Predoiu anunta ca Necolaiciuc poate ajunge in Romania si peste doi ani

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 13:07
859 citiri
Predoiu anunta ca Necolaiciuc poate ajunge in Romania si peste doi ani
Foto: Antena 3

Ministrul de Justitie, Catalin Predoiu, a anuntat miercuri ca desi procedura de extradare a lui Mihai Necolaiciuc a fost initiata in februarie 2008 iar acesta a fost arestat in SUA in iunie 2009, intreaga procedura de extradare ar putea dura inca doi ani de zile.

Predoiu a prezentat in cadrul unei conferinte de presa tinute miercuri etapele care au fost parcurse de autoritatile romane si cele americane in acest caz.

Astfel, procedura de extradare a fost initiata dupa ce un procuror american a informat in februarie 2008 autoritatile romane ca Necolaiciuc a fost localizat pe teritoriul statului Florida.

"Cererea de extradare si toata documentatia intocmita de Ministerul de Justitie roman au fost transmise catre procurorii de la Departamentul de Justitie american, pe cale diplomatica, la data de 28 februarie 2008. Toate documentele transmise partii americane au fost intocmite de Ministerul de Justitie, DNA si Judecatoria sectorului 1 Bucuresti", a declarat Predoiu.

Mihai Necolaicuc a fost retinut pe 17 iunie 2009 pentru incalcarea legii imigratiei iar pe 23 iunie 2009 a fost arestat in vederea extradarii.

Predoiu a tinut sa sublinieze ca cererea initiala de extradare a fost formulata in baza tratatului de extradare semnat de Romania si SUA in ... iulie 1924. In schimb, o noua cerere de extradare s-a realizat in conformitate cu noul tratat semnat la 10 septembrie 2007 care a intrat in vigoare abia in mai 2009.

O noua etapa incepe in august 2009

"Potrivit tratatului de extradare, procurorii Departamentului de Justitie american au la dispozitie 60 de zile pentru a prezenta cererea de extradare. Estimam ca acest lucru se va intampla in jurul datei de 22 august 2009", a mai informat ministrul, subliniind ca "procedurile de extradare sunt in general complexe iar cea cu SUA nu face exceptie, dimpotriva".

Catalin Predoiu a mai anuntat ca solutionarea cazului se va face in intregime potrivit legilor americane.

Necolaiciuc are 3 cai de atac la dispozitie

"Admiterea extradarii este doar un prim pas. Urmeaza ca instanta americana sa se pronunte si sa decida (...) Solutionarea cerererii in prima instanta va putea dura pana la un an. Daca se admite, Necolaiciuc are dreptul sa uziteze de trei cai de atac", a mai explicat ministrul Justitiei, precizand ca "in final, daca se va dispune extradarea, ordinul de extradare va fi semnat de secretarul de stat american".

"Intreaga procedura ar putea dura pana la doi ani de zile", a mai avertizat ministrul, explicand ca "judecatorii americani examineaza si chestiuni de fond, spre deosebire de statele europene".

"Daca procurorii americani pierd, procurorii vor putea relua procedura pe legile imigrarii", a mai spus minsitrul Justitiei.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Predoiu extradare Necolaiciuc, #proceduri extradare Necolaiciuc , #ministrul Justitiei