Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Metamorfoza lui Predoiu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 18:35
10834 citiri
Metamorfoza lui Predoiu

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, s-a schimbat radical. Tehnocratul cam timid si mereu echivoc, a devenit deodata tansant si coroziv.

In sedinta de bilant a CSM a sarit la gatul magistratilor, afirmand nici mai mult nici mai putin decat ca instantele au fost penetrate de rele mafiote, iar sistemul informatic integrat, ECRIS, care repartizeaza aleatoriu dosarele catre completele de judecata, ar putea fi manipulat astfel incat anumite cauze sa ajunga la anumiti magistrati.

Afirmatii mai grave decat acestea sunt greu de imaginat, mai ales intr-o tara UE, aflata sub monitorizare pe Justitie si cu doar cateva saptamani inainte de o noua evaluare. Atat doar ca ministrul s-a multumit sa arunce suspiciunea generala. Apoi a tacut. O miscare mai gresita din partea unui ministru al Justitiei e greu de imaginat.

Daca el avea intr-adevar suspiciuni, n-avea decat sa dispuna o ancheta si daca acestea se confirmau sa iasa in fata poporului nu numai cu acuzatii, ci si cu nume, probe si masuri. Ar fi fost acoperit cu lauri.

Catalin Predoiu n-a venit insa decat cu acuzatii generale al caror efect este contrar celui de dorit. Ministrul arunca astfel anatema asupra intregului sistem, deci si asupra magistratilor cinstiti, multi putini, cati or fie ei, zdruncinand si mai mult increderea romanilor, dar si a Comisiei Europene in sistemul judiciar din Romania.

Cat despre magistratii corupti, ei vor fi probabil mai prudenti, cel putin o vreme, deci mai greu de prins, in ipoteza ca s-ar stradui cineva sa-i prinda. Cu siguranta insa, nu vor disparea.

In plus, Catalin Predoiu nu este ministru al Justitiei doar de pe 22 decembrie care de-abia acum descopera metastazele sistemului. El face, luna viitoare, un an de cand ocupa aceasta functie. Timp suficient sa fi identificat tumorile sistemului si sa le excizeze sau macar sa inceapa tratamentul. Dar pana acum Catalin Predoiu n-a vorbit despre aceste de probleme.

In fostul mandat, el a avut o singura grija: sa scape de Daniel Morar, acelasi procuror sef al DNA pentru care, de altfel, acum va propune prelungirea mandatului.

Metamorfoza lui Catalin Predoiu merge chiar mai departe. Codurile penal si de procedura penala elaborate in mandatul sau si trimise in Parlament au fost retrase acum pentru ca, ne-a explicat ministrul pentru relatia cu parlamentul, Victor Ponta, erau elaborate pentru o alta putere. Adica cum?

Sa intelegem ca dl. Predoiu este un fel de mercenar care presteaza la cererea clientului. Au vrut liberalii anumite coduri, le-a executat. Vrea "compromisul rational" alte coduri, le executa si pe acestea. Dar principiile juridice n-ar trebuie sa fie unice, iar codurile aceleasi indiferent de guvernare?

Asta nu inseamna insa ca sistemul judiciar din Romania este macar acceptabil. Cu siguranta, coruptia este la cote foarte mari, insa din pacate niciun ministru, cu exceptia Monicai Macovei, sa recunoastem, n-a incercat sa ia taurul de coarne. Acuzatiile generale cu eficienta de trasoare nu tin locul unor masuri concrete.

Dar nu este vorba doar despre coruptie. Sistemul judiciar din Romania arata cum arata si actioneaza cum actiononeaza din inca cel putin doua cauze: numarul magstratilor este prea mic, iar competenta celor mai multi este extrem de deficitara.

Sa nu uitam ca pana la cresterea salariilor in sistem, magistratii erau doar cei extrem de pasionati, foarte putini, si cei care erau atat de slabi din punct de vedere profesional, incat nu faceau fata in avocatura. Pe masura ce magistratii buni plecau prin barouri, locul lor era luat de tinere produse ale scolii romanesti in toata splendoarea ei. Oare de ce, in mod sistematic, chiar si acum avocatii de top reusesc sa rastoarne pe greseli procedurale cauzele procurorilor?

Onestitatea este o conditie sine qua non pentru un magistrat, dar la fel de importanta este si competenta. Asadar, Catalin Predoiu are o gramada de lucru. Procurorii sunt independenti, iar judecatorii inamovibili, dar asta nu inseamna ca nu se supun criteriilor de compententa.

Urmarind firul celor doua criterii de baza, ordine in sistem trebuie facuta si inca rapid, dar nu cu declaratii incendiare, care nu produc decat talk-show-uri si deruta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Catalin Predoiu metamorfoza, #magistrati salarii Justitie , #ministrul Justitiei