Predoiu asteapta linistit raportul CE pe Justitie

Marti, 15 Februarie 2011, ora 00:53
1537 citiri
Predoiu asteapta linistit raportul CE pe Justitie
Foto: Arhiva

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, luni, la TVR, ca sunt mai multe motive pentru care Romania poate sa astepte mai linistita raportul intermediar pe Justitie al Comisiei Europene (CE), care urmeaza sa fie dat publicitatii in aceasta luna.

"Pot insa sa indraznesc sa spun ca situatia noastra este mult imbunatatita fata de cea din vara cand am avut un raport nefavorabil. Eu sper ca in acest raport interimar tehnic, care va fi dat publicitatii in curand, sa fie notate toate aceste progrese, toate aceste masuri pozitive, inclusiv cea de azi de la Senat, care a transat situatia privind clarificarea constituirii noului CSM in acord cu legea. (...) Cred ca avem mai multe motive sa asteptam mai linistiti acest raport", a afirmat Predoiu.

El a subliniat ca, desi cele doua rapoarte CE pe Justitie privind Romania si Bulgaria nu sunt conexate, cele doua sisteme judiciare sufera de aproape aceleasi vulnerabilitati.

Referitor la dificultatile privind dosarele din Parlament, ministrul a spus ca trebuie totusi remarcat faptul ca Parlamentul a dat curs cererii de continuare a anchetelor desfasurate de procurori in cele doua cazuri.

"Eu as vedea jumatatea mai mare. E adevarat ca doua cereri de natura tehnica au fost respinse, ceea ce nu este bine si cred ca trebuie avut in vedere pentru viitor o schimbare totala de optica, dar asta tine mai mult de Parlament. Concluzia e ca nu cred ca trebuie sa ne culcam pe lauri. Suntem departe de finish, dar astazi s-a produs o schimbare strategica in ansamblul sistemului judiciar si sunt create premisele ca in viitor sa acceleram spre reforma", a mai subliniat Predoiu.

Validarea CSM de catre Senat, o decizie corecta si normala

Ministrul Justitiei a mai sustinut ca decizia Senatului prin care cei opt magistrati alesi legal in Consiliul Superior al Magistraturii au fost validati luni este una corecta si normala, pe care o saluta.

"Decizia CCR din 25 ianuarie era destul de limpede, ea potrivit Constitutiei e obligatorie si cred ca azi (luni, n.r.) Senatul a luat prin validarea celor opt magistrati care au candidat si au fost alesi in conformitate cu prevederile legale in CSM o decizie corecta, normala pe care ca ministru de Justitie o salut", a afirmat Predoiu.

Acesta a explicat ca decizia Senatului este fundamental corecta. "(...) cert este ca s-a intrat in normalitate, s-a facut un pas catre normalitate, catre deblocarea activitatii CSM si acum dupa parerea mea greul reformei trece pe umerii CSM", a mai spus Predoiu.

Ministrul Justitiei a explicat si ca noii membri ai CSM au o responsabilitate imensa, pentru ca sunt foarte multe sperante care se leaga de performanta lor, acestia fiind asteptati sa ia masuri radicale, in legatura cu integritatea in sistemul judiciar, cu programul optim de activitate, cu raspunderea magistratilor, in legatura cu pregatirea lor profesionala.

Ministrul Justitiei a spus si ca decizia din 25 ianuarie a Curtii Constitutionale a venit sa corecteze o eroare care s-a facut pe parcursul procesului privind alegerile in CSM, inceput cu mai multe luni in urma, eroare care putea fi corectata chiar de la Senat pentru ca putea sa valideze numai dupa ce verifica o serie de conditii de forma si de fond privind alegerile.

Plenului Senatului a revalidat luni seara opt dintre membrii CSM, cu 64 de voturi pentru, 48 impotriva si 2 abtineri, fiind pusa de acord hotararea anterioara a plenului cu decizia CCR prin care validarea a trei membri CSM a fost declarata neconstitutionala.

Senatul are indatorirea constitutionala de a valida magistratii alesi in CSM cu respectarea legii, mai putin judecatorii Dan Lupascu si Lidia Barbulescu si procurorul Dan Chiujdea, pana la reluarea si finalizarea alegerilor pentru mandatele acestora, se arata in motivarea deciziei CCR referitoare la Consiliu.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a publicat motivarea deciziei din 25 ianuarie, prin care Hotararea 43/2010 a Senatului Romaniei, de validare a listei magistratilor alesi in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a fost declarata neconstitutionala, in urma admiterii unei sesizari a PD-L.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Catalin Predoiu raport Justitie, #Predoiu validare CSM Senat , #ministrul Justitiei