Ziua.

Aceste persoane vor trebui sa faca cerere la decanul baroului si sa aduca nu mai putin de zece categorii de acte, care sa le dovedeasca starea materiala, situatia fiscala si familiala etc.

Interdictie si la Inalta Curte

Ordonanta modifica articolul 20 al Legii avocaturii, formuland categoric interdictia pentru avocati de a profesa la instantele si Parchetele unde au rude: "Profesia de avocat nu poate fi exercitata la instantele, precum si la Parchetele de pe langa acestea, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie sau la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde sotul avocatului sau ruda pana la gradul al treilea, inclusiv, indeplineste functia de judecator sau procuror, indiferent de sectia, directia, serviciul sau biroul in care isi desfasoara activitatea".

Inchisoare de la 6 luni la 3 ani

Ordonanta prevede si ca "Folosirea fara drept a denumirilor "barou", "Uniunea Nationala a Barourilor din Romania". "UNBR" ori "Uniunea Avocatilor din Romania" sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat (...) precum si folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele prevazute de prezenta lege constituie infractiune si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani".

Sub multele modificari de bun augur, ordonanta ascunde cateva elemente care pot declansa pe viitor un razboi "pe viata si pe moarte" intre avocatii traditionali si cei alternativi ai lui Pompiliu Bota, care functioneaza din 2003 in baza unei sentinte judecatoresti irevocabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Catalin Predoiu, #Ordonanta de Urgenta, #avocat gratuit, #birocratie , #ministrul Justitiei